Menu wielkanocne obejmuje zarówno wystawne śniadanie podawane w pierwszy dzień świąt, jak i dania obiadowe czy desery, a wśród nich liczne słodkie wypieki. Święta to czas szczególny, spędzany w gronie najbliższych, głównie przy świątecznym stole. Dobrze więc, jeśli na stole tym znajdą się potrawy nie tylko charakterystyczne dla Świąt Wielkanocnych, ale przede wszystkim lubiane przez biesiadników. W wielkanocnym menu powinny – choć nie muszą – znaleźć się:
Jakie dania na Święta Wielkanocne warto przygotować? Wielu Polakom trudno wyobrazić sobie te święta bez potraw z jajek. Jajko na stole wielkanocnym jest ściśle związane ze Zmartwychwstaniem Pańskim i symbolizuje triumf życia nad śmiercią, a także początek nowego życia. Dlatego obecne jest w koszyczku ze święconką, a podczas śniadania wielkanocnego domownicy dzielą się nim, składając sobie życzenia. Jest jednak wiele sposobów na podanie jajek, które można wykorzystać podczas Świąt Wielkiej Nocy. Oto dwa pomysły na jajka faszerowane.
Jajka faszerowane z pieczarkami
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pieczarki umyć, obrać i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, usmażyć na maśle. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół. Wyciągnąć z jajek żółtka, rozdrobnić widelcem, wymieszać z usmażonymi pieczarkami, dodać majonez i posiekaną natkę lub szczypiorek, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Połówki jajek wypełnić masą, podawać udekorowane majonezem i posiekaną natką lub szczypiorkiem.
Jajka faszerowane z tuńczykiem
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół, żółtka wyjąć na talerz. Tuńczyka odsączyć, dodać do roztartych widelcem żółtek wraz z masłem, posiekanym szczypiorkiem oraz pieprzem i solą, dokładnie wymieszać. Pastą wypełnić jajka i schłodzić w lodówce. Podawać udekorowane majonezem i szczypiorkiem.
Zobacz też: Jajka z chrzanem: numer 1 na wielkanocnym stole!
Wybierając dania na wielkanocny stół nie wyobrażamy sobie świąt bez sałatki. Najczęściej przyrządzamy sałatkę jarzynową, ale równie dobrze może to być np. sałatka ziemniaczana, sałatka z wędzonego kurczaka z warzywami, sałatka śledziowa, sałatka z kaszy jaglanej czy sałatka z ananasem. Wielkanocne menu wypełniają również dobrej jakości wędliny oraz takie potrawy jak szynka w galarecie czy pasztety. A co podać na obiad? Oto dwie klasyczne propozycje.
Żurek wielkanocny
Składniki:
Sposób przygotowania:
Bulion podgrzać. Cebulę obrać i posiekać w kostkę, boczek pokroić w kosteczkę. Podsmażyć boczek, a gdy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodać cebulę. Smażyć aż się ładnie zrumienią, następnie dodać do gorącego bulionu. Do zupy włożyć również kiełbasę w całości i gotować ok. 40 minut. Po tym czasie dodać zakwas (najlepiej stopniowo, by żurek nie był zbyt kwaśny), lekko rozgnieciony ząbek czosnku, chrzan i roztarty w dłoniach majeranek. Zupę gotować jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu, a po zdjęciu z ognia dodać śmietanę. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Przed podaniem kiełbasę pokroić w plastry. Można serwować z jajkiem na twardo, warto podać w chlebie.
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cebule obrać i pokroić w talarki. Boczek pokroić w kostkę. Jabłka pokroić w ósemki. W formie do pieczenia ułożyć cebule, boczek, kiełbasę, żurawinę, dodać musztardę, posypać pieprzem, wlać sok jabłkowy. Przykryć folią aluminiową, piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Zdjąć folię, piec bez przykrycia 20 minut, dodać jabłka i piec jeszcze 15 minut. Podawać w formie, bezpośrednio na stół.
Jakie dania na Wielkanoc dla dzieci będą najlepsze? Wbrew pozorom mogą to być tradycyjne potrawy świąteczne, nieco tylko zmodyfikowane, by smakowały również najmłodszym. Można więc podać żurek drobiowy, mazurek serowy, lekki pasztet czy duszone polędwiczki. Oto dwie propozycje dań na Wielkanoc dla dzieci.
Zupa krem z zielonego groszku
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na patelni, przełożyć do garnka, dodać groszek i przez chwilę podgrzewać. Wlać bulion i gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą i zmiksować. Można zabielić śmietaną lub jogurtem.
Mazurek pomarańczowy
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mąkę, żółtka i masło zagnieść z 5 łyżkami cukru na ciasto i wstawić do lodówki na 50 minut. Po tym czasie rozwałkować, wyłożyć na blasze i piec w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Wycisnąć sok z pomarańczy, zetrzeć skórkę, zmiksować migdały. 3 szklanki wody, sok oraz ok. 500 g cukru gotować przez 8 minut, dodać migdały i skórkę, wymieszać. Wafel posmarować dżemem, przełożyć ciastem i nałożyć masę pomarańczowo-migdałową. Udekorować wedle uznania.
Zobacz też: Ciasta na Wielkanoc- sprawdź słodką listę najbardziej popularnych wypieków