Sałatka sylwestrowa - przepis na hit każdej imprezy. Kluczowe jest połączenie nietypowych dodatków

Ostatni dzień roku zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania i planowanie eleganckiego menu. Na imprezowym stole przekąsek nie może zabraknąć sylwestrowej sałatki - ta z włoską nutą podbije serca gości i będzie świetnie współgrać z wytrawnymi trunkami.

Więcej smacznych przepisów sylwestrowych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sałatka sylwestrowa to prawdziwy must have każdej imprezy. Ostatni dzień roku to nie tylko huczne świętowanie, ale i wyjątkowo smaczne menu, które często bazuje na oryginalnych składnikach. Przepis na włoski rarytas podbije serca gości i zadowoli nawet najbardziej wymagających. Kluczem do sukcesu są odpowiednie składniki. 

Sałatka sylwestrowa - królowa każdej imprezy 

Na noc sylwestrową warto zaplanować spektakularne menu. Wówczas na stołach królują fikuśne przekąski, finger food, małe i urocze desery oraz aromatyczne sery czy wędliny. Danie, którego nie może zabraknąć na każdej imprezę, jest oczywiście sałatka. Po jaki przepis sięgnąć, by zaskoczyć gości wyjątkowym smakiem? Włoski rarytas przypadnie do gustu niemal każdemu, a dodatków idealnie będzie współgrać z wytrawnymi trunkami. 

Sałatka, o której mowa bazuje na aromatycznych serach włoskich, kremowych i krupiących orzechach i soczystych gruszkach. Całość zwieńcza aksamitny sos, w skład którego wchodzi miód, musztarda, oliwa, sok z cytryny i aromatyczne przyprawy. Efekt to prawdziwa uczta wszystkich zmysłów!

Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka

Przepis na sylwestrową sałatkę bazującą na serach i gruszkach

Składniki: 

  • 2 garście mieszanki sałat, 
  • gruszka,
  • 100 g sera lazur,
  • garść orzechów włoskich,
  • czerwona cebula,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • solidna łyżka miodu. 

Sposób przygotowania: 

  1. Liście sałaty dokładnie myjemy i osuszamy. Przekładamy do ozdobnego półmiska. 
  2. Gruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Podobnie postępujemy z cebulą. 
  3. Ser kroimy na mniejsze kawałki, z kolei orzechy drobno siekamy. 
  4. Wszystkie składniki estetycznie układamy na liściach sałat. 
  5. Przygotowujemy sos - miód, musztardę, sok z cytryny i oliwę łączymy i dokładnie mieszamy. Kremowym sosem polewamy sałatkę przed podaniem. Wskazówka - sałątkę warto pozostawić bez mieszania, w ten sposób składniki zachowają ładną formę, mimo to smaki będą się przenikać. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.