Jajka faszerowane tuńczykiem - pomysły na smaczną przystawkę na Wielkanoc, którą zrobisz w kilka minut

Jajka faszerowane tuńczykiem sprawdzą się zarówno na wielkanocnym stole jak i podczas imprezy dla znajomych. Szukasz patentu na prosty i konkretny dodatek do jajek faszerowanych? Sprawdź nasze propozycje.
Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Jajka faszerowane z tuńczykiem - symbolika jajka

W kontekście wielkanocnym jajko symbolizuje nowy początek i nadzieję na lepsze jutro. Jajka z namaszczeniem wkładamy więc do wielkanocnego koszyczka i ustawiamy w centralnym miejscu na wielkanocnym stole. Jak przygotować jajka faszerowane z tuńczykiem? Pyszne przepisy prezentujemy poniżej.

Ciasto filo można nadziewać różnym farszem. Na Wielkanoc sprawdzi się pasta jajeczna. Zdjęcie ilustracyjne Ciasto filo na słodko i słono. Pyszne przekąski na Wielkanoc

Jajka nadziewane tuńczykiem i kaparami

Wyjątkowa kompozycja smaków. Jajka nadziewane tuńczykiem i kaparami spełnią oczekiwania nawet najbardziej wybrednych gości. Banalnie prosty przepis prezentujemy poniżej:

  • Na początek gotujemy jajka na twardo, obieramy ze skorupek i przekrawamy na połowę każdą sztukę. Ilość jajek należy dostosować do ilości gości.
  • W kolejnym kroku delikatnie wyjmujemy żółtka, które następnie mieszamy z tuńczykiem, zestawem przypraw (na przykład ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem), kaparami i fetą. To może nieco zaskakująca propozycja na Wielkanoc, ale z pewnością zachwyci wszystkich zgromadzonych gości.

Jajka faszerowane tuńczykiem i rzodkiewką - czas na wiosenne smaki

Jajka faszerowane tuńczykiem i rzodkiewką sprawią, że na świątecznym stole zagości ulubiona przez Polaków pora roku. Nawet jeśli za oknem spadnie deszcz lub w świąteczny poranek przywita nas mróz to w domu i tak zagości słońce.

  • Na początek gotujemy i obieramy jajka, następnie usuwam żółtko.
  • W kolejnym kroku mieszamy żółtko z dodatkiem serka typu twaróg oraz posiekaną drobno rzodkiewką.
  • Przygotowany farsz przekładamy do białek i całość dekorujemy szczypiorkiem.

Jajka faszerowane tuńczykiem i chrzanem oraz ogórkami kiszonymi - dla smakoszy

Każdy z tych smaków doskonale się uzupełnia, chociaż to nieco ostrzejsza propozycja dla wybrańców to zdecydowanie warto. W końcu bez chrzanu nie ma świąt. Jajka faszerowane tuńczykiem i chrzanem będą ładnie prezentować się na świątecznym stole. Oto sprawdzony przepis:

  • Ponownie jajka należy ugotować i wystudzić.
  • Następnie obieramy je ze skorupki i dzielimy na połowę.
  • W kolejnym kroku mieszamy żółtko z ogórkami startymi na tarce oraz chrzanem. Ostry smak można trochę złagodzić przy pomocy majonezu lub śmietany.

Mazurek wielkanocny. Prosty przepis na pyszne ciasto, które chętnie udekorują dzieci Ciasto na mazurek na Wielkanoc - sprawdzony przepis na prostą bazę i dodatki

Jajka z tuńczykiem w towarzystwie suszonych pomidorów

To perfekcyjne połączenie smaków, które z Polski przeniesie nas na chwilę do słonecznej Grecji. Jajka z tuńczykiem i suszonymi pomidorami przygotowujemy identycznie jak poprzednie opcje, wystarczy żółtko zagnieść i wymieszać z resztą składników, w tym przypadku będą to zmielone suszone pomidory. Dla uzyskania lepszego smaku ponownie sprawdzi się feta.

Zobacz też: Ciasto jamajka - święta w egzotycznym klimacie. Jak przygotować bananową ucztę?

Więcej o: