Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz
Co powiecie na deser, w którym główną rolę zagrają brzoskwinie i czekolada? Ciasto delicja na biszkopcie to ciekawie smakująca słodycz, która powinna wylądować w waszym menu. Łączy ona w sobie delikatny smak musu czekoladowego, galaretkę, owoce i ciasto namoczone sokiem z brzoskwini. Biszkopt można przygotować bez proszku do pieczenia. W łatwy sposób da się go zastąpić mąką ziemniaczaną. Ważne jest, by dodawać ją partiami i delikatnie wmieszać do masy.
Ciasto delicja na biszkopcie. Z tych składników stworzysz owocowo-czekoladowy deser
Do zrobienia biszkoptu potrzebne będzie:
- 5 jajek w temperaturze pokojowej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mąki tortowej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka cukru wanilinowego,
- szczypta soli.
Mus czekoladowy zrobisz z:
- 500 ml śmietany kremówki 30 proc.,
- 120 g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżek cukru pudru,
- 1/4 szklanki gorącej wody,
- łyżeczki żelatyny.
Składniki potrzebne do zrobienia warstwy owocowej:
- duża puszka brzoskwiń w syropie,
- 800 ml gorącej wody,
- 2 galaretki brzoskwiniowe.
Produkty na polewę:
- 70 ml śmietany 30 proc.,
- 70 g gorzkiej czekolady.
Ciasto delicja na biszkopcie. Jak zrobić deser? Pamiętaj o delikatnym mieszaniu składników
- Mąki wymieszaj ze sobą.
- Ubił białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaj cukry.
- Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj żółtka. Po chwili zacznij bardzo powoli sypać obie mąki. Składniki wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
- Masę przełóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 15-20 minut. Warto w międzyczasie sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli jest suche, można je wyciągnąć. Biszkopt od razu upuść na stół z wysokości 30 cm.
- Kiedy ciasto wystygnie, nasącz je syropem z brzoskwini (1/3 szklanki) wymieszanym z trzema łyżkami wody. Na górze poukładaj odsączone z nadmiaru płynu brzoskwinie.
- Galaretki rozrób w wodzie i odstaw, by wystygły. Po tym czasie wstaw je na chwilę do lodówki, aby zaczęły tężeć. Po wyjęciu zalej nimi biszkopt.
- Formę z ciastem włóż do lodówki, by całkowicie stężało.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i ostudź.
- Wymieszaj żelatynę z gorącą wodą, a gdy się rozpuści, odstaw ją do wystygnięcia.
- Śmietanę ubij na sztywną pianę. Dodaj przesiany cukier puder, czekoladę i żelatynę. Mus wyłóż na galaretkę. Włóż ciasto delicja na biszkopcie ponownie do lodówki.
- Podgrzej kremówkę, wrzuć do niej czekoladę i wymieszaj. Masa powinna być jednolita. Miksturą polej deser.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.