Ciasto z galaretkami - przepis na kolorowy i smaczny deser. Lekkość to zasługa specjalnej piankowej masy

Zastanawiasz się nad wielkanocnymi wypiekami? A może chcesz nieco urozmaicić tradycyjne receptury? Przepis na ciasto z galaretkami w obu przypadkach sprawdzi się idealnie. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt smaczny i spektakularny.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dodając galaretkę do ciast, nie tylko tworzymy zjawiskowy i piękny efekt, ale także wzbogacamy smak. Wykonanie jest bardzo proste i wymaga łatwo dostępnych składników. Sprawdź jak przygotować to pyszne ciasto i zaskocz swoich gości w nadchodzące święta wielkanocne.

Ciasto z galaretkami - jak je przygotować? 

Do przygotowania ciasta z galaretkami potrzebujemy zaledwie kilku składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Bazą jest biszkopt, który jest prosty w pieczeniu, jednak należy pamiętać o kilku zasadach, by wyszedł idealny. Do nasączenia ciasta niezbędny okaże się poncz przygotowany z soku z cytryny. Kolejnym składnikiem są galaretki. Warto użyć kilku różnych smaków by całość miała ciekawy smak i ładnie się prezentowała. Naszym spoiwem będzie puszysty krem przypominający ptasie mleczko, który nada ciastu lekką i puszystą objętość. Nasz przepis gwarantuje zjawiskowy deser, który pięknie się prezentuje i ma niezapomniany smak. 

Zobacz wideo Wakacyjna terrina, czyli galaretka z owocami

Ciasto z galaretkami - przepis na kolorowy deser

Składniki na biszkopt: 

  • 6 jajek,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 120 g skrobi ziemniaczanej,
  • 200 g cukru,
  • 2 łyżki wody,
  • poncz: sok z połowy cytryny, 200 ml wody.

Składniki na masę: 

  • 3 galaretki różnokolorowe,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 350 g kwaśnej śmietany 18 proc. 
  • 200 g śmietanki 36 proc. 

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania kolorowych galaretek - każdą z osobna rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy i przelewamy do płaskich talerzy lub innych naczyń. Gdy galaretki przestygną, wkładamy je na około trzy godziny do lodówki. 
  2. Przygotowujemy biszkopt - mąki przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. W końcowej fazie ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie kolejno żółtka. Miksujemy przez cały czas na najwyższych obrotach. Stopniowo dodajemy mąkę i wodę - wsypując mąkę, można dalej miksować, ale na najmniejszych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników. Całość przekładamy do wyłożonej papierem formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut w 180 ºC. 
  3. Ciasto dokładnie studzimy i przecinamy na pół - tak by powstały dwa blaty. 
  4. Galaretki kroimy w kostkę, mieszamy i ponownie wstawiamy do lodówki. 
  5. Cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 250 ml, studzimy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Gdy zaczną tężeć, wyciągamy. 
  6. Kwaśną śmietanę lekko miksujemy, dodajemy stopniowo rozpuszczoną galaretkę. 
  7. Śmietanę słodką ubijamy na sztywną masę i dodajemy do tężejącej pianki. Do całości wsypujemy kolorowe galaretki i delikatnie mieszamy szpatułką. 
  8. Blat nasączamy ponczem przygotowanym z połączenia cytryny z wodą. Na podstawę nakładamy masę i przykrywamy drugim blatem. 
  9. Ciasto przekładamy do lodówki, na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
  10. Gdy konsystencja będzie zwarta, oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.