Jajka faszerowane tuńczykiem - pomysły na smaczną przystawkę na Wielkanoc, którą zrobisz w kilka minut

Jajka faszerowane tuńczykiem sprawdzą się zarówno na wielkanocnym stole jak i podczas imprezy dla znajomych. Szukasz patentu na prosty i konkretny dodatek do jajek faszerowanych? Sprawdź nasze propozycje.
Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Jajka faszerowane z tuńczykiem - symbolika jajka

W kontekście wielkanocnym jajko symbolizuje nowy początek i nadzieję na lepsze jutro. Jajka z namaszczeniem wkładamy więc do wielkanocnego koszyczka i ustawiamy w centralnym miejscu na wielkanocnym stole. Jak przygotować jajka faszerowane z tuńczykiem? Pyszne przepisy prezentujemy poniżej.

Jajka nadziewane tuńczykiem i kaparami

Wyjątkowa kompozycja smaków. Jajka nadziewane tuńczykiem i kaparami spełnią oczekiwania nawet najbardziej wybrednych gości. Banalnie prosty przepis prezentujemy poniżej:

  • Na początek gotujemy jajka na twardo, obieramy ze skorupek i przekrawamy na połowę każdą sztukę. Ilość jajek należy dostosować do ilości gości.
  • W kolejnym kroku delikatnie wyjmujemy żółtka, które następnie mieszamy z tuńczykiem, zestawem przypraw (na przykład ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem), kaparami i fetą. To może nieco zaskakująca propozycja na Wielkanoc, ale z pewnością zachwyci wszystkich zgromadzonych gości.

Jajka faszerowane tuńczykiem i rzodkiewką - czas na wiosenne smaki

Jajka faszerowane tuńczykiem i rzodkiewką sprawią, że na świątecznym stole zagości ulubiona przez Polaków pora roku. Nawet jeśli za oknem spadnie deszcz lub w świąteczny poranek przywita nas mróz to w domu i tak zagości słońce.

  • Na początek gotujemy i obieramy jajka, następnie usuwam żółtko.
  • W kolejnym kroku mieszamy żółtko z dodatkiem serka typu twaróg oraz posiekaną drobno rzodkiewką.
  • Przygotowany farsz przekładamy do białek i całość dekorujemy szczypiorkiem.

Jajka faszerowane tuńczykiem i chrzanem oraz ogórkami kiszonymi - dla smakoszy

Każdy z tych smaków doskonale się uzupełnia, chociaż to nieco ostrzejsza propozycja dla wybrańców to zdecydowanie warto. W końcu bez chrzanu nie ma świąt. Jajka faszerowane tuńczykiem i chrzanem będą ładnie prezentować się na świątecznym stole. Oto sprawdzony przepis:

  • Ponownie jajka należy ugotować i wystudzić.
  • Następnie obieramy je ze skorupki i dzielimy na połowę.
  • W kolejnym kroku mieszamy żółtko z ogórkami startymi na tarce oraz chrzanem. Ostry smak można trochę złagodzić przy pomocy majonezu lub śmietany.

Jajka z tuńczykiem w towarzystwie suszonych pomidorów

To perfekcyjne połączenie smaków, które z Polski przeniesie nas na chwilę do słonecznej Grecji. Jajka z tuńczykiem i suszonymi pomidorami przygotowujemy identycznie jak poprzednie opcje, wystarczy żółtko zagnieść i wymieszać z resztą składników, w tym przypadku będą to zmielone suszone pomidory. Dla uzyskania lepszego smaku ponownie sprawdzi się feta.

Zobacz też: Ciasto jamajka - święta w egzotycznym klimacie. Jak przygotować bananową ucztę?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.