Sałatka ziemniaczana w najprostszej wersji? To chyba właśnie ta z ogórkami kiszonymi lub małosolnymi (można też użyć korniszonów), która świetnie pasuje do kiełbasy z grilla. By była najlepsza, warto pozwolić jej chwilę 'odpocząć' w lodówce.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Następnie obierz i pokrój w grubszą kostkę. Ogórki również pokrój w kostkę lub półplasterki i odsącz z nadmiaru płynu - nie powinny być zbyt mokre.
Pozostałe składniki porządnie wymieszaj. Następnie połącz z ziemniakami i ogórkami. Odstaw do lodówki na ok. godzinę, żeby smaki się przegryzły.
Na początek przepis na sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem cebuli, selera naciowego i kefiru. Kwaskowa i aromatyczna będzie doskonale pasować do delikatnych mięs z grilla, np. grillowanego kurczaka.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki szorujemy, wkładamy do zimnej osolonej wody, gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy. Seler naciowy kroimy w kostkę. Kefir roztrzepujemy z majonezem, musztardą i miętą. Dodajemy cebulę i seler, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z ziemniakami. Sałatkę ziemniaczaną chłodzimy przez cztery godziny.
Autor: Honorata Piwowarska
Ta sałatka pasuje doskonale do tłustszych mięs z grilla, zwłaszcza karkówki, koft czy burgerów (jeśli je robicie). Jeśli dodacie do niej czosnku, będzie przypominała smakiem grecki sos tzatziki.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, ugotuj i ostudź (najlepiej to zrobić dzień przed przyrządzaniem sałatki). Następnie pokrój w większą lub mniejszą kostkę (wedle uznania). Ogórki możesz obrać lub nie - według uznania. Posiekaj je w półplasterki lub ćwierćplasterki (jeśli masz większe sztuki). Pozostałe składniki wymieszaj i połącz z warzywami. Sałatkę odstaw do lodówki na ok. 1-2 godziny. Po tym czasie wyciągnij z lodówki, przemieszaj (ogórki puszczą nieco soku), dopraw w razie potrzeby, a następnie podawaj.
Ta sałatka ziemniaczana zawiera w sobie wszystko, co najlepsze na wiosnę. Są tu i młode ziemniaki, i jędrne szparagi, i chrupiąca rzodkiewka. Do tego aromatyczny koperek i pikantna rukola, a na dodatek słodko-kwaśny winegret. Pycha!
Składniki:
Dodatki:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki szorujemy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, zostawiamy w garnku bez przykrycia, by odparowały, stygnąc. Rzodkiewki i szparagi myjemy. Rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki, szparagi w wąskie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Rukolę myjemy i osuszamy. Musztardę ucieramy z sokiem z cytryny i oliwą. Dodajemy koperek, przyprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Mieszamy z rzodkiewkami, szparagami i rukolą. Polewamy sałatkę ziemniaczaną koperkowym sosem.
Autor: Dominika Wójciak
Sałatkę ziemniaczaną możecie przyrządzić również z tego, co zostało po grillowaniu. Świetnie smakuje zwłaszcza z dodatkiem wędzonego lub grillowanego kurczaka.
Składniki:
Na sos:
Opcjonalnie: 1-2 łyżki posiekanych świeżych ziół, np. szczypiorek, koperek, natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Przygotuj sos, porządnie mieszając jego składniki, aż powstanie gładka emulsja. Ziemniaki pokrój na mniejsze lub większe kawałki (wedle uznania). Cebulę obierz z łupin i posiekaj w pióra. Wymieszaj warzywa z sosem i posiekanymi ziołami, a następnie odstaw na ok. 0,5-1 godzinę.
Po tym czasie pokrój ogórki na grubsze plastry, a kurczaka porwij lub pokrój na kawałki. Wymieszaj z resztą sałatki. Możesz podawać od razu lub poczekać, aż smaki składników lepiej się połączą (w tym celu odstaw sałatkę do lodówki jeszcze na ok. godzinę lub dwie).
Ta sałatka ziemniaczana z rzodkiewkami i ogórkami wymaga czasu, ponieważ do jej przygotowania musimy samodzielnie zamarynować ogórki. Wbrew pozorom jednak wcale nie tak trudno ją przyrządzić.
Składniki:
10 ziemniaków
2 ogórki wężowe (po 500 g) pokrojone jak na mizerię
1/2 szklanki + 3 łyżki posiekanego koperku
3 cebule pokrojone w cienkie piórka
8 rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki
3/4 szklanki majonezu
6 łyżek białego octu winnego
gruba sól
małe rzodkiewki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wymieszaj ocet z 4 łyżeczkami soli. Ogórki i pół szklanki koperku włóż do foliowego woreczka, wlej ocet z solą, mocno zwiąż. Potrząśnij woreczkiem, aby ogórki pokryły się zalewą. Włóż woreczek na noc do lodówki (od czasu do czasu poruszaj nim). Następnie przełóż ogórki na sitko i pozostaw je na co najmniej godzinę do osączenia. Ugotuj ziemniaki w mundurkach (ok. 20 minut). Odcedź i ostudź, następnie pokrój w plasterki i przełóż do miski. Posyp solą i pieprzem, dodaj osączone ogórki, cebulę, rzodkiewki i 3 łyżki koperku. Wymieszaj, odstaw na godzinę, połącz z majonezem. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj małymi rzodkiewkami.