Sos tatarski - tradycyjny przepis na wielkanocny sos. Doskonały do jajek i mięsa

Sos tatarski to obowiązkowy dodatek do wielkanocnego stołu. Podajemy go nie tylko do świątecznego śniadania, ale i na przykład do mięsa lub pasztetu. Sprawdź, jak wykonać klasyczny przepis na wystrzałowy sos tatarski. Jajko w sosie tatarskim to samo dobro!

Sos tatarski - tradycyjny przepis na wielkanocny stół

Tradycyjny przepis na sos tatarski to dokładnie to, czego potrzebujemy w trakcie świątecznych przygotowań. Ogrom pracy może przytłoczyć, dlatego łatwe przepisy na tradycyjne sosy są bardzo pomocne. Poniżej podajemy przepis na klasyczny sos tatarski. Można wykonać go w kilka minut. Jednak przepisy na sosy tatarskie mogą być różne, dlatego w dalszej części artykułu przedstawiamy kolejne inspiracje.

Sos tatarski - przepis tradycyjny:

Składniki:

  • 2-3 ogórki kiszone
  • garść marynowanych grzybów
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 8 łyżek jogurtu greckiego
  • 2-3 łyżeczki koperku
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Grzybki i ogórki posiekaj na drobno.
  2. Umieść je w naczyniu. Połącz z jogurtem greckim i majonezem. Dodaj posiekane zioła.
  3. Dopraw do smaku przyprawami.
  4. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Schłodź przed podaniem.

Sos tatarski - przepisy. Jajko w sosie tatarskim odmieni Twoje wielkanocne menu

Wielkanocny przepis na sos tatarski jest bardzo łatwy i nie zajmuje dużo czasu. Tym razem podajemy przepis na nieco inny sos tatarski z kaparami. Zamiennie można użyć grzybków. Sos tatarski w tym wydaniu pasuje szczególnie do gotowanych jajek.

Sos tatarski do jajka - przepis 

Składniki:

  • 2-3 łyżki kaparów
  • kawałek czerwonej cebuli
  • 1-2 ogórki kiszone
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • około 200 ml majonezu
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz - do smaku

Wykonanie:

  1. Kapary drobno posiekaj.
  2. Cebulę obierz i pokrój na drobno.
  3. Dołóż posiekanego na drobno ogórka.
  4. Umyj szczypior i koperek. Posiekaj na drobno.
  5. Dodaj do miski. Dołóż sok z cytryny, majonez.
  6. Dołóż przyprawy.
  7. Całość wymieszaj.
Zobacz wideo Faszerowane jaja w skorupkach - przepis na wyjątkową przystawkę

Potrawy świąteczne - co pasuje do sosu tatarskiego?

Wielkanoc już tuż tuż, dlatego koniecznie wypróbuj też inne potrawy świąteczne. Możesz śmiało dodać do nich sos tatarski:

Zobacz też: Pierogi z białą kiełbasą Magdy Gessler lub Ewy Wachowicz. Które smakują lepiej?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.