Więcej przydatnych trików kuchennych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Bułeczki drożdżowe i kubek mleka - to miłe wspomnienie z dzieciństwa, które z łatwością odtworzysz. O ile przygotowanie drożdżówek nie jest skomplikowane, o tyle zły sposób ich nadziewania potrafi zepsuć smak bułeczek. Bo przecież w drożdżówce najpyszniejsze jest nadzienie, a jeśli cały dżem czy marmolada wypłyną podczas pieczenia, to co wtedy?
Ważny jest zatem sposób nadziewania bułeczek drożdżowych tak, by nie martwić się uciekającym dżemem. Szpryca cukiernicza sprawdza się przy pączkach - w czasie smażenia na głębokim tłuszczu pączek rośnie i dziurka po szprycy szybko się zalepia, a nadzienie pozostaje w środku. Drożdżówki pieczemy, więc nie wolno dopuścić, by w bułeczce była chociaż jedna, minimalna dziurka. Podczas robienia domowych drożdżówek po prostu nadziewaj je ręcznie, np. za pomocą łyżki i dokładnie zalep, by wszystko, co najlepsze, zostało w środku.
Oczywiście ważna jest też konsystencja nadzienia. Rzadki krem lub półpłynna marmolada to nie jest najlepszy wybór, bo nawet jeśli bułeczki zalepisz najlepiej, jak umiesz, półpłynny środek może sprawić, że upieczone drożdżówki rozmiękną. Warto zatem zwrócić szczególną uwagę, by dżem lub wybrane nadzienie miało dość zwartą konsystencję. Do nadziewania bułeczek drożdżowych oczywiście najlepiej sprawdzają się domowe dżemy i powidła, które zawierają spore kawałki owoców i zbitą, skondensowaną strukturę, ale także świeże owoce rozgniecione na papkę i odciśnięte z nadmiaru soku - tak przecież robimy na przykład jagodzianki.
Składniki na rozczyn drożdżowy:
Pozostałe składniki:
Takie bułeczki nie tylko smakują bosko, lecz także wyglądają apetycznie. Zrób je i wyrusz w sentymentalną podróż do czasów dzieciństwa.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.