Jak zrobić ciasto miodownik?
Ciasto miodownik jest trochę pracochłonne i czasochłonne w przygotowaniu, lecz dla jego wspaniałego smaku - zdecydowanie warto spróbować! Choć najczęściej serwuje się je podczas wigilijnej kolacji, z powodzeniem możesz przyrządzać je na różne inne święta. Być może pamiętasz jeszcze jak ciasto miodownik robiła twoja mama lub babcia? Powróćmy do tego sentymentalnego przepisu.
Przepis na miodownik - składniki:
Na ciasto:
- 400 g mąki tortowej
- pół szklanki cukru
- 3 jajka
- 6 łyżek miodu (płynnego)
- pół kostki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na krem:
- 0,5 l mleka
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 2 łyżki cukru (nie dodawaj, jeśli budyń zawiera cukier)
- 120 g masła
- opcjonalnie - 1-2 łyżki kawy mielonej
Opcjonalnie: powidła śliwkowe, masa kajmakowa, orzechy, gorzka czekolada
Ciasto miodownik - jak je przygotować? Krok po kroku:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj dwie łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj suche składniki drewnianą łyżką.
- Masło, cukier i jajka utrzyj mikserem na gęstą masę, dolej do niej miód (jeżeli nie masz płynnego miodu, możesz go podgrzać przez chwilę w kuchence mikrofalowej lub dodać łyżkę gorącej wody) i wymieszaj.
- Następnie połącz składniki suche z mokrymi.
- Przelej gotową masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli pieczesz w tortownicy z wyjmowanym dnem, możesz natrzeć ją masłem i posypać bułką tartą. Jeśli nie - wybierz papier, ciasto będzie łatwiej wyjąć.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 45-50 minut.
Krem do miodownika:
- Przygotuj budyń - odlej szklankę mleka i rozmieszaj w niej proszek (opcjonalnie dodaj do niej również kawę). Pozostałą część mleka zagotuj w garnku.
- Gdy będzie wrzało, dolej rozrobiony budyń i mieszaj, aż masa zgęstnieje, a grudki się rozpuszczą. Następnie porządnie wystudź (najlepiej dodatkowo schować go do lodówki na całą noc).
- Masło ubij mikserem, stopniowo dodawaj do niego przygotowany budyń i miksuj, używając mniejszych obrotów.
- Kiedy ciasto będzie upieczone (sprawdź to drewnianym patyczkiem - np. wykałaczką. Wbij ją w ciasto, wyjmij i zobacz, czy została na niej mokra masa. Jeśli tak, oznacza to, że ciasto nie jest jeszcze gotowe), wyjmij je z formy i przekrój na trzy warstwy.
- Dolną możesz posmarować powidłami lub masą kajmakową i kremem. Na nim połóż następną warstwę ciasta i wylej masę budyniową. Następnie przykryj ostatnią warstwą ciasta, a z wierzchu polej gorzką czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posyp pokrojonymi orzeszkami solonymi lub posmaruj kajmakiem lub resztką kremu i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Miodownik - z czym go podać?
Miodownik najczęściej podaje się przełożony kremem i powidłami. Zamiast powideł śliwkowych możesz wykorzystać także inne, lekko cierpkie i niezbyt słodkie, ale zdecydowanym smaku - na przykład wiśniowe albo z czarnej porzeczki. Możesz także przełożyć go masą kajmakową. Wierzch, zamiast posypywać orzeszkami, możesz posmarować masłem orzechowym albo wyłożyć na niego orzechy w karmelu (na miodownik w takim wydaniu mówi się czasem "orzechowiec").
Zamiast kremu budyniowego możesz przygotować krem z kaszy manny. 10 łyżek kaszy manny zagotuj w 1/2 litra mleka. Dodaj dwie łyżki cukru pudru, odrobinę soli, opcjonalnie szczyptę cynamonu lub aromatu waniliowego. Masło utrzyj, aby było gładkie. Następnie połącz obydwie masy i dokładnie rozmieszaj. Przekładaj w taki sam sposób, jak masą budyniową.