Ciasto z mascarpone i galaretką - do tego ciasta nie potrzebujesz piekarnika!
Ciasto z mascarpone i galaretką bez konieczności pieczenia to genialne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i pieniądze. Ciasto jest mega proste, ale i smaczne. Poniżej prezentujemy szybki przepis na pyszne wielkanocne ciasto z galaretką bez pieczenia.
Składniki:
- 1 kg truskawek lub innych owoców
- 1/2 l wody gorącej
- około 3-4 łyżek cukru pudru
- 2 galaretki np. truskawkowe,
- 2 galaretki np. arbuzowe
- około 1/2 śmietanki kremówki - musi być zimna
- herbatniki
- 1 serek mascarpone
Wykonanie:
- Galaretki rozpuść w gorącej wodzie (osobno truskawkowe osobno arbuzowe).
- Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia i herbatnikami.
- Owoce umyj i zblenduj z 3-4 łyżkami cukru pudru.
- Dodaj tężejącą galaretkę truskawkową. Wymieszaj.
- Tak przygotowaną masę przelej na herbatniki.
- Na masie owocowej ułóż następną warstwę herbatników.
- Ubij śmietankę z serkiem i 2-3 łyżkami cukru pudru.
- Masę śmietanową przełóż na herbatniki.
- Na wierzch wylej tężejącą galaretkę arbuzową.
- Przełóż ciasto do lodówki na kilka godzin.
Zobacz wideo Galette z truskawkami
Ciasto z galaretką i owocami w drugiej odsłonie
Ciasto z galaretką i owocami można też upiec. Jeżeli wolisz nieco bardziej klasyczne przepisy, ten wariant jest dla Ciebie. Serniczek na biszkopcie z galaretką z naszego kolejnego przepisu będzie rozpływać się w ustach. Jak go zrobić? Poniżej prezentujemy prostą recepturę na pyszne ciasto z galaretką.
Składniki na biszkopt kakaowy:
- 7-8 jaj
- około 1 i 1/4 szklanki cukru
- około 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na warstwę z serem:
- 200 g masła
- 8 jaj
- około 1 kg sera twarogowego dobrej jakości
- 250 g cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- około 3/4 l mleka
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 budynie
- 200 g masła
- 2 łyżki nalewki malinowej lub syropu
Składniki pozostałe:
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 kg truskawek
- polewa czekoladowa
- opcjonalnie - wiórki kokosowe
Wykonanie:
- Wykonaj biszkopt.
- Ubij białka na sztywno.
- Dodawaj stopniowo cukier.
- Cały czas miksuj i dodawaj stopniowo żółtka.
- Przesiej mąkę. Wymieszaj ją z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Wymieszaj składniki na biszkopt.
- Przygotuj blaszkę, wyłóż ją papierem i rozłóż ciasto.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 40 minut.
- Później biszkopt ostudź i podziel na dwa blaty.
- Zrób masę serową.
- Masło utrzyj z żółtkami i dwoma cukrami.
- Dołóż ser biały, budyń i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij na sztywno i dodawaj stopniowo masę serową.
- Przełóż masę na nową blaszkę i piecz przez 60 minut w 180 stopniach. Ostudź i wstaw do lodówki.
- Wykonaj krem.
- Zagotuj około 2,5 szklanki mleka. W połowie szklanki wymieszaj budynie.
- Wlej budyń do gotującego się mleka.
- Zagotuj budyń i ostudź.
- Masło utrzyj na puch i mieszając, dodawaj po łyżce budyniu.
- Dolej sok lub malinową nalewkę. Zmiksuj.
- Wyłóż około 1/3 kremu na pierwszym blacie biszkoptu.
- Na kremie ułóż sernik.
- Później kolejną 1/3 warstwy kremu.
- Następnie drugi blat biszkoptu i na niego resztę kremu.
- Wstaw do lodówki.
- Przygotuj galaretki i owoce.
- Truskawki umyj, pozbądź się szypułek i pokrój.
- Zrób galaretkę. Gdy zacznie tężeć, dodaj truskawki, wymieszaj i przelej na krem.
- Włóż do lodówki.
- Po stężeniu galaretki polej ciasto polewą i opcjonalnie posyp wiórkami.
Zobacz też: Jajka wielkanocne - proste i tanie kulinarne inspiracje na faszerowane jajka