Jajka faszerowane z pieczarkami i szynką - szybka i smaczna wielkanocna przystawka
Jajka faszerowane z pieczarkami z dodatkiem szynki charakteryzują się konkretnym smakiem. Dzięki pieczarkom farsz będzie miał kremową konsystencję. Szynka zapewni nam ciekawe połączenie smakowe. Przejdźmy do prostego i szybkiego przepisu na wielkanocną odsłonę jajek faszerowanych.
Przepis na jajka faszerowane pieczarkami z dodatkiem szynki:
Składniki, które musisz zgromadzić:
- 5 jajek
- 5 plastrów ulubionej szynki
- świeży szczypiorek
- masło
- majeranek, sól, pieprz, tymianek
- majonez
- 5 pieczarek
- masło
Sposób wykonania:
- Ugotuj jajka, ostudź. Obierz ze skorupek. Przekrój na pół.
- Wyciągnij żółtka.
- Rozgnieć je widelcem.
- Pieczarki obierz, pokrój, podsmaż na maśle.
- Szczypiorek dokładnie umyj i posiekaj.
- Szynkę pokrój na drobno.
- Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Dopraw do smaku.
- Farszem napełnij białka. Posyp obficie szczypiorkiem.
- Przechowuj w lodówce przed podaniem.
Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami marynowanymi? Są banalne w wykonaniu, a jakie pyszne!
Zastanawiasz się, jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami marynowanymi? Dobrym pomysłem jest zmiksowanie farszu na gładką masę. Przejdźmy zatem do sprawdzonej receptury, którą warto poznać przed świętami wielkanocnymi.
Przepis - jajka faszerowane pieczarkami w marynowanej oprawie
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 6-8 pieczarek marynowanych
- około 1-2 łyżek musztardy
- około 1-2 łyżek majonezu
- sól, pieprz, majeranek
- świeży szczypiorek do dekoracji
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i przekrój na pół.
- Usuń żółtka i włóż je do blendera.
- Dodaj odsączone pieczarki marynowane. Dołóż musztardę i majonez do smaku.
- Dopraw przyprawami, wedle upodobania.
- Całość wymieszaj.
- Zmiksuj zawartość blendera.
- Szczypiorek dokładnie umyj, osusz, posiekaj na drobno.
- Napełnij białka przygotowanym farszem.
- Posyp obficie szczypiorkiem.
Zobacz wideo Jajka faszerowane - przepis dla każdego
Jajka faszerowane - przepisy
Tu znajdziesz inne proste przepisy na jajka faszerowane:
Zobacz też: Pierogi z białą kiełbasą Magdy Gessler lub Ewy Wachowicz. Które smakują lepiej?