Robienie kiełbasy w domu
Robienie kiełbasy w domu niesie same korzyści. Po pierwsze, sami mamy wpływ na to, ile i jakie mięso oraz przyprawy znajdą się w naszym wyrobie, a przede wszystkim na to, co się w nim nie znajdzie, czyli konserwanty. Domowe kiełbasy są też tańsze od tych, dostępnych w sklepach. Najważniejszym zaś pozytywem jest niesamowity i niepowtarzalny smak, który stworzyliśmy sami.
Podpowiadamy wam, jak przyrządzić domową kiełbasę samodzielnie. Będzie ona idealną propozycją na zbliżającą się Wielkanoc. Potrzebujecie jedynie kilku składników, które dostaniecie w każdym sklepie mięsnym oraz maszynkę do mielenia mięsa ze specjalną końcówką do nadziewania kiełbasy. Poniżej prezentujemy prosty przepis.
Jak zrobić wiejską kiełbasę? - składniki:
- 3 kg mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka, szynka - możemy użyć wszystkich elementów po trochu)
- 1 kg boczku
- 30 g soli + 30 g soli peklowej
- 40 g czosnku (wyciśniętego przez praskę)
- 20 g mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 12 g suszonego majeranku
- 2 szklanki wody
- 4 m cienkich jelit wieprzowych
Jak zrobić wiejską kiełbasę? - krok po kroku:
- Mięso mielemy. Jeśli lubimy drobniejsze, możemy zrobić to przy użyciu końcówki z małymi otworami.
- Do środka dodajemy wszystkie przyprawy. Lepiej nie zastępować soli peklowej zwykłą. Zawiera ona bowiem dodatek saletry, który zapobiega szybkiemu psuciu się mięsa.
- Mięso wyrabiamy ręcznie przez 30 minut do momentu, aż przestanie przyklejać się do dłoni. Co jakiś czas dolewamy trochę wody.
- Jelita wieprzowe sprzedawane w sklepach mięsnych są przechowywane w soli. Przed nabiciem ich mięsem, musimy tę sól wypłukać. W tym celu namaczamy je przez 20 minut w letniej wodzie, po czym delikatnie płuczemy małym strumieniem bieżącej wody zarówno na zewnątrz, jak i w środku.
- Zabieramy się za nadziewanie jelit. Jeśli nie mamy wprawy w wykonywaniu tej czynności, lepiej jest użyć maszynki ręcznej. Łatwiej będzie kontrolować szybkość nadziewania. Do maszynki przytwierdzamy podłużną końcówkę i smarujemy ją tłuszczem, aby łatwiej było nałożyć na nią całe jelito.
- Na końcu jelita robimy supeł, do maszynki wkładamy pierwszą porcję mięsa i zaczynamy kręcić wajchą. Warto robić to we dwójkę tak, aby jedna osoba obsługiwała maszynkę, a druga pilnowała, by mięso rozkładało się równomiernie w jelicie.
- Należy uważać, aby pomiędzy kawałkami mięsa nie powstawały dziury z powietrzem.
- Gdy nadziejemy ok. 10-15 cm kiełbasy, możemy zawinąć ją kilkukrotnie wokół własnej osi. Dzięki temu powstaną zgrabne kiełbaski. Kawałki mogą być dłuższe. Gdy dojdziemy do końca jelita, zawiązujemy na nim supeł.
- Tak przygotowany wyrób zawieszamy na kijku i pozostawiamy do obeschnięcia na godzinę.
Robienie kiełbasy w domu
Powstałą kiełbasę możecie poddać obróbce termicznej w dwojaki sposób. Parzoną kiełbasę uzyskacie poprzez włożenie jej do wody o temperaturze 75 stopni Celsjusza na 20-30 minut. Jeśli zaś chcecie ją uwędzić, należy rozwiesić ją w wędzarni i obsuszać w temperaturze 40 st. Celsjusza przez godzinę przy otwartych drzwiczkach, a następnie, po zamknięciu drzwiczek, wędzić w 55 stopniach przez 3-4 godziny. Jeżeli nie macie możliwości wędzenia kiełbasy na własną rękę, wiele masarni czy prywatnych masarzy oferuje usługi wędzenia gotowych kiełbas. Warto zapytać o to w sklepie mięsnym.
Zobacz również:
Chorizo - co to jest? Jak przyrządzić dania z chorizo?
Boczek pieczony tradycyjny, rolowany i faszerowany. Jak i ile czasu piec boczek? Mamy przepis
Chleb gryczany, czyli pyszny bezglutenowy wypiek