Ta przedobiadowa poczekajka to must have na Wielkanoc. Zobacz, jak zrobić najlepsze jajka wielkanocne

Jajka wielkanocne warto podać w formie przedobiadowej poczekajki lub zabrać ze sobą w ramach smacznego podarunku dla gospodarzy. Nadziewane jajka można przygotować dzień wcześniej bez straty dla smaku. Szukasz pomysłu na oryginalną przystawkę na Wielkanoc? Sprawdź poniższe przepisy.

Dobry przepis na jajka faszerowane - czas na nowoczesną kuchnię 

Przy realizacji pomysłu na jajka faszerowane na pierwszy ogień idą zazwyczaj pieczarki. Delikatny smak tych popularnych grzybów idealnie komponuje się z doprawionym żółtkiem. Dobry przepis na jajka faszerowane może jednak wykraczać poza te tradycyjne ramy. Chcesz zaskoczyć swoich gości? Sprawdź jak przygotować jajka na wielkanocny stół w nietypowej formie. 

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Jajko wielkanocne z krewetkami i kolendrą 

Owoce morza to ciekawa propozycja na Wielkanoc. Miłośnicy wyszukanych smaków listę składników w przeliczeniu na cztery porcje oraz przepis na jajko wielkanocne z owocami morza znajdą poniżej. 

Jajka na Wielkanoc - lista produktów

  • krewetki tygrysie - 4 sztuki, 
  • sok z cytryny - 2 duże łyżki, 
  • jajka - 4 sztuki, 
  • kolendra drobno posiekana - 3 łyżki, 
  • listki kolendry do dekoracji - 4 sztuki, 
  • majonez - 1 łyżka, 
  • musztarda - 1 łyżka, 
  • sól i pieprz. 

Potrawy na Wielkanoc lista. Jajka faszerowane zasmakują wszystkimPotrawy na Wielkanoc lista. Jajka faszerowane zasmakują wszystkim Teresa Kasprzycka/ Shutterstock

Przepis krok po kroku 

  • Zacznij od rozmrożenia krewetek, które następnie należy oczyścić, przepłukać i gotować na parze przez trzy minuty. 
  • W kolejnym kroku krewetki pokrój na drobno i skrop cytryną. 
  • Teraz ugotuj jajka z dodatkiem octu. Następnie obierz je ze skorupek.  
  • Przetnij jajka na pół, wyciągnij żółtka i połącz z krewetkami. Do powstałego farszu dodaj posiekaną kolendrę, następnie musztardę i majonez. Po wymieszaniu składników dopraw solą i pieprzem.  
  • Powstałym farszem napełnij białka, które możesz dodatkowo udekorować majonezem i kolendrą. Jajka na Wielkanoc są gotowe!

Jajka faszerowane - przepisy ze szprotką 

Po krewetkach czas na szprotkę. Jak wyczarować tę specyficzną przystawkę? Listę składników i prosty przepis na jajka faszerowane z rybą znajdziesz poniżej. 

Świąteczne jajka na Wielkanoc - co kupić? 

Co kupić, aby przygotować przepyszne świąteczne jajka na Wielkanoc?

  • szprotki w oleju - 100 g, 
  • jajka - 6 sztuk, 
  • orzechy włoskie drobno posiekane - 1 łyżka, 
  • olej rzepakowy - 2 łyżki, 
  • rzodkiewkę - 4 sztuki, 
  • szczypiorek i rzeżuchę. 

Wielkanocne jajka ze szprotką - przepis krok po kroku 

Oto przepis na wielkanocne jajka ze szprotką:

  • Jajka ugotuj, przetnij na pół i wyjmij żółtka, które następnie rozdrobnij w mikserze, razem z orzechami, olejem oraz solą i pieprzem.  
  • Powstałą masę wyłóż do białek.
  • Na koniec wielkanocne jajka ze szprotką udekoruj startą rzodkiewką i rzeżuchą.

Jajka na wielkanocny stół - lista dodatków 

Świąteczne jajka na Wielkanoc mogą być bardzo różnorodne. Co najlepiej sprawdzi się w formie dodatków? Chrupiące pieczywo oraz tradycyjny majonez z musztardą to obowiązkowy świąteczny zestaw w kategorii dodatków. Prawdziwi koneserzy docenią też konfiturę oraz ręcznie przygotowane masło czosnkowe. Na wiosennym stole zawsze mile widziane są też nowalijki. Dla najmłodszych warto przygotować też ketchup o łagodnym smaku i ciepłe grzanki, czyli coś w sam raz na smaczną przekąskę po poszukiwaniach jajek z czekolady.   

Zobacz też: Szybkie ciasto z galaretką na Wielkanoc i nie tylko. Najlepszy deser na świąteczny stół

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.