Ciasta wielkanocne siostry Anastazji - niebiańska kuchnia na świątecznym stole. Lepiej wybrać chyba się już nie da

Ciasta wielkanocne siostry Anastazji od wielu lat są jednymi z najpopularniejszych wypieków. Sprawdź przepisy na świąteczne ciasta prosto od kultowej ekspertki. Ciasta są nieziemskie w smaku, ale i znakomicie się prezentują!

Ciasta siostry Anastazji - przepisy na Wielkanoc - 3 bit

Ciasta siostry Anastazji na cieszą się bardzo dużą popularnością i z każdym rokiem zainteresowanie przepisami autorki stale rosną. Ciasta siostry Anastazji na Wielkanoc są bardzo chętnie wybierane przez czytelników, są proste w wykonaniu, a jednocześnie naprawdę smaczne. Poniżej przepis na 3 bit wg siostry Anastazji.

Składniki:

  • 500 g herbatników
  • 750 ml mleka
  • 500 g kajmaku
  • 150 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 4 jaja
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 500 ml śmietanki 36-procentowej
  • owoce - do dekoracji
Ciasto 3 bit
Ciasto 3 bit Joanna 12 /Shutterstock

Wykonanie:

  1. Przygotuj formę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozłóż jedną warstwę herbatników.
  2. Wylej na nie kajmak. Wyrównaj warstwę.
  3. Wykonaj krem budyniowy. W tym też celu zagotuj mleko w garnku. Pozostałe mleko wymieszaj dokładnie z jajkami. Dodaj wanilię, mąkę oraz skrobię. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Wlej budyniową masę do gotującego się mleka.
  5. Całość gotuj przez chwilę do zgęstnienia.
  6. Tak przygotowany krem wylej do formy i wyrównaj w razie konieczności.
  7. Przykryj masę kolejną warstwą herbatników.
  8. Po przestudzeniu włóż ciasto do lodówki. Na kilka godzin, najlepiej na noc.
  9. W tym też czasie przygotuj bitą śmietanę.
  10. Ubij śmietankę na sztywno z dodatkiem cukru.
  11. Umieść ją na warstwie herbatników. Dodaj warstwę herbatników.
  12. Ciasto podawać z dodatkiem owoców.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Ciasta na święta wielkanocne siostry Anastazji. Przepisy nawet dla najbardziej wymagających podniebień

Ciasta na święta wielkanocne siostry Anastazji są bardzo różnorodne. Znajdziemy tu pozycje z ciągnącym się karmelem, owocami, ale i te z galaretkami. Jednym z najlepszych przykładów jest "pastelowe cudo", które świetnie wkomponuje się w wiosenną aurę.

Przepisy na ciasta wielkanocne siostry Anastazji - "pastelowe cudo"

Składniki na biszkopt różowy:

  • 6 jaj
  • 250 g cukru
  • 250 g mąki
  • 1 kisiel malinowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na biszkopt jasny:

  • 6 jaj
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na biszkopt kokosowy:

  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę jabłkową:

  • 1,2 kg jabłek - obranych bez środków
  • 2 galaretki
  • odrobina masła

Składniki na bitą śmietanę:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka

*Dobór galaretek - wedle uznania.

Wykonanie:

  1. Wykonaj masę jabłkową. Zetrzyj jabłka na tarce. Masło rozgrzej na patelni. Dodaj do niego owoce. Wsyp galaretkę. Całość wymieszaj.
  2. Następnie odstaw do wystudzenia.
  3. Przejdź do wykonania biszkoptów.
  4. Wykonuj je analogicznie. Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier i stopniowo żółtka. Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia. Dodaj suche produkty do białek. Wymieszaj i przelej na przygotowane blaszki. W przypadku różowego biszkoptu dodaj kisiel.
  5. Piecz ciasto przez 30 minut w temperaturze 160 stopni.
  6. Wykonaj ciasto kokosowe. Ubij białka na sztywno. Dodaj proszek do pieczenia i wiórki.
  7. Piecz przez kwadrans w temperaturze 180 stopni.
  8. Wykonaj bitą śmietanę.
  9. Wsyp galaretkę do połowy szklanki wody i wymieszaj.
  10. Ubij śmietankę. Dodaj cukier puder oraz powoli tężejącą galaretkę.
  11. Przełóż ciasto następującymi warstwami: biszkopt różowy - jasny - śmietanka - biszkopt kokosowy. Dekoracja wierzchu - wedle uznania.

Zobacz też: Sałatka jajeczna w wielkanocnym wydaniu, czyli z pozoru niepasujące do siebie elementy, tworzące doskonałą całość

Więcej o: