Ciasta wielkanocne siostry Anastazji od wielu lat są jednymi z najpopularniejszych wypieków. Sprawdź przepisy na świąteczne ciasta prosto od kultowej ekspertki. Ciasta są nieziemskie w smaku, ale i znakomicie się prezentują!
3
istock / nito100
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Ciasta siostry Anastazji - przepisy na Wielkanoc - 3 bit
Ciasta siostry Anastazji na cieszą się bardzo dużą popularnością i z każdym rokiem zainteresowanie przepisami autorki stale rosną. Ciasta siostry Anastazji na Wielkanoc są bardzo chętnie wybierane przez czytelników, są proste w wykonaniu, a jednocześnie naprawdę smaczne. Poniżej przepis na 3 bit wg siostry Anastazji.
REKLAMA
Składniki:
500 g herbatników
750 ml mleka
500 g kajmaku
150 g cukru
50 g mąki pszennej
130 g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 g skrobi ziemniaczanej
4 jaja
1 łyżka cukru pudru
500 ml śmietanki 36-procentowej
owoce - do dekoracji
Wykonanie:
Przygotuj formę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozłóż jedną warstwę herbatników.
Wylej na nie kajmak. Wyrównaj warstwę.
Wykonaj krem budyniowy. W tym też celu zagotuj mleko w garnku. Pozostałe mleko wymieszaj dokładnie z jajkami. Dodaj wanilię, mąkę oraz skrobię. Całość dokładnie wymieszaj.
Wlej budyniową masę do gotującego się mleka.
Całość gotuj przez chwilę do zgęstnienia.
Tak przygotowany krem wylej do formy i wyrównaj w razie konieczności.
Przykryj masę kolejną warstwą herbatników.
Po przestudzeniu włóż ciasto do lodówki. Na kilka godzin, najlepiej na noc.
W tym też czasie przygotuj bitą śmietanę.
Ubij śmietankę na sztywno z dodatkiem cukru.
Umieść ją na warstwie herbatników. Dodaj warstwę herbatników.
Ciasta na święta wielkanocne siostry Anastazji. Przepisy nawet dla najbardziej wymagających podniebień
Ciasta na święta wielkanocne siostry Anastazji są bardzo różnorodne. Znajdziemy tu pozycje z ciągnącym się karmelem, owocami, ale i te z galaretkami. Jednym z najlepszych przykładów jest "pastelowe cudo", które świetnie wkomponuje się w wiosenną aurę.
Przepisy na ciasta wielkanocne siostry Anastazji - "pastelowe cudo"
Wykonaj masę jabłkową. Zetrzyj jabłka na tarce. Masło rozgrzej na patelni. Dodaj do niego owoce. Wsyp galaretkę. Całość wymieszaj.
Następnie odstaw do wystudzenia.
Przejdź do wykonania biszkoptów.
Wykonuj je analogicznie. Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier i stopniowo żółtka. Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia. Dodaj suche produkty do białek. Wymieszaj i przelej na przygotowane blaszki. W przypadku różowego biszkoptu dodaj kisiel.
Piecz ciasto przez 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Wykonaj ciasto kokosowe. Ubij białka na sztywno. Dodaj proszek do pieczenia i wiórki.
Piecz przez kwadrans w temperaturze 180 stopni.
Wykonaj bitą śmietanę.
Wsyp galaretkę do połowy szklanki wody i wymieszaj.
Ubij śmietankę. Dodaj cukier puder oraz powoli tężejącą galaretkę.