Dania na Wielkanoc: co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole?

Dania na Wielkanoc, choć w dużej mierze wynikają ze staropolskich tradycji, różnią się od siebie nie tylko w poszczególnych rejonach Polski, ale i w poszczególnych domach. Zwyczaje żywieniowe ewoluują z uwagi na coraz powszechniejsze alergie i wykluczenia pokarmowe, ale także z powodu poszukiwania nowych, ciekawych smaków. Sprawdźmy, jakie dania na Wielkanoc warto zaplanować.

Menu wielkanocne: czego nie powinno w nim zabraknąć?

Menu wielkanocne obejmuje zarówno wystawne śniadanie podawane w pierwszy dzień świąt, jak i dania obiadowe czy desery, a wśród nich liczne słodkie wypieki. Święta to czas szczególny, spędzany w gronie najbliższych, głównie przy świątecznym stole. Dobrze więc, jeśli na stole tym znajdą się potrawy nie tylko charakterystyczne dla Świąt Wielkanocnych, ale przede wszystkim lubiane przez biesiadników. W wielkanocnym menu powinny – choć nie muszą – znaleźć się:

  • jajka pod różnymi postaciami,
  • sałatki,
  • wędliny,
  • pasztety,
  • żurek,
  • biała kiełbasa,
  • ciasta (zwłaszcza mazurek i baby wielkanocne),
  • pascha.

Dania na Święta Wielkanocne: przede wszystkim jajka!

Jakie dania na Święta Wielkanocne warto przygotować? Wielu Polakom trudno wyobrazić sobie te święta bez potraw z jajek. Jajko na stole wielkanocnym jest ściśle związane ze Zmartwychwstaniem Pańskim i symbolizuje triumf życia nad śmiercią, a także początek nowego życia. Dlatego obecne jest w koszyczku ze święconką, a podczas śniadania wielkanocnego domownicy dzielą się nim, składając sobie życzenia. Jest jednak wiele sposobów na podanie jajek, które można wykorzystać podczas Świąt Wielkiej Nocy. Oto dwa pomysły na jajka faszerowane.

Jajka faszerowane z pieczarkami

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 5 dużych pieczarek,
  • łyżka masła,
  • majonez,
  • natka pietruszki lub szczypiorek,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Pieczarki umyć, obrać i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, usmażyć na maśle. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół. Wyciągnąć z jajek żółtka, rozdrobnić widelcem, wymieszać z usmażonymi pieczarkami, dodać majonez i posiekaną natkę lub szczypiorek, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Połówki jajek wypełnić masą, podawać udekorowane majonezem i posiekaną natką lub szczypiorkiem.

Jajka faszerowane z tuńczykiem

Składniki:

  • 5 jajek,
  • tuńczyk z puszki (najlepiej w oleju),
  • łyżka miękkiego masła,
  • szczypiorek,
  • majonez,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół, żółtka wyjąć na talerz. Tuńczyka odsączyć, dodać do roztartych widelcem żółtek wraz z masłem, posiekanym szczypiorkiem oraz pieprzem i solą, dokładnie wymieszać. Pastą wypełnić jajka i schłodzić w lodówce. Podawać udekorowane majonezem i szczypiorkiem.

Zobacz też: Jajka z chrzanem: numer 1 na wielkanocnym stole!

Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Dania na wielkanocny stół – a co na obiad?

Wybierając dania na wielkanocny stół nie wyobrażamy sobie świąt bez sałatki. Najczęściej przyrządzamy sałatkę jarzynową, ale równie dobrze może to być np. sałatka ziemniaczana, sałatka z wędzonego kurczaka z warzywami, sałatka śledziowa, sałatka z kaszy jaglanej czy sałatka z ananasem. Wielkanocne menu wypełniają również dobrej jakości wędliny oraz takie potrawy jak szynka w galarecie czy pasztety. A co podać na obiad? Oto dwie klasyczne propozycje.

Żurek wielkanocny

Składniki:

  • 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego,
  • 0,5 litra zakwasu żytniego,
  • 4 białe kiełbasy (surowe),
  • 200 g boczku,
  • 1 duża cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • 3 łyżki śmietany 30%,
  • suszony, otarty majeranek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Bulion podgrzać. Cebulę obrać i posiekać w kostkę, boczek pokroić w kosteczkę. Podsmażyć boczek, a gdy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodać cebulę. Smażyć aż się ładnie zrumienią, następnie dodać do gorącego bulionu. Do zupy włożyć również kiełbasę w całości i gotować ok. 40 minut. Po tym czasie dodać zakwas (najlepiej stopniowo, by żurek nie był zbyt kwaśny), lekko rozgnieciony ząbek czosnku, chrzan i roztarty w dłoniach majeranek. Zupę gotować jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu, a po zdjęciu z ognia dodać śmietanę. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Przed podaniem kiełbasę pokroić w plastry. Można serwować z jajkiem na twardo, warto podać w chlebie.

Biała kiełbasa pieczona z jabłkami

Składniki:

  • 2 kg białej kiełbasy,
  • 3 cebule,
  • 4 duże jabłka,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • ewentualnie 100 g suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 szklanka soku jabłkowego,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Cebule obrać i pokroić w talarki. Boczek pokroić w kostkę. Jabłka pokroić w ósemki. W formie do pieczenia ułożyć cebule, boczek, kiełbasę, żurawinę, dodać musztardę, posypać pieprzem, wlać sok jabłkowy. Przykryć folią aluminiową, piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Zdjąć folię, piec bez przykrycia 20 minut, dodać jabłka i piec jeszcze 15 minut. Podawać w formie, bezpośrednio na stół.

Dania na Wielkanoc dla dzieci

Jakie dania na Wielkanoc dla dzieci będą najlepsze? Wbrew pozorom mogą to być tradycyjne potrawy świąteczne, nieco tylko zmodyfikowane, by smakowały również najmłodszym. Można więc podać żurek drobiowy, mazurek serowy, lekki pasztet czy duszone polędwiczki. Oto dwie propozycje dań na Wielkanoc dla dzieci.

Zupa krem z zielonego groszku

Składniki:

  • 450 g mrożonego groszku,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 szklanki bulionu warzywnego,
  • oliwa z oliwek,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na patelni, przełożyć do garnka, dodać groszek i przez chwilę podgrzewać. Wlać bulion i gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą i zmiksować. Można zabielić śmietaną lub jogurtem.

Mazurek pomarańczowy

Składniki:

  • 200 g mąki,
  • 2 żółtka,
  • 100 g masła,
  • wafel tortowy,
  • cukier,
  • 2 pomarańcze,
  • skórka z pomarańczy,
  • 100 g migdałów,
  • dżem pomarańczowy.

Sposób przygotowania:

Mąkę, żółtka i masło zagnieść z 5 łyżkami cukru na ciasto i wstawić do lodówki na 50 minut. Po tym czasie rozwałkować, wyłożyć na blasze i piec w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Wycisnąć sok z pomarańczy, zetrzeć skórkę, zmiksować migdały. 3 szklanki wody, sok oraz ok. 500 g cukru gotować przez 8 minut, dodać migdały i skórkę, wymieszać. Wafel posmarować dżemem, przełożyć ciastem i nałożyć masę pomarańczowo-migdałową. Udekorować wedle uznania.

Zobacz też: Ciasta na Wielkanoc- sprawdź słodką listę najbardziej popularnych wypieków

Więcej o:
Copyright © Agora SA