Mazurki wielkanocne. Czy wiesz, skąd się wzięła tradycja pieczenia mazurków? Historia i prosty przepis

Mazurki wielkanocne są tymi ciastami, które z pewnością zagoszczą na wielu stołach. Tradycja z nimi związana jest bardzo długa. Co warto o nich wiedzieć? Jak zrobić domowego mazurka?

Mazurki wielkanocne. Skąd się wzięły?

Mazurki wielkanocne to jedne z najbardziej popularnych ciast na świątecznych stołach. Lubiane są już choćby za to, że występują w wielu odmianach. Stąd każdy wybierze spośród nich coś dobrego dla siebie.

Skąd wzięła się tradycja przygotowywania takich ciast? Nazwa pochodzi od słowa ''Mazur'', które dawniej dotyczyło mieszkańców Mazowsza. Prawdopodobnie to tam takie ciasta zyskały sobie duże uznanie. Trzeba przy tym dodać, że tradycja jedzenia niskich ciast składających się z dwóch płatów ciasta i nadzienia jest u nas dość stara. Mazurki znane były już w kuchni staropolskiej, ale nie są to ciasta rodzime. Najpewniej ich ojczyzną była Francja, nad Wisłę trafiły zaś z Turcji.

W naszym kraju te słodkie przysmaki nabrały oczywiście nieco innej specyfiki. Wśród mazurków można więc wskazać wypieki bardzo różniące się od siebie rodzajem ciasta (np. biszkoptowe, kruche) i masy. Warto dodać, że niektóre z mazurków stały się lokalnymi specjałami. Przykładem jest mazurek orzechowy, który jest specjałem pochodzącym z województwa kujawsko-pomorskiego. 

Jaki mazurek na Wielkanoc? Najpopularniejszy wybór

Jaki mazurek na Wielkanoc jest najbardziej charakterystyczny? Za najpopularniejszy wypiek uchodzi mazurek kajmakowy. Często jest to ciasto z orzechami i bakaliami. Oczywiście w roli głównej jest tutaj kajmak, czyli słodka i ciągliwa masa powstająca w wyniku długotrwałego gotowania mleka lub śmietanki z cukrem. 

Zobacz wideo Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej

Z czym mazurek na Wielkanoc? Najpopularniejsze opcje

Z czym mazurek na Wielkanoc? Takie ciasto jest bardzo popularne, warto wiedzieć, że występuje w kilku podstawowych wersjach. Bardzo często okazuje się, że porównując ze sobą dwa mazurki, możemy mieć na myśli dwa różne ciasta. Najczęściej są to następujące wersje tego wypieku:

  • Mazurek królewski: ciasto, które powstaje z dużym udziałem migdałów.
  • Mazurek czekoladowy: przygotowywany z masą powstałą z gorzkiej czekolady i taką samą polewą. Zwykle jest nasączony rumem lub brandy.
  • Mazurek orzechowy: z orzechami włoskimi i przybraniem z bakalii, moreli i suszonych owoców.
  • Mazurek kajmakowy: zwykle na kruchym cieście i ze słodką masą kajmakową. 
  • Mazurek pomarańczowy: z masą pomarańczową, kardamonem i goździkami. 
  • Mazurek cytrynowy: z masą cytrynową i koniecznie polewą zrobioną z białej czekolady.  

Zobacz też: Babka wielkanocna - doskonałe ciasto w kilku smakowitych wariantach. Najlepsze przepisy na ostatnią chwilę

Jak zrobić mazurka na Wielkanoc? Składniki

Jak zrobić mazurka na Wielkanoc? Składniki mogą być oczywiście różnorodne. Nie da się jednak zrobić takiego ciasta bez wyboru spodu. Może być to wcześniej przygotowany biszkopt lub kruche ciasto. Rzadziej spotyka się wafle lub herbatniki. Jak zrobić mazurka kajmakowego? Na prostokątną foremkę 21 x 25 cm potrzebne będą:

  • mąka pszenna - 40 dag
  • cukier puder - 5 g
  • margaryna - 25 dag
  • żółtka - 2 szt.
  • gęsta śmietana - 1 łyżka
  • masa kajmakowa - 1 puszka

Do dekoracji:

  • rodzynki
  • migdały
  • śliwki
  • kandyzowana skórka pomarańczy

Jak zrobić mazurka wielkanocnego krok po kroku?

Jak zrobić mazurka wielkanocnego krok po kroku? Wypada rozpocząć od przygotowania ciasta. Potrzebne będzie wysypanie mąki na stolnicę, dodanie margaryny i posiekanie całości nożem na drobne kawałki. Następnie dodać trzeba cukier puder, żółtka i gęstą śmietanę. Zaraz potem zagniata się ciasto tak, by tworzyło jednolitą masę. 

Bardzo ważne jest to, żeby tak powstałe ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Później ciasto rozwałkowuje się na placek o grubości pół centymetra. Z części ciasta formuje się boki. Istotne jest nakłucie spodu widelcem. Piecze się je przez 25-30 min w temp. 180 stopni C. Przed dalszymi działaniami trzeba je przestudzić. 

Po przestudzeniu ciasta można przystąpić do robienia mazurka. Masa kajmakowa powinna być rozpuszczona w garnku po to, by łatwiej było ją rozprowadzić po cieście. Trzeba używać małego ognia, by nie przypalić kajmaku. Rozsmarowaną masę dekoruje się rodzynkami, migdałami, śliwkami i skórką pomarańczy. Oczywiście można tu stworzyć także zupełnie autorską dekorację. 

Zobacz też: Jajka w cebuli. Jak przygotować tradycyjne pisanki? Najtrudniej jest ustalić proporcje

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.