Mazurek królewski z bakaliami

Mazurek królewski z bakaliami
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Figi suszone - 25 dag pokrojonych w paskiRodzynki sułtańskie - 25 dag jasnychRodzynki - 15 dag ciemnych (koryntek)Skórka pomarańczowa - 10 dag drobno pokrojonej kandyzowanejDaktyle - 25 dag pokrojonych drobbnoCytryna - 1/2 (otarta sórka)Migdały - 25 dag (w skórkach) okrojonych w słupkiCynamon - 1/2 łyżeczkiGoździki - 5 zmielonychWanilia - 1/2 laski (same ziarenka)Gałka muszkatołowa - SzczyptaMąka pszenna - 12-13 dagJajka - 6Cukier - 25 dagOlejek migdałowy - Kilka kropelAndruty - Kwadratowe lub okrągłe, mogą być też opłatkiBakalie - Garść do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Mieszamy 12 pierwszych składników. Ubijamy sztywną pianę z białek, żółtka ucieramy z cukrem na kremową, puszystą masę. Do mieszaniny przypraw, mąki i bakalii dodajemy po łyżce piany, delikatnie mieszając, potem żółtka. Mieszamy, przyprawiamy olejkiem migdałowym.
2 / 2
Blachy wykładamy andrutami, rozkładamy na nich masę (1-1,5 cm grubości), wyrównujemy wierzch i boki. Pieczemy 30 minut w temp. 160-170°C. Dekorujemy według uznania - pianą z białek i cukru, bakaliami, lukrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Wybory
- Kiedy głos jest nieważny? Jak głosować w wyborach parlamentarnych?
- Kto może głosować w wyborach?
- Wybory parlamentarne a frekwencja
- OBWE - co to za organizacja?
- Głosowanie przez pełnomocnika
- Jak głosować poza miejscem zameldowania?
- Wybory parlamentarne - na czym polegają?
- Głosowanie korespondencyjne - co to jest? Kto może skorzystać?
- Jak głosować poza miejscem zamieszkania?
- Karta do głosowania - jak ją wypełnić? Na co zwrócić uwagę?
- Kodeks wyborczy - nowelizacja i ważne zmiany w 2023 r.
- Jak głosować za granicą?
-
Plotki
-
Kalkulatory