Biała kiełbasa zapiekana. Błyskawiczny przepis na ulubione danie Polaków na Wielkanoc

Biała kiełbasa zapiekana może być jednym z ulubionych dań wielkanocnych. Soczysta i z chrupiącą skórką, może być podawana choćby z chrzanem. W jaki sposób przygotować to lubiane danie?

Kiełbasa biała pieczona w sam raz na Wielkanoc

Kiełbasa biała pieczona zagości na wielu wielkanocnych stołach także w tym roku. Trzeba przyznać, że jest to dość popularne danie właśnie w zbliżające się święta. Białą kiełbasę przygotowuje się jednak na różne sposoby. Pieczenie jest jednym z nich, ale równie popularne jest to mięsne danie w wersji gotowanej lub smażonej.  

Biała kiełbasa i jej właściwości

Czy biała kiełbasa jest daniem, które warto jeść? Jak zwykle wiele zależy od tego, ile jej spożywamy. W niewielkich ilościach wcale nie musi być niezdrowa. Może stanowić dobry dodatek do obiadu. W wieprzowej białej kiełbasie znaleźć można dużą ilość białka, jest ona sycąca i ma stosunkowo niewiele tłuszczy nasyconych.  

Wadą tego danie jest jednak to, że niezależnie od sposobu przygotowania jest ono bardzo kaloryczne. Spalenie 100 g białej kiełbasy wymaga kilkunastu minut biegu lub aż ośmiu godzin leżenia. 

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Biała kiełbasa pieczona w piekarniku z cebulą. Składniki

Jak powinna być przygotowana biała kiełbasa w piekarniku z cebulą? Podstawowym składnikiem jest oczywiście sama kiełbasa. Osoby świetnie radzące sobie w kuchni mogą postawić na przygotowanie białej kiełbasy we własnym zakresie. Oczywiście jest to stosunkowo trudne i czasochłonne. W praktyce najczęściej decydujemy się na kupienie gotowego półproduktu. Warto pamiętać o tym, że taka kiełbasa powinna być lekko brązowa i mieć małą zawartość wody. To wskazuje na dużą zawartość mięsa. Z drugiej strony warto pomijać produkty, które mają różowy kolor, bo mogą być pełne konserwantów.

Do przygotowania pieczonej białej kiełbasy potrzebne są:

  • biała kiełbasa - 1 kg
  • cebula - 2 dorodne sztuki
  • wędzony boczek - 150 g
  • 1/2 szklanki białego wina
  • musztarda francuska - 4 łyżki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • miód - łyżeczka
  • przyprawy do smaku (zmielony pieprz, majeranek)  

Biała kiełbasa pieczona - przepis krok po kroku

Jak powinna być przygotowana biała kiełbasa pieczona? Przepis jest stosunkowo łatwy. Należy przygotować naczynie żaroodporne. Włożyć do niego kiełbasę i cebulę, która wcześniej została obrana i pokrojona na plasterki. 

Następnie niezbędne jest przygotowanie zalewy. Wymaga to wymieszania ze sobą białego wina, musztardy francuskiej, sosu sojowego, miodu i przypraw. Po dokładnym połączeniu się ze sobą wszystkich składników można polać zalewą kiełbasę i cebulę. Boczek trzeba pokroić w drobną kostkę i posypać nim kiełbasę. 

Całość należy wstawić do piekarnika dopiero wtedy, gdy osiągnie temperaturę 180 stopni C. Naczynie przedtem trzeba przykryć folią aluminiową. Po pierwszych 45 minutach pieczenia powinno się zdjąć folię i piec jeszcze 10-15 minut. 

Biała kiełbasa z piekarnika. Jak ją podać?

Biała kiełbasa z piekarnika jest niezwykle popularnym i lubianym daniem wielkanocnym. Z pewnością zachwyci domowników i gości. Idealnie nadaje się do tego, by podawać ją z ziemniaczanym puree i ogórkiem kiszonym. Bardzo często biała kiełbasa jest też podawana z chlebem i domowym chrzanem

Zobacz też: Szynka na Wielkanoc. Przepis na soczystą szynkę z sosem żurawinowo-grzybowym. Prostszy niż myślisz

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.