Biała kiełbasa pieczona - wyjątkowy przepis na święta pani Joli
Biała kiełbasa pieczona według przepisu Joli to prawdziwy majstersztyk. Mało jest osób, którym trzeba przedstawiać słynną autorkę kulinarnych książek oraz bloga i kanału w serwisie YouTube. Znajdziemy tam mnóstwo przepisów, które zasługują na uwagę, co może potwierdzić niejedno podniebienie. Święta wielkanocne to wyjątkowy czas, w którym chcemy przyrządzić coś szczególnie smacznego. Nic więc dziwnego, iż wielu czerpie inspirację od kulinarnych znawców. Poniżej jeden z takich przepisów. Tym razem będzie to wielkanocna kiełbasa.
Biała kiełbasa - przepis Joli
Składniki:
- kilogram białej kiełbasy
- 2-3 cebule
- 3 łyżki mąki
- łyżka majeranku
- 3 łyżki masła
- olej roślinny
- ostra papryka, sól, pieprz
Biała kiełbasa - wielkanocne przepisy dla wyjątkowych gości. Olśnij rodzinę podczas świąt. Zdjęcie ilustracyjne istock
Wykonanie:
- Rozgrzej olej.
- Kiełbasę podziel na mniejsze części.
- Połącz mąkę z papryką. Wymieszaj.
- Każdą mini kiełbaskę obtocz w panierce z papryki i mąki.
- Usmaż je z dwóch stron na patelni. W międzyczasie przekuj, aby pozbyć się soku.
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj je olejem.
- Obierz cebule, pokrój je. Posyp majerankiem.
- Ułóż na niej usmażoną kiełbaskę. Polej tłuszczem.
- Na górnej części ułóż resztę cebuli, posyp majerankiem.
- Na wierzchu umieść masło.
- Kiełbasy piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Wybierz tryb góra - dół.
Sałatki na Święta Wielkanocne siostry Anastazji - top przepisy, które zrobią furorę
Przepisy na białą kiełbasę - wersja z miodem i musztardą
Przepisy na białą kiełbasę mogą być bardzo różnorodne. Czasem receptury mogą pozytywnie zaskoczyć. Takimi przykładami są biała kiełbasa w piwie lub miodowo-musztardowa biała kiełbasa - przepisy znajdziesz w dalszej części artykułu. Opcja z miodem i musztardą to wersja dla tych, którzy kochają odrobinę słodyczy na swoim talerzu.
Składniki:
- 5 białych kiełbas
- 2-3 cebule
- sól
- pieprz
- 3-4 łyżki musztardy
- 2-3 łyżki miodu
- olej roślinny
Poznaj przepis na białą kiełbasę z owocami. Fot. mali maeder / Pexels
Wykonanie:
- Obierz cebulę.
- Pokrój na drobno w piórka.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Dodaj cebulę.
- Dopraw przyprawami do smaku.
- Delikatnie podsmaż.
- Później umieść cebulę w naczyniu żaroodpornym.
- Wykonaj marynatę. Połącz miód oraz musztardę.
- Nakłuj kiełbasę. Posmaruj ją marynatą.
- Ułóż ją na cebuli i piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. W trybie góra - dół.
Zobacz wideo
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami, cydrem i jałowcem - PowerKuchnia Adriany
Parzenie białej kiełbasy - dowiedz się jak wykonać ten proces
Parzenie białej kiełbasy wielu osobom sprawia trudność. Jedni przyrządzają białą kiełbasę poprzez gotowanie, inni z kolei stawiają na parzenie. Poniżej przykładowy sposób wykonania.
Składniki:
- wody
- kilku ząbków czosnku
- odrobiny soli
- liści laurowych, gorczycy, ziela angielskiego
Biała kiełbasa - przepis na mięsną potrawę Aneta_Gu/shutterstock.com
Wykonanie:
- Umieść w zimnej wodzie przyprawy.
- Zagotuj.
- Umieść kiełbasę w garnku i wyłącz ogień.
- Tak przetrzymuj kiełbasę przez około 20 minut.
Żurek - sprawdź, jak wykonać wielkanocny specjał w tradycyjnym wydaniu. Palce lizać
Biała kiełbasa w piwie jest wyśmienita i aromatyczna. Sprawdź przepis
Biała kiełbasa w piwie to rarytas zwłaszcza dla tych, którzy lubują się w trunkach, ale nie tylko. Piwo bowiem nadaje mięsu aromat i smak. Przepis świetnie sprawdzi się podczas wielkanocnej uczty.
Składniki:
- pół kilograma kiełbasy
- 2-3 cebule
- gorczyca, majeranek, ostra papryka, sól
- 2 - 3 łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki musztardy
- olej
- pół szklanki piwa
Biała kiełbasa z grilla marynowana w piwie shutterstock.com
Wykonanie:
- Rozgrzej olej na patelni.
- Obierz cebulę, pokrój na drobno i wrzuć na patelnię.
- Zeszklij. Dosól do smaku.
- Dodaj gorczycę oraz paprykę. Wymieszaj i ściągnij po chwili z ognia.
- Połowę porcji cebuli przełóż do naczynia. Ułóż na niej kiełbasę. Zalej piwem.
- Wykonaj marynatę. Połącz musztardę z miodem. Posmaruj wierzch kiełbasy.
- Posyp obficie majerankiem i pozostałą częścią cebuli.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 - 40 minut.
Zobacz też: Barszcz wielkanocny Ewy Wachowicz i nie tylko - bez niego nie ma świąt! Prosty przepis na zupę z tradycją