Jajka faszerowane na Wielkanoc - tania przystawka, która może wyglądać i smakować jak z luksusowej restauracji

Jajka faszerowane na Wielkanoc to obowiązkowa pozycja na każdym świątecznym stole. Jajka nadziewane warzywami, ziołami, szynką czy tuńczykiem! Pychota! Sprawdź, z czego można wykonać farsz, aby jajka były znakomite. Przygotowanie jajek jest banalnie proste.

Przepisy na jajka faszerowane na Wielkanoc - wersja z awokado

Przepisy na jajka faszerowane na Wielkanoc są różnorodne. Nadzienie do jajek możemy wykonać z wielu produktów. Nie ma tu żadnych ograniczeń. Jaja są bardzo uniwersalną bazą, która daje nam mnóstwo możliwości. Jajka można łączyć z różnymi smakami. Warzywa, ryby, zioła - to tylko kilka przykładów. Wybierzcie nadzienie, które przypadnie Wam do gustu. Poniżej pierwszy wariant z awokado.

Składniki:

  • 6 jajek
  • awokado
  • odrobina soku z cytryny
  • mały ząbek czosnku
  • majonez
  • sól, pieprz
  • szczypior
  • kolendra
Jajka faszerowane awokado to smaczna alternatywa dla klasycznych farszy z żółtkami i majonezem.
Jajka faszerowane awokado to smaczna alternatywa dla klasycznych farszy z żółtkami i majonezem. Fot. Shutterstock

Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo. Później odłóż je do wystudzenia.
  2. Obierz ze skorupki i przekrój na pół. Wyciągnij żółtka.
  3. Posiekaj je.
  4. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  5. Awokado umyj, osusz, obierz ze skórki i pokrój na drobno.
  6. Szczypior umyj, posiekaj.
  7. Wszystkie składniki połącz ze sobą. Dopraw do smaku. Dodaj majonez. Wymieszaj.
  8. Tak przygotowany farsz włóż do białek jajka.
  9. Udekoruj kolendrą i majonezem.
Zobacz wideo Jajka faszerowane guacamole - najlepszy przepis

Jajka faszerowane na święta wielkanocne - przepis z pieczarkami

Masz ochotę na przepyszne jajka faszerowane? Przepisy wielkanocne na jajka nadziewane nie są trudne. Jajka faszerowane na święta wielkanocne z dodatkiem pieczarek to prawdziwe kulinarne arcydzieło. Smakosze grzybów mogą zacierać ręce i rozkoszować się w pełni. Przepis na pieczarkowe jajka znajdziecie poniżej.

Jajka faszerowane wielkanocne - przepisy świąteczne:

Składniki:

  • 5 - 6 jajek
  • 250-300 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • olej
  • odrobina masła
  • majonez
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami fot. Jakub Ociepa / Agencja Wyborcza.pl

Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo. Ostudź.
  2. Obierz ze skorupek.
  3. Przekrój wzdłuż jajka.
  4. Wyciągnij żółtka.
  5. Pieczarki dokładnie umyj, posiekaj na drobno.
  6. Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij ją na patelni z odrobiną masła. Dodaj pieczarki.
  7. Dopraw do smaku przyprawami.
  8. Natkę umyj, posiekaj na drobno. Połącz ją z żółtkiem, cebulą i pieczarkami. Dodaj majonez do smaku. Wymieszaj.
  9. Tak przygotowany farsz umieść w białkach.
  10. Opcjonalnie możesz posypać jajka natką pietruszki.

Zobacz też: Mazurek siostry Anastazji. Sprawdź przepis na czterowarstwowy mazurek na Wielkanoc

Więcej o: