Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?
Jajka faszerowane z szynką i szczypiorkiem - wiosenny klimat
Kolory na talerzu to prawdziwy must-have na święta, jajka faszerowane z szynką i szczypiorkiem sprawią, że na stole pojawi się wiosna. Przepis oraz pełną listę składników prezentujemy poniżej.
Lista składników:
- jajka - 4 sztuki,
- szynka - 100 g,
- bazylia posiekana - 1 mała łyżeczka,
- natka pietruszki posiekana - 1 mała łyżeczka,
- szczypiorek - 1 mała łyżeczka,
- majonez - 1 łyżki stołowa,
- musztarda - pół małej łyżeczki,
- rzodkiewka - 1 sztuka
Przygotowanie:
- Na początek jajka należy ugotować na twardo, następnie ostudzić pod strumieniem zimnej wody, obrać ze skorupki i przekroić na połowę.
- W kolejnym kroku wyjmujemy żółtka i rozgniatamy je widelcem.
- Następnie szynkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do żółtek.
- Dodajemy też posiekany wcześniej szczypiorek, natkę pietruszki oraz bazylię.
- Całość łączymy przy pomocy majonezu i musztardy.
- Tak powstałą masą wypełniamy białka, następnie dekorujemy szczypiorkiem, rzodkiewką i bazylią.
Jajka faszerowane szynką i chrzanem - na ostrą nutę
Chrzan to specyficzny dodatek, który kojarzony jest głównie z Wielkanocą, to niepozorne warzywo sprawia, że budzą się wszystkie zmysły. Jak przygotować jajka faszerowane szynką i chrzanem? O szczegółach piszemy poniżej.
Lista składników:
- jajka - 5 sztuk,
- wędlina - 5 plasterków,
- majonez - 3 łyżeczki,
- chrzan ze słoika - 5 małych łyżeczek,
- szczypiorek,
- czerwona cebula - pół 1 małej sztuki,
- sól i pieprz cayenne
Przygotowanie:
- Jajka należ ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Następnie przekroić na połowę, żółtka odłożyć do miski, a białka na bok.
- W kolejnym kroku plastry wędliny oraz połówkę cebuli kroimy w drobną kosteczkę. Drobno siekamy też szczypiorek.
- Do rozdrobnionych widelcem żółtek należy dodać wędlinę, cebulę, majonez, chrzan i szczypiorek. Całość mieszamy i dodajemy sól oraz pieprz cayenne.
- Tak powstałą masę nadziewamy białka i dekorujemy całość po wierzchu.
Jajka faszerowane szynką i żółtym serem - coś co wszystkim smakuje
Ser żółty to podstawowy produkt w wielu domach, nie ma więc powodu dla którego miałoby go zabraknąć na święta. Jak przygotować jajka faszerowane szynką i żółtym serem?
Lista składników:
- ser żółty - 30 g,
- jajka - 5 sztuk,
- szynka konserwowa - 70 g,
- majonez - 2 łyżki,
- posiekany koperek - 2 łyżki,
- pieprz i sól
Przygotowanie:
- Jajka należy ugotować na twardo.
- Następnie studzimy i obieramy ze skorupki.
- Tak przygotowane jajka kroimy na połowę i wyjmujemy żółtka, białka na razie należy odłożyć.
- Żółtka rozgniatamy przy pomocy widelca, dodajemy przyprawy oraz majonez, na koniec mieszamy.
- W kolejnym kroku szynkę kroimy na małe kawałki, dodajemy tarty ser i koperek i mieszamy razem z żółtkiem.
- Białka wypełniamy farszem i dekorujemy koperkiem.
Zobacz też: Ciasto na mazurek na Wielkanoc - sprawdzony przepis na prostą bazę i dodatki. Jak zrobić efektowne ciasto?