Farsz do jajek z różnymi dodatkami. Proste i pyszne przystawki na Wielkanoc

Farsz do jajek można przygotować w różny sposób. Niezwykle istotne jest to, aby zadbać o właściwe wykonanie. Z odpowiednią recepturą, przystawka będzie pysznie smakować i pięknie wyglądać na stole.

Farsz do jajek z pieczarkami, cebulką i ziołową nutą

Farsz do jajek z pieczarkami, okraszony podsmażoną cebulką i ziołami to smakowy strzał w dziesiątkę! Święta wielkanocne czy wiosna zawsze kojarzą się z aromatycznymi ziołami, dlatego też idealnie wkomponują się one w jajeczne nadzienie. Przepis na farsz do jajek z pieczarek, znajdziesz poniżej.

Farsz do jajek na Wielkanoc - pieczarkowo-ziołowy zawrót głowy

Składniki:

  • 6 jajek
  • natka pietruszki
  • koperek
  • czosnek niedźwiedzi
  • tymianek
  • majonez
  • sól, pieprz
  • masło
  • połowa cebuli
  • 300 g pieczarek

Jajka faszerowane pieczarkamiJajka faszerowane pieczarkami fot. Jakub Ociepa / Agencja Wyborcza.pl

Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo. Ostudź. Obierz ze skorupek. Przekrój na połówki.
  2. Pozbądź się żółtek.
  3. Cebulę obierz, pokrój na drobno.
  4. Uduś na maśle razem z pieczarkami. 
  5. Zioła dokładnie umyj, posiekaj. Połącz z żółtkami.
  6. Dopraw do smaku. Dodaj majonez. Dodaj pieczarki z cebulą. Wymieszaj farsz.
  7. Nałóż go do białek.
  8. Przystrój ziołami i majonezem.
Zobacz wideo Jajka faszerowane - prosty przepis na Wielkanoc i nie tylko

Kolorowy farsz do jajek - paprykowy farsz do jajek faszerowanych

Kolorowy farsz do jajek? Brzmi dobrze? Zdecydowanie! Paprykowy mix sprawi, że jajka będą nie tylko wspaniale się prezentować, ale także będą świetnie smakować! Przekonajcie się sami! Oto prosty i szybkie przepis na pyszny kolorowy farsz do jajek na Wielkanoc:

Składniki:

  • mix kolorowych papryk
  • majonez
  • 5 jajek
  • natka pietruszki
  • odrobina jogurtu
  • ulubione przyprawy

Jajka faszerowane (zdjęcie ilustracyjne)Jajka faszerowane (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Gra?yna Makara / Agencja Wyborcza.pl

Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka, obierz, przekrój na pół.
  2. Wyciągnij żółtka.
  3. Umieść je w misce.
  4. Dodaj posiekane na drobno papryki.
  5. Dodaj majonez, jogurt, przyprawy.
  6. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki.
  7. Wymieszaj.
  8. Wypełnij białka farszem.
  9. Ozdób majonezem.

Farsz do jajek z łososiem z majonezem

Farsz do jajek z łososiem na Wielkanoc to doskonały wybór. Jajka będą wykwintne i pyszne, a ich wygląd będzie zachęcał do skosztowania. Wystarczy kilka składników i możemy ucztować!

Składniki:

  • 5 jajek
  • majonez
  • sól, pieprz
  • musztarda, majonez
  • 1-2 płaty wędzonego łososia
  • natka pietruszki

Jajka faszerowane łososiem - przepis na wytrawne jajka. Idealna przystawka na świąteczne przyjęcie wielkanocne. Zdjęcie ilustracyjneJajka faszerowane łososiem - przepis na wytrawne jajka. Idealna przystawka na świąteczne przyjęcie wielkanocne. Zdjęcie ilustracyjne istock / Wirestock

Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka.
  2. Obierz, przekrój na pół. Wyciągnij żółtka.
  3. Posiekaj na drobno rybę i pietruszkę.
  4. Dopraw przyprawami. Dodaj do smaku inne składniki.
  5. Wymieszaj i napełnij jaja farszem.

Zobacz też: Jajka faszerowane awokado, czyli odrobina kulinarnej egzotyki na wielkanocnym stole

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.