-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa fasolowa bez tego dodatku nie ma prawa smakować. Ten stary przepis zasługuje na medal
Zupa fasolowa bez tego dodatku nie ma prawa smakować. Ten stary przepis zasługuje na medal
Zupa fasolowa to klasyka kuchni polskiej i na pewno mamy z nią związane same miłe wspomnienia. Najlepszą fasolową robiła moja babcia, która trzymała się żelaznej zasady. Mawiała, że dobra fasolówka powinna być "z dymem". Co miała na myśli? Chodziło o jeden, bardzo ważny dodatek.
Jak zrobić zupę fasolową, żeby smakowała po prostu perfekcyjnie i była tak aromatyczna, że będzie pachniała na całym osiedlu? Najważniejsze jest oczywiście mięso. Jak mówiła babcia, fasolówka musi być "z dymem", a chodziło jej o wędzonkę. Tutaj najlepsze będą dwa dodatki - wędzone żeberka i wędzony boczek. Dzięki nim twoja fasolówka będzie istną perfekcją.
Zobacz wideo Jak uratować przesolony rosół? Mamy na to patenty
Zupa fasolowa - przepis na zupę "z dymem". Tak robiła babcia
Składniki:
- 500 g wędzonych żeberek,
- 500 g surowych żeberek,
- 300 g wędzonej kiełbasy,
- ok. 150 g wędzonego boczku,
- ok. 1,5 szklanki fasoli typu Piękny Jaś,
- 1 cebula,
- włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera,
- kilka ziemniaków,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek.
Zupa fasolowa z mnóstwem wkładki - sposób wykonania:
- Dzień wcześniej namocz fasolę. Wsyp ją do miski, zalej wodą i odłóż na całą noc.
- Do garnka włóż pokrojone na części żeberka i zalej je wodą. Zagotuj i zbierz szumowiny. Następnie dodaj namoczoną fasolę i obraną włoszczyznę. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz 3-4 listki laurowe i gotuj na wolnym ogniu, aż fasola zacznie robić się miękka.
- Kiedy fasola zacznie robić się miękka, dodaj obrane i pokrojone ziemniaki oraz posiekany czosnek.
- Boczek, cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę. Boczek wytop na suchej patelni, następnie dodaj cebulę i podsmażaj, aż cebula się zeszkli, a boczek apetycznie zarumieni. Następnie dodaj zawartość patelni do zupy. Dorzuć także kiełbasę.
- Dopraw do smaku przyprawami i gotuj, aż zupa zgęstnieje, a fasola będzie całkiem miękka. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.