Mazurek wielkanocny: czterowarstwowy!
Mazurek wielkanocny autorstwa siostry Anastazji składa się z czterech warstw. Nie tylko smakuje doskonale, ale i zjawiskowo się prezentuje! Odpowiednio ozdobiony będzie wielkanocnym hitem podczas rodzinnego spotkania. Poniżej znajdziesz przepis.
Wielkanocny mazurek - przepis na ciasto z czterech blatów
Składniki na spód orzechowy:
- 2 jaja
- 100 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 100 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych orzechów
- mała łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Utrzyj margarynę z cukrem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i żółtka.
- Dorzuć orzechy.
- Ubij białka na sztywno i dodaj je do masy.
- Całość wymieszaj.
Składniki na makowy spód:
- 2 płaskie łyżki maku
- pozostałe składniki jak w przypadku spodu orzechowego - pomiń orzechy
Wykonanie makowego spodu:
- Wykonaj spód tak samo, jak wyżej.
- Zamiast orzechów dodaj mak.
Składniki na kokosowy spód:
- 100 g wiórków kokosowych
- składniki takie same jak w przypadku dwóch poprzednich spodów - tutaj pomiń orzechy, mak
Wykonanie kokosowego spodu:
- Tak jak w przypadku pierwszej warstwy.
- Pomiń orzechy i mak, a dodaj kokosowe wiórki.
Składniki na spód kakaowy:
- Tak jak wyżej z pominięciem maku, wiórków kokosowych i orzechów.
- 1 łyżka kakao
Wykonanie spodu:
- Powtarzamy procedurę tak jak w przypadku poprzednich wersji. Z pominięciem produktów takich jak orzechy, mak, wiórki kokosowe.
- Do masy dodajemy łyżkę kakao.
Wszystkie spody pieczemy przez 30 minut w temperaturze około 180 stopni.
Składniki na masę jabłkową:
- 250 g cukru
- 2 kg jabłek
- 1 galaretka - pomarańczowa, cytrynowa lub taka, jaką lubisz
Wykonanie masy:
- Umyj dokładnie jabłka. Obierze ze skórki i zetrzyj na tarce.
- Podduś je na patelni z dodatkiem cukru.
- W końcowym etapie smażenia dosyp galaretkę.
- Całość dokładnie wymieszaj.
Wykonanie ciasta:
- Wykonaj przełożenie ciasta: spód orzechowy - masa z jabłek - spód makowy - masa owocowa - spód kokosowy - masa z owoców - spód kakaowy - opcjonalnie polewa np. czekoladowa i dekoracja.
Ważne: Ciasto należy przekładać bardzo ciepłymi jabłkami.
Zobacz wideo
Mazurek kajmakowy z czekoladą
Mazurek świąteczny siostry Anastazji - mazurek-ciasto wielkanocne, które powinno znaleźć się na Twoim stole
Mazurek świąteczny siostry Anastazji to ciasto, które nieraz podbiło serca czytelników i nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wieloletnie doświadczenia autorki sprawia, że z każdym rokiem zyskuje ona coraz szerszą publikę. Przekonajcie się sami, jak pyszny jest mazurek z przepisu siostry Anastazji. Tutaj znajdziecie recepturę:
Mazurek ciasto - składniki i przepis
Składniki:
- 600 g mąki
- 30 g margaryny - zimnej
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 puszka mleka skondensowanego
- 6 żółtek
- 1 dżem z brzoskwiń
- bakalie, migdały - do dekoracji
Mazurek. Przepis tradycyjny wideonet / Shutterstock
Sposób wykonania:
- Rozkrusz margarynę.
- Wymieszaj ją z mąkę.
- Dodaj proszek do pieczenia.
- Dalej dodaj cukier puder, żółtka.
- Wyrób kruche ciasto.
- Podziel ciasto na 2 części.
- Rozwałkuj i przenieś na blaszki. Piecz w 180 stopniach przez około 45-50 minut.
- W międzyczasie wykonaj masę z kajmaku.
- Zagotuj puszkę mleka, umieszczając ją w wodzie. Proces ten powinien trwać do 3 godzin.
- Posmaruj jeden spód dżemem. Ułóż drugi spód. Później umieść na nim masę kajmakową.
- Udekoruj wierzch bakaliami.
Zobacz też: Mazurek kajmakowy - wielkanocny klasyk, bez którego nie ma świąt. Sprawdź banalnie prosty przepis