Jajka faszerowane - tanie i szybkie przystawki. W ferworze przygotowań proste przepisy są na wagę złota

Jajka faszerowane to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Pomysłów na przepyszny farsz jest bardzo dużo. Począwszy od warzyw, ryb, a skończywszy na aromatycznych ziołach. Prezentujemy ciekawe pomysły na jajka faszerowane.

Jajka faszerowane - przepisy, które warto znać

Interesują Cię przepisy na jajka faszerowane, które ułatwią Ci świąteczne przygotowania? Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami. To doskonały moment, aby zadbać o odpowiednią organizację pracy. W ferworze przygotowań proste przepisy są na wagę złota. Zwłaszcza jeżeli mowa o wielkanocnych jajkach. Nie może ich przecież zabraknąć podczas świątecznego śniadania! Faszerowane, zapiekane, smażone - w każdej postaci są mile widziane. W okresie Wielkanocy najczęściej przygotowujemy jajka faszerowane. W artykule znajdziesz kilka przepisów na jajka faszerowane. Idealne na wielkanocny stół!

Zobacz wideo Jajka faszerowane - przepis na Wielkanoc i nie tylko

Dobry przepis na jajka faszerowane z kukurydzą, tuńczykiem i dodatkiem ogórka

Dobry przepis na jajka faszerowane z kukurydzą i dodatkiem tuńczyka to kulinarny hit, który przyda się nie tylko w święta wielkanocne. Przepis jest banalny w wykonaniu, a do tego naprawdę przepyszny. Jeżeli nie próbowaliście, to zdecydowanie polecamy. Połączenie tuńczyka z chrupiącą lekko słodką kukurydzą jest wyjątkowo udane. Prosta receptura znajduje się poniżej.

Składniki, które są nam potrzebne do ich wykonania toi:

  • 5 jajek
  • puszka tuńczyka - może być np. w sosie własnym
  • połówka dużej cebuli czerwonej
  • 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1-2 łyżki startego sera
  • 1-2 ogórki kiszone
  • 1-2 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka śmietany
  • pół łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz - do smaku

Jajka faszerowane tuńczykiem: przepis, który warto znać. Zdjęcie ilustracyjneJajka faszerowane tuńczykiem: przepis, który warto znać. Zdjęcie ilustracyjne istock / nobtis

Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo. Odcedź. Ostudź.
  2. Następnie obierz je ze skorupek i przekrój na połówki.
  3. Wyciągnij żółtka i przełóż do miski.
  4. Zetrzyj je na tarce.
  5. Zetrzyj ser żółty.
  6. Ogórka pokrój na drobno.
  7. Podobnie zrób z cebulą.
  8. Wykonaj sos. Połącz majonez, śmietanę, musztardę. Dopraw do smaku.
  9. Całość dokładnie wymieszaj.
  10. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Dodaj sos. Dopraw do smaku.
  11. Tak przygotowany farsz włóż do białek.
  12. Jajka możemy udekorować opcjonalnie zieleniną.

Nadziewane jajka pastą groszkowo - majonezową

Nadziewane jajka pastą z dodatkiem groszku to przepis, który wielu przypadnie do gustu. Nadzienie rozpływa się w ustach i znakomicie komponuje z jajkiem. Oto wielkanocny klasyk w kilku krokach:

Przepis na nadziewane jajka - krok po kroku:

Składniki:

  • puszka groszku zielnego
  • około 8 jaj
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 mała główka sałaty
  • opcjonalnie kiełki - do dekoracji

Jajka faszerowaneJajka faszerowane Fot. istetiana / istockphoto.com

Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo.
  2. Ostudź, obierz ze skorupek. Przekrój na połówki.
  3. Groszek odcedź i wyciągnij z puszki. Dołóż do niego żółtka.
  4. Dodaj przyprawy, majonez. Całość wymieszaj.
  5. Farsz włóż do białek jajka.
  6. Umyj sałatę, osusz i ułóż na niej jajka.
  7. Przystawka jest gotowa.

Faszerowane jajka to danie, którego nie może zabraknąć podczas Wielkanocy. Zdaniem niektórych, nie są one proste w wykonaniu. Jednak nic bardziej mylnego. Mamy nadzieję, że przepisy przypadną Wam do gustu i zagoszczą na Waszym stole. Życzymy smacznego i wesołych świąt!

Zobacz też: Sos tatarski - tradycyjny przepis na wielkanocny sos. Doskonały do jajek i mięsa

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.