Kajmakowy mazurek wielkanocny - jak zrobić pyszne i efektowne ciasto

Kajmakowy mazurek wielkanocny musi być bardzo słodki, bardzo chrupiący i obowiązkowo - pięknie udekorowany. Do tego celu najlepiej wykorzystać bakalie, z których można przygotować fantazyjne wzory. Oto niezwykle prosty i niezawodny przepis na pyszny wielkanocny mazurek kajmakowy.
Zobacz wideo

Wielkanocne mazurki dostarczają równie dużo radości w czasie przygotowywania, co jedzenia. Są bardzo proste w wykonaniu i pozostawiają wiele możliwości jeśli chodzi o wykończenie, czyli dekorację. Najpopularniejszy jest mazurek kajmakowy, nie może go zabraknąć na polskim stole wielkanocnym. Oto sprawdzony przepis na tradycyjny wielkanocny mazurek kajmakowy.

Jak upiec mazurka kajmakowego - krok po kroku

Składniki na spód:

  • 150 g masła
  • 2 żółtka (jeśli są małe, użyj 3)
  • 120 g cukru pudru
  • 250 g mąki

Wykonanie: 

Utrzyj dokładnie miękkie masło z żółtkami i cukrem pudrem. Do gładkiej masy dodaj mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Z otrzymanego ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na półtorej godziny. Wysmaruj masłem prostokątną formę o wymiarach 20x30 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto, dokładnie wyłóż nim formę (na brzegach nieco wyżej) i nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza przez 15-20 minut (ciasto powinno mieć złocisty kolor). Wyjmij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia. 

Masa kajmakowa na mazurka - krok po kroku

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 36 proc.
  • 1/2 szklanki cukru

lub

  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

Wykonanie:

Śmietankę wlej do małego garnka, dodaj cukier, wymieszaj i zagotuj. Gotuj na małym ogniu, co chwilę mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze słomkowego koloru (potrwa to mniej więcej 30 minut). Pozostaw do przestygnięcia, posmaruj kajmakiem ostudzony spód mazurka. Jeśli przygotowujesz kajmak z mleka skondensowanego, wstaw puszkę do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny. Po upływie tego czasu, wyjmij puszkę z garnka i zanim ją otworzysz, poczekaj aż trochę ostygnie.     

Wielkanocny mazurek kajmakowy - dekorowanie:

Tu wszystko zależy od twojej inwencji. Tradycyjnie mazurek kajmakowy dekorujemy bakaliami: migdałami, rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową, suszonymi figami a także wiórkami kokosowymi oraz czekoladą. Popularnym motywem są bazie wykonywane z płatków migdałowych i masy czekoladowej. Do dekorowania swojego ciasta możesz także wykorzystać lukier zabarwiony barwnikami spożywczymi.

Zobacz również:

Pascha wielkanocna

Ciasto "jajka sadzone"

Babka piaskowa bezglutenowa

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.