Dlaczego akurat sałatka na Wielkanoc z chrzanem? Przede wszystkim ostatnia przyprawa nie bez powodu pojawia się na wielkanocnym stole. Uchodzi ona za symbol siły i wkładana jest do wielkanocnego koszyczka ''dla dobrego zdrowia''. Tyle jeśli chodzi o tradycję i symbolikę. Chrzan jest bowiem przede wszystkim ważnym elementem polskiej i wielkanocnej tradycji kulinarnej. Spożywa się go jako dodatek do mięs, ale także jajek. Co do zasady jest również często wykorzystywaną przyprawą.
Sałatki wielkanocne z chrzanem mogą dobrze wkomponować się w świąteczne menu. Fakt, że chrzan świetnie komponuje się z jajem lub szynką, jest wart wykorzystania. Takie przystawki mogą jednak powstawać w różnych wersjach. Bardzo często do wykorzystywanych składników oprócz jajek i chrzanu należą:
Jak przygotować sałatkę z chrzanem i jajkiem? Na szczęście nie będzie to zbyt trudne zadanie. Podstawą jest tu zawsze zgromadzenie odpowiednich składników i ustalenie ich proporcji. Dla przyrządzenia sporej ilości sałatki niezbędne będzie zgromadzenie:
Samo przygotowanie sałatki z chrzanem i jajkiem na Wielkanoc nie jest przesadnie skomplikowane. Wcześniej warto ugotować na twardo jajka. Podobnie należy przygotować ziemniaki, które powinny być gotowane w lekko osolonej wodzie. Po ostudzeniu trzeba te składniki obrać i pokroić w kostkę. Alternatywnym sposobem może być przeciśnięcie ich przez sitko do warzyw.
Na tym etapie składniki należy przełożyć do miski. Dodaje się do nich również siekany szczypiorek, majonez, kukurydzę i oczywiście chrzan. Całość należy doprawić do smaku solą i pieprzem. Można opcjonalnie użyć także innych przypraw. Sałatkę warto całość serwować przybraną w świąteczne i wiosenne akcenty.
Jak jeszcze można połączyć wielkanocne smaki w jednej potrawie? Oprócz sałatki i żurku można też przygotować pastę jajeczną z chrzanem. Jej przygotowanie jest jeszcze prostsze, niż ma to miejsce w przypadku chrzanowo - jajecznej sałatki.
Potrzebne będą składniki w postaci:
Co trzeba zrobić, by przygotować świąteczną pastę? Należy zacząć od ugotowania jaj na twardo i ich ostudzenia. Następnie dodaje się do nich chrzan i majonez, całość miksując ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Pozostaje już tylko doprawić przyprawami i podawać ze świeżym pieczywem.
Zobacz też: Jajka faszerowane awokado, czyli odrobina kulinarnej egzotyki na wielkanocnym stole