Mazurek kajmakowy

Danuta i Krzysztof Worobcowie/Magazyn Kuchnia 21.01.2021 17:59
(brak ocen)
OCEŃ
Mazurek kajmakowy
Mazurek kajmakowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Najpierw robimy kajmak: łączymy mleko z cukrem i gotujemy, często mieszając, aż masa nabierze złotego koloru i zgęstnieje.

2 / 3

Zagniatamy kruche ciasto z podanych składników. Schładzamy, wałkujemy, nadając mu dowolny kształt: koła, prostokąta, kwadratu. Pieczemy 15 minut w 180 st. C.

3 / 3

Smarujemy podpieczony kruchy spód kajmakiem i od razu dekorujemy bakaliami. Na koniec smarujemy ciasto powidłami lub dżemem i ponownie wsuwamy do piekarnika na 15 minut.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps