Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Mleko 3.2 proc. - 1 l dobrego tłustego wiejskiego mleka (lub mleko sklepowe 3.2% pół na pół ze śmietanką kremówką)Cukier - 1 szklanka
-
Kruche ciasto:
Żółtka - 1Mąka pszenna - 150 gMasło - 100 g
-
Oraz:
Powidła śliwkowe - domowe, ewentualnie bardzo gęsty dżem - tu mirabelka i malinaBakalie - do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Najpierw robimy kajmak: łączymy mleko z cukrem i gotujemy, często mieszając, aż masa nabierze złotego koloru i zgęstnieje.
2 / 3
Zagniatamy kruche ciasto z podanych składników. Schładzamy, wałkujemy, nadając mu dowolny kształt: koła, prostokąta, kwadratu. Pieczemy 15 minut w 180 st. C.
3 / 3
Smarujemy podpieczony kruchy spód kajmakiem i od razu dekorujemy bakaliami. Na koniec smarujemy ciasto powidłami lub dżemem i ponownie wsuwamy do piekarnika na 15 minut.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory