Jajka faszerowane pieczarkami - ciekawe inspiracje na proste wielkanocne potrawy

Jajka faszerowane pieczarkami to popularny pomysł na wielkanocne danie. Smażone grzyby z cebulką połączone z żółtkiem stanowią wyjątkowo smaczny farsz. Jajka faszerowane są świetną przystawką nie tylko na święta, ale i w przypadku innych okazji.

Jajka faszerowane z pieczarkami i szynką - szybka i smaczna wielkanocna przystawka 

Jajka faszerowane z pieczarkami z dodatkiem szynki charakteryzują się konkretnym smakiem. Dzięki pieczarkom farsz będzie miał kremową konsystencję. Szynka zapewni nam ciekawe połączenie smakowe. Przejdźmy do prostego i szybkiego przepisu na wielkanocną odsłonę jajek faszerowanych.

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami z dodatkiem szynki:

Składniki, które musisz zgromadzić:

  • 5 jajek
  • 5 plastrów ulubionej szynki
  • świeży szczypiorek
  • masło
  • majeranek, sól, pieprz, tymianek
  • majonez
  • 5 pieczarek
  • masło

Sposób wykonania:

  1. Ugotuj jajka, ostudź. Obierz ze skorupek. Przekrój na pół.
  2. Wyciągnij żółtka.
  3. Rozgnieć je widelcem.
  4. Pieczarki obierz, pokrój, podsmaż na maśle.
  5. Szczypiorek dokładnie umyj i posiekaj.
  6. Szynkę pokrój na drobno.
  7. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Dopraw do smaku.
  8. Farszem napełnij białka. Posyp obficie szczypiorkiem.
  9. Przechowuj w lodówce przed podaniem.

Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami marynowanymi? Są banalne w wykonaniu, a jakie pyszne!

Zastanawiasz się, jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami marynowanymi? Dobrym pomysłem jest zmiksowanie farszu na gładką masę. Przejdźmy zatem do sprawdzonej receptury, którą warto poznać przed świętami wielkanocnymi

Przepis - jajka faszerowane pieczarkami w marynowanej oprawie

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 6-8 pieczarek marynowanych
  • około 1-2 łyżek musztardy
  • około 1-2 łyżek majonezu
  • sól, pieprz, majeranek
  • świeży szczypiorek do dekoracji

Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i przekrój na pół.
  2. Usuń żółtka i włóż je do blendera.
  3. Dodaj odsączone pieczarki marynowane. Dołóż musztardę i majonez do smaku.
  4. Dopraw przyprawami, wedle upodobania.
  5. Całość wymieszaj.
  6. Zmiksuj zawartość blendera.
  7. Szczypiorek dokładnie umyj, osusz, posiekaj na drobno.
  8. Napełnij białka przygotowanym farszem.
  9. Posyp obficie szczypiorkiem.
Zobacz wideo Jajka faszerowane - przepis dla każdego

Jajka faszerowane - przepisy

Tu znajdziesz inne proste przepisy na jajka faszerowane:

Zobacz też: Pierogi z białą kiełbasą Magdy Gessler lub Ewy Wachowicz. Które smakują lepiej?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.