Sałatka jarzynowa na Wielkanoc. Bez niej trudno wyobrazić sobie święta. Mamy przepis

Sałatka jarzynowa to potrawa, która w czasie świąt króluje na polskich stołach. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej świąt - zarówno Bożego Narodzenia, jak i Wielkanocy. Co ciekawe, co dom, to obyczaj - każdy przygotowuje ją po swojemu, z różnymi składnikami, są choć oczywiście i takie, które muszą znaleźć się w każdej sałatce jarzynowej.

Pyszna sałatka jarzynowa na Wielkanoc. Co powinno w niej być?

Jak już wspomnieliśmy, każda sałatka jarzynowa (nazywana czasem również sałatką warzywną) może się od siebie nieco różnić, ale są składniki, które praktycznie zawsze powinny pojawić się w tej potrawie. Które? Przede wszystkim marchewka, pietruszka, seler, groszek konserwowy, a także jajka. Nie może też zabraknąć majonezu.

Niektórzy dodają też inne produkty, a wśród nich na pewno należy wymienić: jabłko, ziemniaki, por czy kiszone ogórki. Zdarza się, że w misce z sałatką jarzynową ląduje też musztarda, a także cebula. Być może w innych domach pojawiają się jeszcze inne składniki. I wcale nie ma w tym nic złego, bo czy można z całą pewnością powiedzieć, że istnieje tylko jeden słuszny przepis na sałatkę jarzynową? Przecież najważniejsze jest, żeby dobrze smakowała.

Sałatka jarzynowa na Wielkanoc - przepis

Jeżeli ty również nie wyobrażasz sobie wielkanocnego stołu bez sałatki jarzynowej, sprawdź nasz przepis. Pamiętaj, że składniki możesz dodawać lub odejmować wedle uznania. Nasz przepis zawiera też sposób przygotowanie własnoręcznie robionego majonezu. Jeżeli nie chcesz robić go samodzielnie lub nie masz na to czasu, możesz oczywiście użyć gotowego.

Sałatka jarzynowa - składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka (lub dwie mniejsze)
  • 1/2 selera korzeniowego
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka soli
  • 1 mała cebula
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 jajka na twardo
  • 1 puszka groszku
  • 1 szklanka domowego majonezu

Składniki na majonez:

  • 1 jajko (wyparzone)
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki gorącej wody (opcjonalnie)

Sałatka jarzynowa na Wielkanoc - sposób przygotowania:

Zacznij od zrobienia majonezu. Jajko włóż do wysokiego i wąskiego naczynia Dodaj musztardę, sok z cytryny, ocet winny, sól i pieprz, i na sam koniec wlej olej. Do naczynia włóż blender w taki sposób, aby dotykał dna i zacznij miksować. Gdy zauważysz, że składniki zaczynają tworzyć jednolitą, jasną masę, zacznij unosić i opuszczać blender, aż powstanie gęsty i gładki majonez. Być może uznasz, że majonez wyszedł zbyt gęsty. Jeśli tak, to, nie przerywając miksowania, dodaj stopniowo, łyżka po łyżce, gorącej wody, aż majonez będzie miał taką konsystencję, jak powinien.

Następny krok to przygotowanie sałatki jarzynowej. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę oraz selera dokładnie umyj i włóż do garnka. Zalej je wodą, dodaj łyżkę soli i gotuj na wolnym ogniu przez około 45-50 minut, dopóki nie zmiękną. Gdy warzywa już się ugotują, obierz je i pokrój w kostkę.

Obierz jabłko i również pokrój je w kostkę. Tak samo ogórki kiszone, cebulę oraz jajka ugotowane na twardo. Wszystkie składniki umieść w dużej misce, na koniec dodaj groszek i majonez, wymieszaj. Możesz doprawić sałatkę solą i pieprzem.

Zobacz wideo Sałatka jarzynowa. Klasyczny przepis na różne okazje

Pamiętaj, że twój pomysł na sałatkę jarzynową nie musi idealnie pokrywać się z tym przepisem. Co powiesz na przykład na sałatkę jarzynową z porem? Jeżeli lubisz to warzywo lub nigdy nie nadarzyła ci się okazja, aby spróbować takiej wersji, zachęcamy do jej przygotowania. Pora można użyć zamiast cebuli, wystarczy jeden. Można go chwilę podgotować, aby zmiękł. Następnie drobno pokroić jego białą część.

Mamy nadzieję, że przygotowana przez ciebie pyszna sałatka jarzynowa na Wielkanoc podbije zarówno świąteczny stół, jak i podniebienia gości. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA