Wielkanocne mazurki dostarczają równie dużo radości w czasie przygotowywania, co jedzenia. Są bardzo proste w wykonaniu i pozostawiają wiele możliwości jeśli chodzi o wykończenie, czyli dekorację. Najpopularniejszy jest mazurek kajmakowy, nie może go zabraknąć na polskim stole wielkanocnym. Oto sprawdzony przepis na tradycyjny wielkanocny mazurek kajmakowy.
Składniki na spód:
Utrzyj dokładnie miękkie masło z żółtkami i cukrem pudrem. Do gładkiej masy dodaj mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Z otrzymanego ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na półtorej godziny. Wysmaruj masłem prostokątną formę o wymiarach 20x30 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto, dokładnie wyłóż nim formę (na brzegach nieco wyżej) i nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza przez 15-20 minut (ciasto powinno mieć złocisty kolor). Wyjmij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia.
Składniki:
lub
Wykonanie:
Śmietankę wlej do małego garnka, dodaj cukier, wymieszaj i zagotuj. Gotuj na małym ogniu, co chwilę mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze słomkowego koloru (potrwa to mniej więcej 30 minut). Pozostaw do przestygnięcia, posmaruj kajmakiem ostudzony spód mazurka. Jeśli przygotowujesz kajmak z mleka skondensowanego, wstaw puszkę do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny. Po upływie tego czasu, wyjmij puszkę z garnka i zanim ją otworzysz, poczekaj aż trochę ostygnie.
Tu wszystko zależy od twojej inwencji. Tradycyjnie mazurek kajmakowy dekorujemy bakaliami: migdałami, rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową, suszonymi figami a także wiórkami kokosowymi oraz czekoladą. Popularnym motywem są bazie wykonywane z płatków migdałowych i masy czekoladowej. Do dekorowania swojego ciasta możesz także wykorzystać lukier zabarwiony barwnikami spożywczymi.
Zobacz również: