Kajmakowy mazurek wielkanocny - jak zrobić pyszne i efektowne ciasto
Wielkanocne mazurki dostarczają równie dużo radości w czasie przygotowywania, co jedzenia. Są bardzo proste w wykonaniu i pozostawiają wiele możliwości jeśli chodzi o wykończenie, czyli dekorację. Najpopularniejszy jest mazurek kajmakowy, nie może go zabraknąć na polskim stole wielkanocnym. Oto sprawdzony przepis na tradycyjny wielkanocny mazurek kajmakowy.
Jak upiec mazurka kajmakowego - krok po kroku
Składniki na spód:
- 150 g masła
- 2 żółtka (jeśli są małe, użyj 3)
- 120 g cukru pudru
- 250 g mąki
Wykonanie:
Utrzyj dokładnie miękkie masło z żółtkami i cukrem pudrem. Do gładkiej masy dodaj mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Z otrzymanego ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na półtorej godziny. Wysmaruj masłem prostokątną formę o wymiarach 20x30 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto, dokładnie wyłóż nim formę (na brzegach nieco wyżej) i nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza przez 15-20 minut (ciasto powinno mieć złocisty kolor). Wyjmij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia.
Masa kajmakowa na mazurka - krok po kroku
Składniki:
- 500 ml śmietanki 36 proc.
- 1/2 szklanki cukru
lub
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
Wykonanie:
Śmietankę wlej do małego garnka, dodaj cukier, wymieszaj i zagotuj. Gotuj na małym ogniu, co chwilę mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze słomkowego koloru (potrwa to mniej więcej 30 minut). Pozostaw do przestygnięcia, posmaruj kajmakiem ostudzony spód mazurka. Jeśli przygotowujesz kajmak z mleka skondensowanego, wstaw puszkę do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny. Po upływie tego czasu, wyjmij puszkę z garnka i zanim ją otworzysz, poczekaj aż trochę ostygnie.
Wielkanocny mazurek kajmakowy - dekorowanie:
Tu wszystko zależy od twojej inwencji. Tradycyjnie mazurek kajmakowy dekorujemy bakaliami: migdałami, rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową, suszonymi figami a także wiórkami kokosowymi oraz czekoladą. Popularnym motywem są bazie wykonywane z płatków migdałowych i masy czekoladowej. Do dekorowania swojego ciasta możesz także wykorzystać lukier zabarwiony barwnikami spożywczymi.
Zobacz również:
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
-
Robert Makłowicz: "Nie gotuje się w ogóle parówek". Ale pękanie to tylko połowa problemu
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Świętuj Dzień Czekolady z Terravitą!
- Makaron Barilla jako "miłość w gestach"
- 12 kwietnia to ważna data dla łasuchów. Jak godnie świętować Dzień Czekolady? Mamy kilka kuszących przepisów
- Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić