Biała kiełbasa zapiekana z cebulką- sprawdź przepis na smaczną białą kiełbasę

Biała kiełbasa zapiekana to dobry pomysł na świąteczne śniadanie lub uroczysty obiad. Można serwować ją w duecie z żurkiem. Sprawdź szybki i prosty przepis na pyszną kiełbasę zapiekaną z cebulką.

Biała kiełbasa z piekarnika- świąteczny must-have 

Nie wszyscy lubią białą kiełbasę, ale odpowiednio przygotowana z pewnością znajdzie wielu amatorów przy świątecznym stole. Bardzo popularna wersja to biała kiełbasa z piekarnika, idealne danie po długim spacerze lub pomysł na świąteczne śniadanie. Jak przygotować to danie? Szczegóły poniżej.

Biała kiełbasa pieczona w piekarniku z cebulą- baza 

Białą kiełbasę pieczoną w piekarniku z cebulą można przygotować na dwa sposoby. Na bazie surowej białej kiełbasy lub parzonej. W przypadku, gdy zdecydujemy się na drugą opcję, czyli kiełbasę wstępnie ugotowaną czas pieczenia z przepisu poniżej należy skrócić o połowę. 

Zobacz wideo Biała kiełbasa pieczona z jabłkami, cydrem i jałowcem - PowerKuchnia Adriany

Kiełbasa biała pieczona: lista składników 

Zanim zaszyjemy się w kuchni, warto sprawdzić, czy na pewno mamy wszystkie składniki. Szczegóły znajdziesz poniżej: 

Kiełbasa biała pieczona - co kupić? 

  • sól
  • pieprz
  • surowa biała kiełbasa- 1 kg 
  • cebula- 2 sztuki 
  • pół szklanki oleju 
  • 1/3 szklanki sosu sojowego 

Biała kiełbasa pieczona: przepis krok po kroku 

Nie jest to zbyt skomplikowane danie, można liczyć na to, że uda się za pierwszym razem. Poniżej prezentujemy wszystkie ważne informacje. Oto przepis na pieczoną białą kiełbasę:

  1. Posiekaj cebulę, którą następnie należy zalać olejem. Następnie dopraw przy pomocy soli i pieprzu. 
  2. Przejdź teraz do przygotowania kiełbasy, którą należy ponakłuwać widelcem, następnie marynujemy ją w oleju i z cebulą. Na koniec tak przygotowaną kiełbasę należy wstawić do lodówki na całą noc. 
  3. Z samego rana przełóż białą kiełbasę z zalewą do naczynia żaroodpornego i piecz przez 1,5 h w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przez pierwszy okres pieczenia naczynie powinno być przykryte, mniej więcej od połowy należy zdjąć pokrywę. Czekamy do momentu, aż kiełbasa i cebulka staną się rumiane. 

Białą kiełbasę należy serwować na gorąco, dzieciom na ciepło. Idealnie smakuje w towarzystwie marynowanej śliwki i moreli. 

Biała kiełbasa ze śliwką i moreląBiała kiełbasa ze śliwką i morelą Fot. Shutterstock

Biała kiełbasa- jak podkręcić smak? 

Biała kiełbasa w smaku jest raczej mdła, dlatego dla zaostrzenia smaku do marynaty dodaje się sos sojowy i musztardę francuską, mniej więcej trzy łyżki. Osoby, które dodatkowo lubią słodycz, mogą urozmaicić marynatę łyżką miodu. To właśnie miód tworzy na wierzchu smacznie wyglądającą glazurę. 

Zobacz też: Biała kiełbasa pieczona z cebulą - doskonały przysmak na wielkanocne śniadanie lub obiad

Więcej o:
Copyright © Agora SA