Jak udekorować jajka faszerowane na Wielkanoc? Pomysłów jest całe mnóstwo. Przedstawiamy inspiracje na najpiękniejsze proste dekoracje i pyszne przepisy na farsz do jajek.
3
istock / elena_hramowa
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Pomysły na jajka faszerowane - jajka wielkanocne z tuńczykiem i ogórkiem
Pomysły na jajka faszerowane w wersji wielkanocnej bywają bardzo oryginalne. Łączenie różnych produktów daje nam wiele możliwości na ciekawy farsz do jajek. Jajeczne przystawki można wykonać na wiele sposobów. Jednym z takich wariantów są jajka faszerowane na święta wielkanocne z dodatkiem tuńczyka, ogórka i papryki. Brzmi smacznie? Przekonajcie się sami i wypróbujcie przepis:
REKLAMA
Składniki:
6 jajek
1 mała puszka tuńczyka
1/2 papryki czerwonej
pół ogórka zielonego
sól, pieprz
majonez
natka pietruszki
Wykonanie:
Ugotuj jajka na twardo. Obierz, przekrój na pół.
Odłącz żółtka od białek.
Wrzuć je do miski.
Dorzuć umyte i pokrojone warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki.
Dorzuć rybę. Dodaj przyprawy.
Wymieszaj całość.
Dodaj majonez. Wymieszaj.
Tak przygotowany farsz przełóż do białek.
Opcjonalnie udekoruj natką pietruszki.
Przepisy - jajka faszerowane z pieczarkami. Klasyczny farsz na Wielkanoc
Jajka faszerowane z pieczarkami to dosyć popularny przepis, który często pojawia się na naszych stołach podczas świąt wielkanocnych. Nie ma w tym niczego dziwnego. Połączenie pieczarek i jajek zawsze dobrze smakuje. Składniki znakomicie się ze sobą komponują, tworząc smakowitą całość. Przejdźmy do wykonania:
Podsmaż na maśle. Dodaj pokrojone pieczarki. Podduś delikatnie na maśle.
Zioła umyj pod bieżącą wodą.
Posiekaj na drobno.
Dodaj wszystkie składniki, dorzuć przyprawy i majonez. Wymieszaj. Farsz umieść w białkach.
Zobacz wideo Jajka faszerowane - przepis na Wielkanoc i nie tylko
Czym faszerować jajka? Jakie składniki sprawdzą się najlepiej?
Czym faszerować jajka wielkanocne? Opcji jest całe mnóstwo. Jajka są na tyle uniwersalnym produktem, że dają nam one szerokie pole działania. Poniżej podajemy przykładowe produkty, które możesz wykorzystać:
ryby - wszelkiego typu
grzyby
zioła
warzywa
awokado
sosy wykonane na bazie chrzanu, musztardy, majonezu
pesto
ser
szynka
śliwki
Jak udekorować jajka faszerowane?
Jak udekorować jajka faszerowane, aby pięknie wyglądały na stole? Oto kilka pomysłów:
Kolorowe przyprawy - jajka można posypać ostrą lub słodką papryką albo kurkumą. Dobrze sprawdzi się także kolorowy pieprz.
Świeże zioła - posiekane świeże zioła stworzą piękną jadalną dekorację. Można wybrać szczypiorek, pietruszkę lub koperek.
Marynata z buraków. Ciekawy efekt uzyskamy poprzez moczenie białek w marynacie z buraków. Jajka zabarwią się dzięki temu na różowy kolor.
Rękaw cukierniczy. Z pomocą rękawa cukierniczego można wykonać różne wzory z majonezu lub farszu.