Jajka wielkanocne warto podać w formie przedobiadowej poczekajki lub zabrać ze sobą w ramach smacznego podarunku dla gospodarzy. Nadziewane jajka można przygotować dzień wcześniej bez straty dla smaku. Szukasz pomysłu na oryginalną przystawkę na Wielkanoc? Sprawdź poniższe przepisy.
3
istock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Dobry przepis na jajka faszerowane - czas na nowoczesną kuchnię
Przy realizacji pomysłu na jajka faszerowane na pierwszy ogień idą zazwyczaj pieczarki. Delikatny smak tych popularnych grzybów idealnie komponuje się z doprawionym żółtkiem. Dobry przepis na jajka faszerowane może jednak wykraczać poza te tradycyjne ramy. Chcesz zaskoczyć swoich gości? Sprawdź jak przygotować jajka na wielkanocny stół w nietypowej formie.
REKLAMA
Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?
Jajko wielkanocne z krewetkami i kolendrą
Owoce morza to ciekawa propozycja na Wielkanoc. Miłośnicy wyszukanych smaków listę składników w przeliczeniu na cztery porcje oraz przepis na jajko wielkanocne z owocami morza znajdą poniżej.
Jajka na Wielkanoc - lista produktów
krewetki tygrysie - 4 sztuki,
sok z cytryny - 2 duże łyżki,
jajka - 4 sztuki,
kolendra drobno posiekana - 3 łyżki,
listki kolendry do dekoracji - 4 sztuki,
majonez - 1 łyżka,
musztarda - 1 łyżka,
sól i pieprz.
Przepis krok po kroku
Zacznij od rozmrożenia krewetek, które następnie należy oczyścić, przepłukać i gotować na parze przez trzy minuty.
W kolejnym kroku krewetki pokrój na drobno i skrop cytryną.
Teraz ugotuj jajka z dodatkiem octu. Następnie obierz je ze skorupek.
Przetnij jajka na pół, wyciągnij żółtka i połącz z krewetkami. Do powstałego farszu dodaj posiekaną kolendrę, następnie musztardę i majonez. Po wymieszaniu składników dopraw solą i pieprzem.
Powstałym farszem napełnij białka, które możesz dodatkowo udekorować majonezem i kolendrą. Jajka na Wielkanoc są gotowe!
Jajka faszerowane - przepisy ze szprotką
Po krewetkach czas na szprotkę. Jak wyczarować tę specyficzną przystawkę? Listę składników i prosty przepis na jajka faszerowane z rybą znajdziesz poniżej.
Wielkanocne jajka ze szprotką - przepis krok po kroku
Oto przepis na wielkanocne jajka ze szprotką:
Jajka ugotuj, przetnij na pół i wyjmij żółtka, które następnie rozdrobnij w mikserze, razem z orzechami, olejem oraz solą i pieprzem.
Powstałą masę wyłóż do białek.
Na koniec wielkanocne jajka ze szprotką udekoruj startą rzodkiewką i rzeżuchą.
Jajka na wielkanocny stół - lista dodatków
Świąteczne jajka na Wielkanoc mogą być bardzo różnorodne. Co najlepiej sprawdzi się w formie dodatków? Chrupiące pieczywo oraz tradycyjny majonez z musztardą to obowiązkowy świąteczny zestaw w kategorii dodatków. Prawdziwi koneserzy docenią też konfiturę oraz ręcznie przygotowane masło czosnkowe. Na wiosennym stole zawsze mile widziane są też nowalijki. Dla najmłodszych warto przygotować też ketchup o łagodnym smaku i ciepłe grzanki, czyli coś w sam raz na smaczną przekąskę po poszukiwaniach jajek z czekolady.