Sałatka na Wielkanoc z chrzanem. Najważniejszy składnik uchodzi za symbol siły i dobrego zdrowia

Sałatka na Wielkanoc z chrzanem? Na świątecznym stole nie może zabraknąć przystawek, które swoim składem nawiązują do najbardziej popularnych wielkanocnych składników. Smaczna sałatka też znajdzie tu miejsce.

Sałatka na Wielkanoc z chrzanem, czyli symbolika i kulinarna tradycja

Dlaczego akurat sałatka na Wielkanoc z chrzanem? Przede wszystkim ostatnia przyprawa nie bez powodu pojawia się na wielkanocnym stole. Uchodzi ona za symbol siły i wkładana jest do wielkanocnego koszyczka ''dla dobrego zdrowia''. Tyle jeśli chodzi o tradycję i symbolikę. Chrzan jest bowiem przede wszystkim ważnym elementem polskiej i wielkanocnej tradycji kulinarnej. Spożywa się go jako dodatek do mięs, ale także jajek. Co do zasady jest również często wykorzystywaną przyprawą. 

Sałatki wielkanocne z chrzanem w różnych wydaniach

Sałatki wielkanocne z chrzanem mogą dobrze wkomponować się w świąteczne menu. Fakt, że chrzan świetnie komponuje się z jajem lub szynką, jest wart wykorzystania. Takie przystawki mogą jednak powstawać w różnych wersjach. Bardzo często do wykorzystywanych składników oprócz jajek i chrzanu należą:

  • seler marynowany;
  • ananas;
  • jabłko;
  • szynka lub jej odpowiedniki (także bezmięsne np. tofu);
  • groszek;
  • ogórek konserwowy;
  • szczypiorek.
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Sałatka z chrzanem i jajkiem - jak ją przygotować?

Jak przygotować sałatkę z chrzanem i jajkiem? Na szczęście nie będzie to zbyt trudne zadanie. Podstawą jest tu zawsze zgromadzenie odpowiednich składników i ustalenie ich proporcji. Dla przyrządzenia sporej ilości sałatki niezbędne będzie zgromadzenie:

  • jajek - 6 szt.;
  • ziemniaków gotowanych - 2 szt.;
  • chrzanu w słoiczku lub domowej roboty - 2 do 3 łyżeczek w zależności od intensywności smaku i preferencji;
  • majonezu - 4 łyżek;
  • kukurydzy - 5 łyżek;
  • siekanego szczypiorku - 2 łyżek;
  • soli i pieprzu (dodawanych do smaku).

Samo przygotowanie sałatki z chrzanem i jajkiem na Wielkanoc nie jest przesadnie skomplikowane. Wcześniej warto ugotować na twardo jajka. Podobnie należy przygotować ziemniaki, które powinny być gotowane w lekko osolonej wodzie. Po ostudzeniu trzeba te składniki obrać i pokroić w kostkę. Alternatywnym sposobem może być przeciśnięcie ich przez sitko do warzyw. 

Na tym etapie składniki należy przełożyć do miski. Dodaje się do nich również siekany szczypiorek, majonez, kukurydzę i oczywiście chrzan. Całość należy doprawić do smaku solą i pieprzem. Można opcjonalnie użyć także innych przypraw. Sałatkę warto całość serwować przybraną w świąteczne i wiosenne akcenty.

Pasta jajeczna z chrzanem

Jak jeszcze można połączyć wielkanocne smaki w jednej potrawie? Oprócz sałatki i żurku można też przygotować pastę jajeczną z chrzanem. Jej przygotowanie jest jeszcze prostsze, niż ma to miejsce w przypadku chrzanowo - jajecznej sałatki. 

Potrzebne będą składniki w postaci:

  • 8 jajek;
  • 3 łyżek majonezu;
  • 3 łyżek chrzanu;
  • soli i pieprzu do smaku;
  • opcjonalnie - innych przypraw np. estragonu.

Co trzeba zrobić, by przygotować świąteczną pastę? Należy zacząć od ugotowania jaj na twardo i ich ostudzenia. Następnie dodaje się do nich chrzan i majonez, całość miksując ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Pozostaje już tylko doprawić przyprawami i podawać ze świeżym pieczywem.

Zobacz też: Jajka faszerowane awokado, czyli odrobina kulinarnej egzotyki na wielkanocnym stole

Więcej o:
Copyright © Agora SA