Zapomnij o klasycznej jarzynowej! Na sylwestra przygotuj oryginalną sałatkę o wyjątkowej nazwie

Noc sylwestrowa zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania i kompletowanie menu. Wśród tradycyjnych przekąsek i rarytasów nie może zabraknąć oryginalnych przepisów. Zamiast nudnej jarzynowej warto zaserwować warstwową sałatkę Mimosa, która kusi apetycznymi warstwami.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sałatki to element obowiązkowy podczas rodzinnych imprez, świąt i specjalnych okazji. Często królują także na sylwestrowym stole razem z zimnymi przekąskami. Tegoroczne menu warto nieco urozmaicić i zaskoczyć gości spektakularną sałatką o wdzięcznej nazwie Mimosa. Składniki i forma podania to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej jarzynowej. 

Sylwestrowa alternatywa dla jarzynowej - sałatka Mimosa

Pożegnanie roku wiąże się z sylwestrowymi przyjęciami i domowymi spotkaniami w gronie znajomych i bliskich. Warto zatem zaskoczyć gości oryginalnym menu, ciekawymi przekąskami i kolorowymi drinkami. Na imprezowym stole nie może zabraknąć także zimnych przystawek, które niemal zawsze są głównym obiektem pożądania. Szczególnie uwielbiane są sałatki - wówczas króluje jarzynowa, śledzi pod pierzynką czy kultowy już gyros. Przepis na sałatkę Mimosa to przysłowiowy strzał w dziesiątkę i ciekawa alternatywa dla klasyków. 

Sałatka Mimosa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Bazuje na jajkach, ziemniakach, tuńczyku i marchewce. Całość spaja kremowy majonez z dodatkiem przypraw. Kluczem do sukcesu jest estetyczne zaserwowanie tego sylwestrowego rarytasu. W przepisie poniżej podpowiadamy jak przygotować sałatkę w kilku prostych krokach. 

Zobacz wideo Śledź pod szubą

Przepis na zjawiskową sałatkę Mimosa - idealną na sylwestra 

Składniki: 

  • 300 g tuńczyka w sosie własnym,
  • 6 dużych jaj,
  • 400 g ziemniaków,
  • 150 g marchewki,
  • cebula,
  • domowy majonez,
  • natka pietruszki,
  • sól, 
  • pieprz gruboziarnisty. 

Sposób przygotowania: 

  1. Jaja gotujemy na twardo, obieramy i oddzielamy białko od żółtek. Białka drobno kroimy, żółtka odkładamy.
  2. Obrane ziemniaki i marchew gotujemy do miękkości. Następnie kroimy w drobną kosteczkę. Szatkujemy także cebulę. 
  3. Dużą szklaną miskę smarujemy odsączonym od ryby sosem, doprawiamy i smarujemy solidną warstwą majonezu. Następnie dodajemy cebulkę, warstwę drobno pokrojonych białek, rozdrobnionego tuńczyka, marchewką i ziemniakami. 
  4. Wierzch pokrywamy kolejną warstwą majonezu i posypujemy rozdrobnionym żółtkiem. 
  5. Tak przygotowaną sałatkę dekorujemy natką pietruszki i wstawiam do lodówki przed podaniem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.