Jajka w sosie tatarskim z groszkiem - przepis
Jajka w sosie tatarskim z groszkiem:
Składniki:
- 5 jajek
- 0,5 puszki groszku konserwowego
- 5 dużych łyżek gęstego majonezu
- 1 łyżka musztardy stołowej
- 0,5 kubeczka małego, gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
- 2 łyżki świeżo startego chrzanu
- 3 korniszony lub 2 ogórki konserwowe
- 6 marynowanych grzybków
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- przyprawy: sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
- Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, studzimy.
- Ostudzone jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół.
- Groszek konserwowy odcedzamy, przepłukujemy na sitku zimną wodą i kroimy w drobną kostkę.
- Grzybki i ogórki odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę
- Majonez mieszamy ze śmietaną lub jogurtem, musztardą i chrzanem. Dodajemy groszek, szczypiorek, ogórki i grzybki.
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku.
- Przekrojone jajka układamy na półmisku i polewamy tak przygotowanym sosem. Dekorujemy wg uznania.
Jajka w sosie tatarskim z pieczarkami - przepis
Oto przepis na jajka w sosie tatarskim z pieczarkami:
Składniki:
- 8 jajek
- 80 gramów pieczarek w zalewie
- 3 ogórki konserwowe
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 1 gałązka szczypiorku z dymką
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- przyprawy: sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
- Jajka gotujemy przez około 10 minut w osolonej wodzie, studzimy i obieramy ze skorupki.
- Obrane jajka kroimy na pół.
- Pieczarki, ogórki, szczypiorek wraz z dymką kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
- Majonez, śmietanę oraz musztardę mieszamy ze sobą, dodajemy pokrojone składniki, przyprawiamy do smaku i jeszcze raz mieszamy.
- Przygotowany sos kładziemy na jajka, dekorujemy wg uznania.
Jajka z sosem tatarskim - przepis
Jajka z sosem tatarskim możemy przygotować też w wersji z kaparami.
Składniki:
- 8 jajek
- 3 łyżeczki kaparów
- 1 mała czerwona cebula
- 3 ogórki konserwowe lub kiszone
- 7 marynowanych grzybków
- 1 łyżka pokrojonego koperku
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- 1 łyżka tartego chrzanu (może być ze słoiczka)
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
- Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie przez około 10 minut. Studzimy i obieramy ze skorupki.
- Ostudzone jajka kroimy na pół i układamy na półmisku.
- Sos: ogórki, kapary i grzybki odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę; cebulę obieramy i drobno kroimy; majonez, musztardę, śmietanę i chrzan mieszamy ze sobą. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i ponownie mieszamy; do sosu wkładamy pokrojone składniki, przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.
- Jajka polewamy przygotowanym sosem i dekorujemy np. rzeżuchą, koperkiem.
Zobacz wideo Triki na szybkie obranie jajka
Jak przygotować jajka w sosie tatarskim? Sprawdzone porady
Jak przygotować jajka w sosie tatarskim? Przede wszystkim zwróćmy uwagę na jakość produktów. Najlepsze będą jajka od kur z wolnego wybiegu, karmionych wysokojakościową paszą. Pilnujmy również czasu gotowania, jajka muszą być ugotowane na twardo, lecz nie przegotowane. Majonez możemy kupić gotowy, jeszcze lepiej będzie, jeżeli przygotujemy go sami. Przygotowanym sosem możemy polać jajka albo ułożyć je na nim. Jajka w sosie tatarskim możemy udekorować rzeżuchą, szczypiorkiem czy koperkiem.
Zobacz też: Jajka faszerowane łososiem na Wielkanoc: najlepsze przepisy
Sos tatarski do jajek i nie tylko
Sos tatarski to zimny sos na bazie majonezu. Lekko kwaśny, nieco pikantny - doskonały do jajek na twardo, jak również wędlin, zimnych mięs czy ryb na zimno (w Anglii stanowi popularny dodatek do fish and chips). Sos tatarski do jajek w wersji francuskiej zawiera roztarte żółtko ugotowanego na twardo jajka i jego posiekane białko plus do tego drobno pokrojony szczypiorek. Wersja wiedeńska sosu tatarskiego zawiera kapary, korniszony oraz natkę pietruszki.
Zobacz też: Jajka z chrzanem: numer 1 na wielkanocnym stole!