Biała kiełbasa to wielkanocny must have. Zazwyczaj przyrządzamy ją jako dodatek do barszczu. Jednak pomysłów na jej zrobienie jest o wiele więcej. Z czosnkiem lub piwem czy nawet z miodem i musztardą. Koniecznie zajrzyj do poniższych przepisów.
3
istock / zi3000
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Biała kiełbasa pieczona - wyjątkowy przepis na święta pani Joli
Biała kiełbasa pieczona według przepisu Joli to prawdziwy majstersztyk. Mało jest osób, którym trzeba przedstawiać słynną autorkę kulinarnych książek oraz bloga i kanału w serwisie YouTube. Znajdziemy tam mnóstwo przepisów, które zasługują na uwagę, co może potwierdzić niejedno podniebienie. Święta wielkanocne to wyjątkowy czas, w którym chcemy przyrządzić coś szczególnie smacznego. Nic więc dziwnego, iż wielu czerpie inspirację od kulinarnych znawców. Poniżej jeden z takich przepisów. Tym razem będzie to wielkanocna kiełbasa.
REKLAMA
Biała kiełbasa - przepis Joli
Składniki:
kilogram białej kiełbasy
2-3 cebule
3 łyżki mąki
łyżka majeranku
3 łyżki masła
olej roślinny
ostra papryka, sól, pieprz
Wykonanie:
Rozgrzej olej.
Kiełbasę podziel na mniejsze części.
Połącz mąkę z papryką. Wymieszaj.
Każdą mini kiełbaskę obtocz w panierce z papryki i mąki.
Usmaż je z dwóch stron na patelni. W międzyczasie przekuj, aby pozbyć się soku.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj je olejem.
Obierz cebule, pokrój je. Posyp majerankiem.
Ułóż na niej usmażoną kiełbaskę. Polej tłuszczem.
Na górnej części ułóż resztę cebuli, posyp majerankiem.
Na wierzchu umieść masło.
Kiełbasy piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Wybierz tryb góra - dół.
Przepisy na białą kiełbasę - wersja z miodem i musztardą
Przepisy na białą kiełbasę mogą być bardzo różnorodne. Czasem receptury mogą pozytywnie zaskoczyć. Takimi przykładami są biała kiełbasa w piwie lub miodowo-musztardowa biała kiełbasa - przepisy znajdziesz w dalszej części artykułu. Opcja z miodem i musztardą to wersja dla tych, którzy kochają odrobinę słodyczy na swoim talerzu.
Składniki:
5 białych kiełbas
2-3 cebule
sól
pieprz
3-4 łyżki musztardy
2-3 łyżki miodu
olej roślinny
Wykonanie:
Obierz cebulę.
Pokrój na drobno w piórka.
Rozgrzej olej na patelni.
Dodaj cebulę.
Dopraw przyprawami do smaku.
Delikatnie podsmaż.
Później umieść cebulę w naczyniu żaroodpornym.
Wykonaj marynatę. Połącz miód oraz musztardę.
Nakłuj kiełbasę. Posmaruj ją marynatą.
Ułóż ją na cebuli i piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. W trybie góra - dół.
Zobacz wideo Biała kiełbasa pieczona z jabłkami, cydrem i jałowcem - PowerKuchnia Adriany
Parzenie białej kiełbasy - dowiedz się jak wykonać ten proces
Parzenie białej kiełbasy wielu osobom sprawia trudność. Jedni przyrządzają białą kiełbasę poprzez gotowanie, inni z kolei stawiają na parzenie. Poniżej przykładowy sposób wykonania.
Składniki:
wody
kilku ząbków czosnku
odrobiny soli
liści laurowych, gorczycy, ziela angielskiego
Wykonanie:
Umieść w zimnej wodzie przyprawy.
Zagotuj.
Umieść kiełbasę w garnku i wyłącz ogień.
Tak przetrzymuj kiełbasę przez około 20 minut.
Biała kiełbasa w piwie jest wyśmienita i aromatyczna. Sprawdź przepis
Biała kiełbasa w piwie to rarytas zwłaszcza dla tych, którzy lubują się w trunkach, ale nie tylko. Piwo bowiem nadaje mięsu aromat i smak. Przepis świetnie sprawdzi się podczas wielkanocnej uczty.
Składniki:
pół kilograma kiełbasy
2-3 cebule
gorczyca, majeranek, ostra papryka, sól
2 - 3 łyżeczki miodu
3 łyżeczki musztardy
olej
pół szklanki piwa
Wykonanie:
Rozgrzej olej na patelni.
Obierz cebulę, pokrój na drobno i wrzuć na patelnię.
Zeszklij. Dosól do smaku.
Dodaj gorczycę oraz paprykę. Wymieszaj i ściągnij po chwili z ognia.
Połowę porcji cebuli przełóż do naczynia. Ułóż na niej kiełbasę. Zalej piwem.
Wykonaj marynatę. Połącz musztardę z miodem. Posmaruj wierzch kiełbasy.
Posyp obficie majerankiem i pozostałą częścią cebuli.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 - 40 minut.