Jajka faszerowane szynką w towarzystwie pysznych dodatków. Kolory na talerzu to hit sezonu

Jajka faszerowane szynką to propozycja zarówno na święta wielkanocne jak i na pożywne śniadanie lub lunch do pracy. Szukasz pomysłu na ciekawą przystawkę, a może marzy Ci się zdrowe śniadanie? Sprawdź poniższe przepisy.
Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Jajka faszerowane z szynką i szczypiorkiem - wiosenny klimat 

Kolory na talerzu to prawdziwy must-have na święta, jajka faszerowane z szynką i szczypiorkiem sprawią, że na stole pojawi się wiosna. Przepis oraz pełną listę składników prezentujemy poniżej.  

Lista składników: 

  • jajka - 4 sztuki, 
  • szynka - 100 g, 
  • bazylia posiekana - 1 mała łyżeczka, 
  • natka pietruszki posiekana - 1 mała łyżeczka, 
  • szczypiorek - 1 mała łyżeczka, 
  • majonez - 1 łyżki stołowa, 
  • musztarda - pół małej łyżeczki, 
  • rzodkiewka  - 1 sztuka

Przygotowanie: 

  • Na początek jajka należy ugotować na twardo, następnie ostudzić pod strumieniem zimnej wody, obrać ze skorupki i przekroić na połowę. 
  • W kolejnym kroku wyjmujemy żółtka i rozgniatamy je widelcem. 
  • Następnie szynkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do żółtek. 
  • Dodajemy też posiekany wcześniej szczypiorek, natkę pietruszki oraz bazylię. 
  • Całość łączymy przy pomocy majonezu i musztardy. 
  • Tak powstałą masą wypełniamy białka, następnie dekorujemy szczypiorkiem, rzodkiewką i bazylią. 

Biały barszczŻurek a barszcz biały - czym różnią się te dwie tradycyjne zupy? Wyjaśniamy

Jajka faszerowane szynką i chrzanem - na ostrą nutę 

Chrzan to specyficzny dodatek, który kojarzony jest głównie z Wielkanocą, to niepozorne warzywo  sprawia, że budzą się wszystkie zmysły. Jak przygotować jajka faszerowane szynką i chrzanem? O szczegółach piszemy poniżej.  

Lista składników: 

  • jajka - 5 sztuk, 
  • wędlina - 5 plasterków, 
  • majonez - 3 łyżeczki, 
  • chrzan ze słoika - 5 małych łyżeczek, 
  • szczypiorek, 
  • czerwona cebula - pół 1 małej sztuki, 
  • sól i pieprz cayenne 

Przygotowanie: 

  • Jajka należ ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Następnie przekroić na połowę, żółtka odłożyć do miski, a białka na bok. 
  • W kolejnym kroku plastry wędliny oraz połówkę cebuli kroimy w drobną kosteczkę. Drobno siekamy też szczypiorek. 
  • Do rozdrobnionych widelcem żółtek należy dodać wędlinę, cebulę, majonez, chrzan i szczypiorek. Całość mieszamy i dodajemy sól oraz pieprz cayenne. 
  • Tak powstałą masę nadziewamy białka i dekorujemy całość po wierzchu.

Ciasto jamajka. Zdjęcie ilustracyjneCiasto jamajka - święta w egzotycznym klimacie. Jak przygotować bananową ucztę?

Jajka faszerowane szynką i żółtym serem - coś co wszystkim smakuje 

Ser żółty to podstawowy produkt w wielu domach, nie ma więc powodu dla którego miałoby go zabraknąć na święta. Jak przygotować jajka faszerowane szynką i żółtym serem? 

Lista składników: 

  • ser żółty - 30 g, 
  • jajka - 5 sztuk, 
  • szynka konserwowa - 70 g, 
  • majonez - 2 łyżki, 
  • posiekany koperek - 2 łyżki, 
  • pieprz i sól 

Przygotowanie: 

  • Jajka należy ugotować na twardo.
  • Następnie studzimy i obieramy ze skorupki. 
  • Tak przygotowane jajka kroimy na połowę i wyjmujemy żółtka, białka na razie należy odłożyć. 
  • Żółtka rozgniatamy przy pomocy widelca, dodajemy przyprawy oraz majonez, na koniec mieszamy. 
  • W kolejnym kroku szynkę kroimy na małe kawałki, dodajemy tarty ser i koperek i mieszamy razem z żółtkiem. 
  • Białka wypełniamy farszem i dekorujemy koperkiem. 

Zobacz też: Ciasto na mazurek na Wielkanoc - sprawdzony przepis na prostą bazę i dodatki. Jak zrobić efektowne ciasto?

Więcej o: