Biała kiełbasa przywędrowała do naszej tradycji kulinarnej z kuchni niemieckiej. Wbrew przekonaniu wielu osób nie różni się od zwykłej kiełbasy tym, że zrobiona jest z białego mięsa. Produkowana jest z mięsa i tłuszczu wieprzowego, czasami dodawane jest do niej mięso wołowe. Naturalne, wieprzowe są również jelita w których się ją przygotowuje. Przyprawia się ją solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Dobrej jakości biała kiełbasa powinna być rzeczywiście jasna, biała, a nie różowa, po ugotowaniu natomiast ma uzyskiwać szary kolor. Biała kiełbasa z natury jest dość tłusta, więc najlepiej unikać jej smażenia lub podawania z dużą ilością tłuszczu.
Parzenie białek kiełbasy to jeden z najpopularniejszych sposobów na jej podanie. Przygotuj tyle białej kiełbasy, ile potrzebujesz. W garnku zagotuj 0,5 litra wody (to ilość na sparzenie ok. 1 kg kiełbasy). Możesz do niej dodać 3-4 ząbki czosnku, liście laurowe, sól i pieprz. Gdy woda się zagotuje, włóż do niej kiełbasę z nakłutą wcześniej skórką. Wyłącz palnik i przykryj garnek pokrywką. Ile parzyć białą kiełbasę? Odpowiedni czas parzenia to ok. 15-20 minut.
Składniki:
- 2 białe kiełbaski,
- 3 jajka,
- miks sałat,
- 2 nieduże pomidory,
- połowa ogórka wężowego,
- 1 żółta papryka,
- 3 łyżki chrzanu,
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu,
- sól i pieprz
Kiełbasę sparz według receptury powyżej. Ostudź ją, a następnie pokrój w plasterki. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w ósemki. Warzywa umyj. Pomidory skrój w ósemki, ogórka w plastry, a paprykę w paski. Chrzan, jogurt i majonez oraz sól i pieprz rozmieszaj w miseczce. Do salaterki wysyp miks sałat, dodaj także pokrojone warzywa i wymieszaj. Na środku wyłóż kawałki kiełbasy oraz jajek na twardo. Polej po wierzchu sosem chrzanowym.
Składniki:
- 1 kg białych kiełbasek,
- 1 cebula,
- 1 jabłko,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- łyżeczka suszonego rozmarynu,
- dwie łyżki oliwy,
- sól i pieprz
Cebulę pokrój w piórka, a jabłka w kostkę. Ząbki czosnku wyciśnij w wyciskarce. W miseczce przygotuj marynatę – wymieszaj ze sobą rozdrobniony czosnek, tymianek, rozmaryn, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Przygotuj formę do pieczenia i wysmaruj jej dno warstwą marynaty. Wyłóż pokrojoną cebulę. Każdą kiełbaskę ponakłuwaj lub ponacinaj z wierzchu. Ułóż je obok siebie w naczyniu na warstwie cebuli i skrop pozostałą marynatą. Do formy wlej jeszcze około ½ szklanki wody (jeśli danie będzie się przypalać, podlej je jeszcze raz w trakcie pieczenia). Włóż naczynie z kiełbasą do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Zapiekaj przez około pół godziny.