Nie wszyscy lubią białą kiełbasę, ale odpowiednio przygotowana z pewnością znajdzie wielu amatorów przy świątecznym stole. Bardzo popularna wersja to biała kiełbasa z piekarnika, idealne danie po długim spacerze lub pomysł na świąteczne śniadanie. Jak przygotować to danie? Szczegóły poniżej.
Białą kiełbasę pieczoną w piekarniku z cebulą można przygotować na dwa sposoby. Na bazie surowej białej kiełbasy lub parzonej. W przypadku, gdy zdecydujemy się na drugą opcję, czyli kiełbasę wstępnie ugotowaną czas pieczenia z przepisu poniżej należy skrócić o połowę.
Zanim zaszyjemy się w kuchni, warto sprawdzić, czy na pewno mamy wszystkie składniki. Szczegóły znajdziesz poniżej:
Kiełbasa biała pieczona - co kupić?
Nie jest to zbyt skomplikowane danie, można liczyć na to, że uda się za pierwszym razem. Poniżej prezentujemy wszystkie ważne informacje. Oto przepis na pieczoną białą kiełbasę:
Białą kiełbasę należy serwować na gorąco, dzieciom na ciepło. Idealnie smakuje w towarzystwie marynowanej śliwki i moreli.
Biała kiełbasa w smaku jest raczej mdła, dlatego dla zaostrzenia smaku do marynaty dodaje się sos sojowy i musztardę francuską, mniej więcej trzy łyżki. Osoby, które dodatkowo lubią słodycz, mogą urozmaicić marynatę łyżką miodu. To właśnie miód tworzy na wierzchu smacznie wyglądającą glazurę.
Zobacz też: Biała kiełbasa pieczona z cebulą - doskonały przysmak na wielkanocne śniadanie lub obiad