• Link został skopiowany

Jajka faszerowane szynką w towarzystwie pysznych dodatków. Kolory na talerzu to hit sezonu

Jajka faszerowane szynką to propozycja zarówno na święta wielkanocne jak i na pożywne śniadanie lub lunch do pracy. Szukasz pomysłu na ciekawą przystawkę, a może marzy Ci się zdrowe śniadanie? Sprawdź poniższe przepisy.
Jajka faszerowane to bardzo prosta przystawka, która cieszy się popularnością podczas każdej imprezy.
Fot. Shutterstock
Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Jajka faszerowane z szynką i szczypiorkiem - wiosenny klimat 

Kolory na talerzu to prawdziwy must-have na święta, jajka faszerowane z szynką i szczypiorkiem sprawią, że na stole pojawi się wiosna. Przepis oraz pełną listę składników prezentujemy poniżej.  

Lista składników: 

  • jajka - 4 sztuki, 
  • szynka - 100 g, 
  • bazylia posiekana - 1 mała łyżeczka, 
  • natka pietruszki posiekana - 1 mała łyżeczka, 
  • szczypiorek - 1 mała łyżeczka, 
  • majonez - 1 łyżki stołowa, 
  • musztarda - pół małej łyżeczki, 
  • rzodkiewka  - 1 sztuka

Przygotowanie: 

  • Na początek jajka należy ugotować na twardo, następnie ostudzić pod strumieniem zimnej wody, obrać ze skorupki i przekroić na połowę. 
  • W kolejnym kroku wyjmujemy żółtka i rozgniatamy je widelcem. 
  • Następnie szynkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do żółtek. 
  • Dodajemy też posiekany wcześniej szczypiorek, natkę pietruszki oraz bazylię. 
  • Całość łączymy przy pomocy majonezu i musztardy. 
  • Tak powstałą masą wypełniamy białka, następnie dekorujemy szczypiorkiem, rzodkiewką i bazylią. 

Jajka faszerowane szynką i chrzanem - na ostrą nutę 

Chrzan to specyficzny dodatek, który kojarzony jest głównie z Wielkanocą, to niepozorne warzywo  sprawia, że budzą się wszystkie zmysły. Jak przygotować jajka faszerowane szynką i chrzanem? O szczegółach piszemy poniżej.  

Lista składników: 

  • jajka - 5 sztuk, 
  • wędlina - 5 plasterków, 
  • majonez - 3 łyżeczki, 
  • chrzan ze słoika - 5 małych łyżeczek, 
  • szczypiorek, 
  • czerwona cebula - pół 1 małej sztuki, 
  • sól i pieprz cayenne 

Przygotowanie: 

  • Jajka należ ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Następnie przekroić na połowę, żółtka odłożyć do miski, a białka na bok. 
  • W kolejnym kroku plastry wędliny oraz połówkę cebuli kroimy w drobną kosteczkę. Drobno siekamy też szczypiorek. 
  • Do rozdrobnionych widelcem żółtek należy dodać wędlinę, cebulę, majonez, chrzan i szczypiorek. Całość mieszamy i dodajemy sól oraz pieprz cayenne. 
  • Tak powstałą masę nadziewamy białka i dekorujemy całość po wierzchu.

Jajka faszerowane szynką i żółtym serem - coś co wszystkim smakuje 

Ser żółty to podstawowy produkt w wielu domach, nie ma więc powodu dla którego miałoby go zabraknąć na święta. Jak przygotować jajka faszerowane szynką i żółtym serem? 

Lista składników: 

  • ser żółty - 30 g, 
  • jajka - 5 sztuk, 
  • szynka konserwowa - 70 g, 
  • majonez - 2 łyżki, 
  • posiekany koperek - 2 łyżki, 
  • pieprz i sól 

Przygotowanie: 

  • Jajka należy ugotować na twardo.
  • Następnie studzimy i obieramy ze skorupki. 
  • Tak przygotowane jajka kroimy na połowę i wyjmujemy żółtka, białka na razie należy odłożyć. 
  • Żółtka rozgniatamy przy pomocy widelca, dodajemy przyprawy oraz majonez, na koniec mieszamy. 
  • W kolejnym kroku szynkę kroimy na małe kawałki, dodajemy tarty ser i koperek i mieszamy razem z żółtkiem. 
  • Białka wypełniamy farszem i dekorujemy koperkiem. 

Zobacz też: Ciasto na mazurek na Wielkanoc - sprawdzony przepis na prostą bazę i dodatki. Jak zrobić efektowne ciasto?

Więcej o: