Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Dodając galaretkę do ciast, nie tylko tworzymy zjawiskowy i piękny efekt, ale także wzbogacamy smak. Wykonanie jest bardzo proste i wymaga łatwo dostępnych składników. Sprawdź jak przygotować to pyszne ciasto i zaskocz swoich gości w nadchodzące święta wielkanocne.
Ciasto z galaretkami - jak je przygotować?
Do przygotowania ciasta z galaretkami potrzebujemy zaledwie kilku składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Bazą jest biszkopt, który jest prosty w pieczeniu, jednak należy pamiętać o kilku zasadach, by wyszedł idealny. Do nasączenia ciasta niezbędny okaże się poncz przygotowany z soku z cytryny. Kolejnym składnikiem są galaretki. Warto użyć kilku różnych smaków by całość miała ciekawy smak i ładnie się prezentowała. Naszym spoiwem będzie puszysty krem przypominający ptasie mleczko, który nada ciastu lekką i puszystą objętość. Nasz przepis gwarantuje zjawiskowy deser, który pięknie się prezentuje i ma niezapomniany smak.
Zobacz wideo Wakacyjna terrina, czyli galaretka z owocami
Ciasto z galaretkami - przepis na kolorowy deser
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek,
- 120 g mąki pszennej,
- 120 g skrobi ziemniaczanej,
- 200 g cukru,
- 2 łyżki wody,
- poncz: sok z połowy cytryny, 200 ml wody.
Składniki na masę:
- 3 galaretki różnokolorowe,
- 2 galaretki cytrynowe,
- 350 g kwaśnej śmietany 18 proc.
- 200 g śmietanki 36 proc.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania kolorowych galaretek - każdą z osobna rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy i przelewamy do płaskich talerzy lub innych naczyń. Gdy galaretki przestygną, wkładamy je na około trzy godziny do lodówki.
- Przygotowujemy biszkopt - mąki przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. W końcowej fazie ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie kolejno żółtka. Miksujemy przez cały czas na najwyższych obrotach. Stopniowo dodajemy mąkę i wodę - wsypując mąkę, można dalej miksować, ale na najmniejszych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników. Całość przekładamy do wyłożonej papierem formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut w 180 ºC.
- Ciasto dokładnie studzimy i przecinamy na pół - tak by powstały dwa blaty.
- Galaretki kroimy w kostkę, mieszamy i ponownie wstawiamy do lodówki.
- Cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 250 ml, studzimy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Gdy zaczną tężeć, wyciągamy.
- Kwaśną śmietanę lekko miksujemy, dodajemy stopniowo rozpuszczoną galaretkę.
- Śmietanę słodką ubijamy na sztywną masę i dodajemy do tężejącej pianki. Do całości wsypujemy kolorowe galaretki i delikatnie mieszamy szpatułką.
- Blat nasączamy ponczem przygotowanym z połączenia cytryny z wodą. Na podstawę nakładamy masę i przykrywamy drugim blatem.
- Ciasto przekładamy do lodówki, na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Gdy konsystencja będzie zwarta, oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.