Mazurek siostry Anastazji to prawdziwy majstersztyk! Próbowaliście już tego w wersji czterowarstwowej? Jeżeli nie, to koniecznie spróbujcie. Nie pożałujecie! Przedstawiamy najlepszy przepis na święta Wielkanocne.
3
istock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Mazurek wielkanocny: czterowarstwowy!
Mazurek wielkanocny autorstwa siostry Anastazji składa się z czterech warstw. Nie tylko smakuje doskonale, ale i zjawiskowo się prezentuje! Odpowiednio ozdobiony będzie wielkanocnym hitem podczas rodzinnego spotkania. Poniżej znajdziesz przepis.
REKLAMA
Wielkanocny mazurek - przepis na ciasto z czterech blatów
Składniki na spód orzechowy:
2 jaja
100 g margaryny
100 g cukru pudru
100 g mąki pszennej
50 g zmielonych orzechów
mała łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Utrzyj margarynę z cukrem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i żółtka.
Dorzuć orzechy.
Ubij białka na sztywno i dodaj je do masy.
Całość wymieszaj.
Składniki na makowy spód:
2 płaskie łyżki maku
pozostałe składniki jak w przypadku spodu orzechowego - pomiń orzechy
Wykonanie makowego spodu:
Wykonaj spód tak samo, jak wyżej.
Zamiast orzechów dodaj mak.
Składniki na kokosowy spód:
100 g wiórków kokosowych
składniki takie same jak w przypadku dwóch poprzednich spodów - tutaj pomiń orzechy, mak
Wykonanie kokosowego spodu:
Tak jak w przypadku pierwszej warstwy.
Pomiń orzechy i mak, a dodaj kokosowe wiórki.
Składniki na spód kakaowy:
Tak jak wyżej z pominięciem maku, wiórków kokosowych i orzechów.
1 łyżka kakao
Wykonanie spodu:
Powtarzamy procedurę tak jak w przypadku poprzednich wersji. Z pominięciem produktów takich jak orzechy, mak, wiórki kokosowe.
Do masy dodajemy łyżkę kakao.
Wszystkie spody pieczemy przez 30 minut w temperaturze około 180 stopni.
Składniki na masę jabłkową:
250 g cukru
2 kg jabłek
1 galaretka - pomarańczowa, cytrynowa lub taka, jaką lubisz
Wykonanie masy:
Umyj dokładnie jabłka. Obierze ze skórki i zetrzyj na tarce.
Podduś je na patelni z dodatkiem cukru.
W końcowym etapie smażenia dosyp galaretkę.
Całość dokładnie wymieszaj.
Wykonanie ciasta:
Wykonaj przełożenie ciasta: spód orzechowy - masa z jabłek - spód makowy - masa owocowa - spód kokosowy - masa z owoców - spód kakaowy - opcjonalnie polewa np. czekoladowa i dekoracja.
Ważne: Ciasto należy przekładać bardzo ciepłymi jabłkami.
Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą
Mazurek świąteczny siostry Anastazji - mazurek-ciasto wielkanocne, które powinno znaleźć się na Twoim stole
Mazurek świąteczny siostry Anastazji to ciasto, które nieraz podbiło serca czytelników i nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wieloletnie doświadczenia autorki sprawia, że z każdym rokiem zyskuje ona coraz szerszą publikę. Przekonajcie się sami, jak pyszny jest mazurek z przepisu siostry Anastazji. Tutaj znajdziecie recepturę:
Mazurek ciasto - składniki i przepis
Składniki:
600 g mąki
30 g margaryny - zimnej
200 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 puszka mleka skondensowanego
6 żółtek
1 dżem z brzoskwiń
bakalie, migdały - do dekoracji
Sposób wykonania:
Rozkrusz margarynę.
Wymieszaj ją z mąkę.
Dodaj proszek do pieczenia.
Dalej dodaj cukier puder, żółtka.
Wyrób kruche ciasto.
Podziel ciasto na 2 części.
Rozwałkuj i przenieś na blaszki. Piecz w 180 stopniach przez około 45-50 minut.
W międzyczasie wykonaj masę z kajmaku.
Zagotuj puszkę mleka, umieszczając ją w wodzie. Proces ten powinien trwać do 3 godzin.
Posmaruj jeden spód dżemem. Ułóż drugi spód. Później umieść na nim masę kajmakową.