Jak udekorować jajka faszerowane? Proste przepisy na farsz i ciekawe dekoracje wielkanocnych jajek

Jak udekorować jajka faszerowane na Wielkanoc? Pomysłów jest całe mnóstwo. Przedstawiamy inspiracje na najpiękniejsze proste dekoracje i pyszne przepisy na farsz do jajek.

Pomysły na jajka faszerowane - jajka wielkanocne z tuńczykiem i ogórkiem

Pomysły na jajka faszerowane w wersji wielkanocnej bywają bardzo oryginalne. Łączenie różnych produktów daje nam wiele możliwości na ciekawy farsz do jajek. Jajeczne przystawki można wykonać na wiele sposobów. Jednym z takich wariantów są jajka faszerowane na święta wielkanocne z dodatkiem tuńczyka, ogórka i papryki. Brzmi smacznie? Przekonajcie się sami i wypróbujcie przepis:

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 mała puszka tuńczyka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • pół ogórka zielonego
  • sól, pieprz
  • majonez
  • natka pietruszki
Jajka faszerowane tuńczykiem: przepis, który warto znać. Zdjęcie ilustracyjne
Jajka faszerowane tuńczykiem: przepis, który warto znać. Zdjęcie ilustracyjne istock / nobtis

Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo. Obierz, przekrój na pół.
  2. Odłącz żółtka od białek.
  3. Wrzuć je do miski.
  4. Dorzuć umyte i pokrojone warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki.
  5. Dorzuć rybę. Dodaj przyprawy.
  6. Wymieszaj całość.
  7. Dodaj majonez. Wymieszaj.
  8. Tak przygotowany farsz przełóż do białek.
  9. Opcjonalnie udekoruj natką pietruszki.

Przepisy - jajka faszerowane z pieczarkami. Klasyczny farsz na Wielkanoc

Jajka faszerowane z pieczarkami to dosyć popularny przepis, który często pojawia się na naszych stołach podczas świąt wielkanocnych. Nie ma w tym niczego dziwnego. Połączenie pieczarek i jajek zawsze dobrze smakuje. Składniki znakomicie się ze sobą komponują, tworząc smakowitą całość. Przejdźmy do wykonania:

Przepis na jajka faszerowane z pieczarkami:

Składniki:

  • 5-6 ugotowanych jajek
  • 6 pieczarek
  • pół cebuli
  • majonez
  • sól, pieprz
  • koperek
  • natka pietruszki
  • masło
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami Fot. Shutterstock

Wykonanie:

  1. Jajka obierz i przekrój na pół.
  2. Wyciągnij żółtko i posiekaj. 
  3. Cebulę obierz, pokrój na drobno.
  4. Podsmaż na maśle. Dodaj pokrojone pieczarki. Podduś delikatnie na maśle.
  5. Zioła umyj pod bieżącą wodą.
  6. Posiekaj na drobno.
  7. Dodaj wszystkie składniki, dorzuć przyprawy i majonez. Wymieszaj. Farsz umieść w białkach.
Zobacz wideo Jajka faszerowane - przepis na Wielkanoc i nie tylko

Czym faszerować jajka? Jakie składniki sprawdzą się najlepiej?

Czym faszerować jajka wielkanocne? Opcji jest całe mnóstwo. Jajka są na tyle uniwersalnym produktem, że dają nam one szerokie pole działania. Poniżej podajemy przykładowe produkty, które możesz wykorzystać:

  • ryby - wszelkiego typu
  • grzyby
  • zioła
  • warzywa
  • awokado
  • sosy wykonane na bazie chrzanu, musztardy, majonezu
  • pesto
  • ser
  • szynka
  • śliwki

Jak udekorować jajka faszerowane?

Jak udekorować jajka faszerowane, aby pięknie wyglądały na stole? Oto kilka pomysłów:

  • Kolorowe przyprawy - jajka można posypać ostrą lub słodką papryką albo kurkumą. Dobrze sprawdzi się także kolorowy pieprz.
  • Świeże zioła - posiekane świeże zioła stworzą piękną jadalną dekorację. Można wybrać szczypiorek, pietruszkę lub koperek.
  • Marynata z buraków. Ciekawy efekt uzyskamy poprzez moczenie białek w marynacie z buraków. Jajka zabarwią się dzięki temu na różowy kolor.
  • Rękaw cukierniczy. Z pomocą rękawa cukierniczego można wykonać różne wzory z majonezu lub farszu.

Zobacz też: Jajka faszerowane awokado, czyli odrobina kulinarnej egzotyki na wielkanocnym stole

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.