Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!
Pierogi z białą kiełbasą Magdy Gessler - sprawdź, jak wykonuje je kulinarna ekspertka
Pierogi z białą kiełbasą Magdy Gessler to prawdziwy hit! Pierogi możemy zaserwować nie tylko na co dzień, ale także podczas Wielkanocy. Nietypowe, ale pozytywnie zaskakujące. Poniżej znajdziecie szybki przepis, który każdy może powtórzyć.
Pierogi z farszem z białej kiełbasy - krok po kroku:
Składniki na ciasto:
- około 2 szklanek wody - dodawaj ją stopniowo wyrabiając ciasto i dostosuj jej ilość
- 3 szklanki mąki pszennej
- odrobina soli
- 6-7 łyżek oliwy roślinnej
Składniki na farsz:
- 1 cebula
- 400 g białej kiełbasy dobrej jakości
- kilka ząbków czosnku
- sól, pieprz
- masło klarowane
Wykonanie farszu:
- Przygotuj farsz. Cebulę obierz i pokrój na drobno.
- Następnie podsmaż na maśle.
- Później przeciśnij czosnek przez praskę.
- Pokrój białą kiełbasę i dodaj do cebuli.
- Dopraw przyprawami.
- Podsmaż chwilę.
- Wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
* Kiełbasę można obrać ze skórki.
Wykonanie ciasta:
- Przesiej mąkę.
- Wsyp ją do miski. Dodaj olej, sól oraz wrzątek. Wymieszaj. Pozostaw do lekkiego przestudzenia.
- Zagnieć ciasto. W razie konieczności podsyp mąką.
- Ciasto rozwałkuj.
- Później wykrój pierogi.
- Dodaj farsz, połącz dwa końce ciasta i zlep.
- Przejdź do gotowania pierogów.
- Podawaj z podsmażoną cebulą.
Pierogi z białą kiełbasą Ewy Wachowicz - przepis, który zawsze wychodzi
Pierogi z białą kiełbasą Ewy Wachowicz to kolejny hitowy przepis, który warto przetestować. Ewa Wachowicz od wielu lat jest w kulinarnej czołówce. Fani kochają ją nie tylko za świetne przepisy, ale i charyzmę. Przejdźmy do przepisu:
Pierogi z kiełbasą białą wg Ewy Wachowicz:
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki ciepłej wody
- jajo
- majeranek
- smażona cebula
Składniki na farsz:
Wykonanie:
- Mąkę przesiej i zalej odrobiną gorącej wody. Wyrób nożem.
- Wbij jajko, posiekaj. Wyrób ciasto.
- Dalej przykryj je i odstaw na 15-20 minut.
- Kiełbasę sparz. Gdy przestygnie, obierz ze skórki. Pokrój na drobno.
- Rozrób np. widelcem. Dodaj jajko.
- Dopraw przyprawy. Wyrób, wymieszaj.
- Następnie rozwałkuj ciasto i podsyp mąką.
- Wytnij pierogi. Dodaj zrobiony farsz do środka każdego placka. Zaklej.
- Zagotuj pierogi w osolonej i wrzącej wodzie.
- Podawaj pierogi ze smażoną cebulką i majerankiem.
Zobacz też: Jajka faszerowane awokado, czyli odrobina kulinarnej egzotyki na wielkanocnym stole