Ciasto delicja na biszkopcie. Fantazyjne połączenie galaretki, owoców i czekoladowej pianki

Ciasto delicja na biszkopcie to propozycja, która zaskoczy cię wyjątkowym smakiem. Łączy ona w sobie puszysty krem czekoladowy, wilgotne ciasto i brzoskwinie zalane galaretką. Dzięki odpowiednim składnikom biszkopt wychodzi lekki.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Co powiecie na deser, w którym główną rolę zagrają brzoskwinie i czekolada? Ciasto delicja na biszkopcie to ciekawie smakująca słodycz, która powinna wylądować w waszym menu. Łączy ona w sobie delikatny smak musu czekoladowego, galaretkę, owoce i ciasto namoczone sokiem z brzoskwini. Biszkopt można przygotować bez proszku do pieczenia. W łatwy sposób da się go zastąpić mąką ziemniaczaną. Ważne jest, by dodawać ją partiami i delikatnie wmieszać do masy.

Ciasto delicja na biszkopcie. Z tych składników stworzysz owocowo-czekoladowy deser

Do zrobienia biszkoptu potrzebne będzie:

  • 5 jajek w temperaturze pokojowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki tortowej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • szczypta soli.

Mus czekoladowy zrobisz z:

  • 500 ml śmietany kremówki 30 proc.,
  • 120 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżek cukru pudru,
  • 1/4 szklanki gorącej wody,
  • łyżeczki żelatyny.

Składniki potrzebne do zrobienia warstwy owocowej:

  • duża puszka brzoskwiń w syropie,
  • 800 ml gorącej wody,
  • 2 galaretki brzoskwiniowe.

Produkty na polewę:

  • 70 ml śmietany 30 proc.,
  • 70 g gorzkiej czekolady.

Ciasto delicja na biszkopcie. Jak zrobić deser? Pamiętaj o delikatnym mieszaniu składników

  1. Mąki wymieszaj ze sobą. 
  2. Ubił białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaj cukry. 
  3. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj żółtka. Po chwili zacznij bardzo powoli sypać obie mąki. Składniki wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki. 
  4. Masę przełóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 15-20 minut. Warto w międzyczasie sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli jest suche, można je wyciągnąć. Biszkopt od razu upuść na stół z wysokości 30 cm. 
  5. Kiedy ciasto wystygnie, nasącz je syropem z brzoskwini (1/3 szklanki) wymieszanym z trzema łyżkami wody.  Na górze poukładaj odsączone z nadmiaru płynu brzoskwinie.
  6. Galaretki rozrób w wodzie i odstaw, by wystygły. Po tym czasie wstaw je na chwilę do lodówki, aby zaczęły tężeć. Po wyjęciu zalej nimi biszkopt.
  7. Formę z ciastem włóż do lodówki, by całkowicie stężało. 
  8. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i ostudź. 
  9. Wymieszaj żelatynę z gorącą wodą, a gdy się rozpuści, odstaw ją do wystygnięcia.
  10. Śmietanę ubij na sztywną pianę. Dodaj przesiany cukier puder, czekoladę i żelatynę. Mus wyłóż na galaretkę. Włóż ciasto delicja na biszkopcie ponownie do lodówki.
  11. Podgrzej kremówkę, wrzuć do niej czekoladę i wymieszaj. Masa powinna być jednolita. Miksturą polej deser.  

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA