Sałatka jarzynowa to jedna z tych potraw, na którą każdy kucharz ma swój własny przepis. Lista składników jest podobna, ale proporcje mogą być zmienne – różne smaki wybijają się na pierwszy plan. Dziś chcemy Wam zaproponować zrobienie sałatki jarzynowej inaczej – nie obawiajcie się kuchennych eksperymentów!
Sałatka jarzynowa nie może obejść się bez takich składników jak: marchewka, ziemniaki, pietruszka, seler, groszek konserwowy i majonez. Sałatka jarzynowa z jajkiem nikogo nie dziwi – choć nie jest to składnik obowiązkowy, dlatego na diecie wegańskiej lub przy alergiach śmiało można je pominąć. Sałatka jarzynowa z jabłkiem to także bardzo częste rozwiązanie – niektórzy jednak dodają je tylko symbolicznie, u innych smak tego owocu jest mocno wyczuwalny. Dodatek kukurydzy oraz wybór między ogórkami kiszonymi a konserwowymi to już raczej kwestia indywidualna. A co można zrobić, by trochę odmienić tradycyjny przepis?
Zobacz nasz przepis wideo na klasyczną sałatkę jarzynową:
Składniki:
Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obierz ze skórki i ugotuj w jednym garnku, w innym zaś ugotuj jajka na twardo. Kurczaka pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, aby się lekko przyrumienił i ściął w środku, a na koniec dopraw solą i pieprzem, odsącz z tłuszczu i odstaw do wystudzenia. Ugotowane warzywa i jajka, a także obrane jabłko oraz ogórki kiszone pokrój w kostkę. Groszek konserwowy odsącz z zalewy. Wszystkie warzywa wsyp do dużej miski, dodaj majonez i, doprawiwszy solą i pieprzem do smaku, wymieszaj.
Składniki:
Solone płaty śledziowe wymocz w wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler obierz ze skórki i ugotuj do miękkości, a jajka w osobnym garnku – na twardo. Kukurydzę i groszek odsącz z zalewy. Ugotowane warzywa, jajka, ogórki i obrane jabłko pokrój w kostkę. Pokrój także płaty śledziowe, a natkę pietruszki posiekaj. Wszystkie składniki oprócz natki wsyp do dużej miski. Dopraw pieprzem i solą (uważaj na jej ilość – śledzie mimo wszystko będą dość słone), dodaj majonez i wszystko wymieszaj. Udekoruj natką pietruszki.
Wskazówki: