Jak zrobić sos czosnkowy? Jedna łyżeczka przyprawy zamieni go w perfekcję

Sos czosnkowy to niekwestionowany król dodatków do wielu dań. Doskonale sprawdzi się zarówno do frytek, jak i mięs, serów, a nawet zwykłych chipsów. Przygotowanie go jest dziecinnie proste, a dzięki dodatkowi ziół prowansalskich, zyska niesamowitego charakteru.

Więcej przepisów na proste dania i dodatki znajdziesz na Gazeta.pl.

Na przygotowanie sosu czosnkowego potrzebujesz zaledwie kilku składników i 5 minut! Jeśli masz pod ręką praskę do czosnku i małą miseczkę, możemy zaczynać.

Sos czosnkowy. Składniki

  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • łyżeczka suszonych ziół prowansalskich,
  • 1,5 ząbka czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

1. Do miseczki przeciśnij czosnek przez praskę,

2. Dodaj majonez, śmietanę i zioła prowansalskie, dokładnie wymieszaj,

3. Dopraw solą i pieprzem. Gotowe!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.