Mazurek siostry Anastazji. Sprawdź przepis na czterowarstwowy mazurek na Wielkanoc

Mazurek siostry Anastazji to prawdziwy majstersztyk! Próbowaliście już tego w wersji czterowarstwowej? Jeżeli nie, to koniecznie spróbujcie. Nie pożałujecie! Przedstawiamy najlepszy przepis na święta Wielkanocne.

Mazurek wielkanocny:  czterowarstwowy! 

Mazurek wielkanocny autorstwa siostry Anastazji składa się z czterech warstw. Nie tylko smakuje doskonale, ale i zjawiskowo się prezentuje! Odpowiednio ozdobiony będzie wielkanocnym hitem podczas rodzinnego spotkania. Poniżej znajdziesz przepis.

Wielkanocny mazurek - przepis na ciasto z czterech blatów

Składniki na spód orzechowy:

  • 2 jaja
  • 100 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych orzechów
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. Utrzyj margarynę z cukrem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i żółtka.
  2. Dorzuć orzechy.
  3. Ubij białka na sztywno i dodaj je do masy.
  4. Całość wymieszaj.

Składniki na makowy spód:

  • 2 płaskie łyżki maku
  • pozostałe składniki jak w przypadku spodu orzechowego - pomiń orzechy

Wykonanie makowego spodu:

  1. Wykonaj spód tak samo, jak wyżej.
  2. Zamiast orzechów dodaj mak.

Składniki na kokosowy spód:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • składniki takie same jak w przypadku dwóch poprzednich spodów - tutaj pomiń orzechy, mak

Wykonanie kokosowego spodu:

  1. Tak jak w przypadku pierwszej warstwy.
  2. Pomiń orzechy i mak, a dodaj kokosowe wiórki.

Składniki na spód kakaowy:

  • Tak jak wyżej z pominięciem maku, wiórków kokosowych i orzechów.
  • 1 łyżka kakao

Wykonanie spodu:

  1. Powtarzamy procedurę tak jak w przypadku poprzednich wersji. Z pominięciem produktów takich jak orzechy, mak, wiórki kokosowe.
  2. Do masy dodajemy łyżkę kakao.

Wszystkie spody pieczemy przez 30 minut w temperaturze około 180 stopni.

Składniki na masę jabłkową:

  • 250 g cukru
  • 2 kg jabłek
  • 1 galaretka - pomarańczowa, cytrynowa lub taka, jaką lubisz

Wykonanie masy:

  1. Umyj dokładnie jabłka. Obierze ze skórki i zetrzyj na tarce.
  2. Podduś je na patelni z dodatkiem cukru.
  3. W końcowym etapie smażenia dosyp galaretkę.
  4. Całość dokładnie wymieszaj.

Wykonanie ciasta:

  1. Wykonaj przełożenie ciasta: spód orzechowy - masa z jabłek - spód makowy - masa owocowa - spód kokosowy - masa z owoców - spód kakaowy - opcjonalnie polewa np. czekoladowa i dekoracja.

Ważne: Ciasto należy przekładać bardzo ciepłymi jabłkami.

Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą

Mazurek świąteczny siostry Anastazji - mazurek-ciasto wielkanocne, które powinno znaleźć się na Twoim stole

Mazurek świąteczny siostry Anastazji to ciasto, które nieraz podbiło serca czytelników i nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wieloletnie doświadczenia autorki sprawia, że z każdym rokiem zyskuje ona coraz szerszą publikę. Przekonajcie się sami, jak pyszny jest mazurek z przepisu siostry Anastazji. Tutaj znajdziecie recepturę:

Mazurek ciasto - składniki i przepis

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 30 g margaryny - zimnej
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 6 żółtek
  • 1 dżem z brzoskwiń
  • bakalie, migdały - do dekoracji

Mazurek. Przepis tradycyjnyMazurek. Przepis tradycyjny wideonet / Shutterstock

Sposób wykonania:

  1. Rozkrusz margarynę.
  2. Wymieszaj ją z mąkę.
  3. Dodaj proszek do pieczenia.
  4. Dalej dodaj cukier puder, żółtka.
  5. Wyrób kruche ciasto.
  6. Podziel ciasto na 2 części.
  7. Rozwałkuj i przenieś na blaszki. Piecz w 180 stopniach przez około 45-50 minut.
  8. W międzyczasie wykonaj masę z kajmaku.
  9. Zagotuj puszkę mleka, umieszczając ją w wodzie. Proces ten powinien trwać do 3 godzin.
  10. Posmaruj jeden spód dżemem. Ułóż drugi spód. Później umieść na nim masę kajmakową.
  11. Udekoruj wierzch bakaliami.

Zobacz też: Mazurek kajmakowy - wielkanocny klasyk, bez którego nie ma świąt. Sprawdź banalnie prosty przepis

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.