Pierogi z białą kiełbasą z dodatkami, czyli wielkanocne smaki w nietypowej formie. Zaskocz swoich gości!

Pierogi z białą kiełbasą to nietypowa propozycja dla tych, którzy mają chwile czasu i chcą samodzielnie przygotować ciekawą rodzinną ucztę na Wielkanoc. Szczegóły znajdziesz poniżej.
Zobacz wideo Śledź pod szubą - przepis na Wielkanoc

Pierogi na Wielkanoc - wyższa szkoła gotowania? 

Zdecydowanie tak, pierogi na Wielkanoc to przede wszystkim delikatne ciasto, które wymaga chwili czasu i skupienia. Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem lub pierogi z białą kiełbasą i ziemniakami można przygotować kilka dni wcześniej i zabrać nawet w długą podróż. Można je także zamrozić, co pozwoli zaoszczędzić sporo czasu w okresie przedświątecznych przygotowań (tu sprawdzisz, jak mrozić pierogi). Chcesz zaskoczyć swoich świątecznych gości w tym roku? Zobacz, jak przygotować pyszne wielkanocne pierogi z białą kiełbasą. Poniżej dwie proste propozycje. 

Pierogi z kiełbasą i chrzanem - lista składników oraz przygotowanie 

Ostre smaki lubią się z Wielkanocą, a chrzan jest znakiem rozpoznawczym tradycyjnych wiosennych świąt. Przepis na wyraziste pierogi z białą kiełbasą i świątecznym chrzanem prezentujemy poniżej. 

Lista składników: 

  • mąka pszenna tortowa - 500 g, 
  • sól - pół łyżeczki, 
  • wrzątek - 1 szklanka, 
  • oliwa z pestek winogron - 3 łyżki, 
  • surowa biała kiełbasa - 4 sztuki, 
  • tarty chrzan - 3 małe łyżeczki, 
  • cebula - 2 sztuka, 
  • masło - 70 g

Przygotowanie: 

  • Kiełbasę obieramy ze skórki i przekładamy do miski. Następnie dodajemy chrzan i wyrabiamy jednolitą masę, którą należy na chwilę odstawić. 
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na patelni na maśle. Część dodajemy do farszu, resztę zostawiamy na omastę. 
  • W kolejnym kroku na stolnicy usypujemy kopiec z mąki i sypiemy trochę soli na środku. Powoli dodajemy wrzątek oraz olej i wyrabiamy ciasto. W efekcie powinno być elastyczne. 
  • Z ciasta formujemy wałek, który kroimy na kilka kawałków i rozwałkować na cienki placek. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na każdym kółku kładziemy jedną łyżkę farszu i zawijamy, formując delikatną falbankę na brzegach. 
  • Następnie gotujemy pierogi do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.  

Pierogi z białą kiełbasą i ziemniakami na Wielkanoc - jak zrobić?

Drugą wersję, czyli pierogi z białą kiełbasą i ziemniaki, przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób, tylko do masy dodajemy ziemniaki, które wcześniej należy ugotować w osolonej wodzie. Do farszu można też dodać ulubione przyprawy. Przepis na ciasto do pierogów należy wykonać zgodnie z powyższą recepturą. Jeśli chcesz, aby danie było delikatne w smaku zamiast chrzanu do ziemniaków i białej kiełbasy możesz dodać ser biały. Przygotowane pierogi po ugotowaniu można udekorować skwarkami lub smażoną cebulą. Ciekawym uzupełnieniem będzie też sos czosnkowy, tatarski lub tradycyjna śmietana. 

Pierogi po przygotowaniu można przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni. Co warto podać z pierogami? Idealnie będzie pasować na przykład tradycyjna sałatka jarzynowa, czy lekka wiosenna sałatka z oliwą lub winegretem. Wiosną w formie dodatku idealna będzie też rzodkiewka z twarożkiem. Wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i dodatkami warto udekorować listkiem mięty, posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.

Zobacz też: Pasztet na Wielkanoc - potrawa uważana za sprawdzian umiejętności kucharza. Podejmiesz wyzwanie?

Więcej o:
Copyright © Agora SA