Jajka faszerowane łososiem - przepis na wytrawne jajka. Idealna przystawka na świąteczne przyjęcie wielkanocne

Jajka faszerowane łososiem to przystawka, którą możemy zaliczyć do grupy dań wytrawnych. Nietuzinkowy smak sprawia, że przepis jest wprost stworzony na świąteczne śniadania wielkanocne. Zajrzyj koniecznie do przepisów na faszerowane jajka.

Przepis na jajka faszerowane łososiem z serkiem szczypiorkowym

Przepis na jajka faszerowane łososiem z dodatkiem serka to receptura, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jeżeli szukacie pomysłów na przystawki, które zaserwujecie wymagającym gościom, to nie mogliście trafić lepiej. Jajka wielkanocne faszerowane łososiem to "strzał w dziesiątkę". Pierwszy prosty przepis na przepyszne jajka z łososiem znajdziecie poniżej.

Jajka faszerowane łososiem - przepis z serkiem o smaku szczypiorkowym

Składniki:

  • 4 plastry łososia
  • 5 jajek
  • kremowy serek o smaku szczypiorkowym
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji
  • majonez

Jajka faszerowane łososiemJajka faszerowane łososiem Fot. Kindacook / shutterstock.com

Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo.
  2. Osusz. Obierz ze skorupki. Przekrój na połówki.
  3. Usuń żółtka.
  4. Łososia pokrój na drobną kostkę. Dodaj serek, żółtka, sól, pieprz. Dodaj majonez. Wymieszaj.
  5. Farsz nałóż do białek.
  6. Posyp obficie wierzch jajka posiekaną natką pietruszki.
Zobacz wideo Jajka faszerowane - najlepszy przepis na Wielkanoc i nie tylko

Przepis na jajka faszerowane z łososiem z dodatkiem chrzanu

Przepis na jajka faszerowane z łososiem z odrobiną chrzanu to receptura charakteryzująca się dużą wyrazistością. To przystawka zwłaszcza dla tych, którzy cenią konkretne smaki. Sposób przygotowania nadziewanych jajek znajduje się tutaj:

Składniki, które są potrzebne do wykonania to:

  • 6 jajek
  • 4 plastry wędzonego łososia
  • sól, pieprz
  • majonez
  • natka pietruszki, koperek
  • chrzan w słoiczku

Jajka faszerowane musem z łososiaJajka faszerowane musem z łososia Fot. Shutterstock

Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Przestudź. Obierz i przekrój na połówki.
  2. Żółtka wyciągnij.
  3. Pokrusz je bądź zetrzyj na tarce.
  4. Posiekaj zioła.
  5. Łososia pokrój na drobną kostkę.
  6. Połącz wszystkie składniki. Dodaj chrzan w takiej ilości, jaką uznasz za stosowną.
  7. Wymieszaj.
  8. Tak przygotowany farsz włóż do białej jajka.
  9. Jajka ozdób koperkiem i natką pietruszki.

Zobacz też: Jajka faszerowane szynką na Wielkanoc. Mała przystawka, która może stać się popisowym daniem

Więcej o:
Copyright © Agora SA