Szybkie ciasto z galaretką na Wielkanoc i nie tylko. Najlepszy deser na świąteczny stół

Ciasto z galaretką to idealna propozycja na wielkanocny stół. Taki deser posmakuje nie tylko najmłodszym. Co więcej, pyszne ciasto przygotujesz w tradycyjny sposób lub bez piekarnika. Prezentujemy najlepsze sprawdzone przepisy na ciasto z galaretką.

Ciasto z mascarpone i galaretką - do tego ciasta nie potrzebujesz piekarnika!

Ciasto z mascarpone i galaretką bez konieczności pieczenia to genialne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i pieniądze. Ciasto jest mega proste, ale i smaczne. Poniżej prezentujemy szybki przepis na pyszne wielkanocne ciasto z galaretką bez pieczenia.

Składniki:

  • 1 kg truskawek lub innych owoców
  • 1/2 l wody gorącej
  • około 3-4 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki np. truskawkowe, 
  • 2 galaretki np. arbuzowe
  • około 1/2 śmietanki kremówki - musi być zimna
  • herbatniki
  • 1 serek mascarpone

Wykonanie:

  • Galaretki rozpuść w gorącej wodzie (osobno truskawkowe osobno arbuzowe).
  • Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia i herbatnikami.
  • Owoce umyj i zblenduj z 3-4 łyżkami cukru pudru.
  • Dodaj tężejącą galaretkę truskawkową. Wymieszaj.
  • Tak przygotowaną masę przelej na herbatniki.
  • Na masie owocowej ułóż następną warstwę herbatników.
  • Ubij śmietankę z serkiem i 2-3 łyżkami cukru pudru.
  • Masę śmietanową przełóż na herbatniki.
  • Na wierzch wylej tężejącą galaretkę arbuzową.
  • Przełóż ciasto do lodówki na kilka godzin.
Zobacz wideo Galette z truskawkami

Ciasto z galaretką i owocami w drugiej odsłonie

Ciasto z galaretką i owocami można też upiec. Jeżeli wolisz nieco bardziej klasyczne przepisy, ten wariant jest dla Ciebie. Serniczek na biszkopcie z galaretką z naszego kolejnego przepisu będzie rozpływać się w ustach. Jak go zrobić? Poniżej prezentujemy prostą recepturę na pyszne ciasto z galaretką.

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • 7-8 jaj
  • około 1 i 1/4 szklanki cukru
  • około 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na warstwę z serem:

  • 200 g masła
  • 8 jaj
  • około 1 kg sera twarogowego dobrej jakości
  • 250 g cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • około 3/4 l mleka
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 budynie
  • 200 g masła
  • 2 łyżki nalewki malinowej lub syropu

Składniki pozostałe:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 kg truskawek
  • polewa czekoladowa
  • opcjonalnie - wiórki kokosowe

Wykonanie:

  • Wykonaj biszkopt.
  • Ubij białka na sztywno.
  • Dodawaj stopniowo cukier.
  • Cały czas miksuj i dodawaj stopniowo żółtka.
  • Przesiej mąkę. Wymieszaj ją z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • Wymieszaj składniki na biszkopt.
  • Przygotuj blaszkę, wyłóż ją papierem i rozłóż ciasto.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 40 minut.
  • Później biszkopt ostudź i podziel na dwa blaty.
  • Zrób masę serową.
  • Masło utrzyj z żółtkami i dwoma cukrami.
  • Dołóż ser biały, budyń i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Białka ubij na sztywno i dodawaj stopniowo masę serową.
  • Przełóż masę na nową blaszkę i piecz przez 60 minut w 180 stopniach. Ostudź i wstaw do lodówki.
  • Wykonaj krem.
  • Zagotuj około 2,5 szklanki mleka. W połowie szklanki wymieszaj budynie.
  • Wlej budyń do gotującego się mleka.
  • Zagotuj budyń i ostudź.
  • Masło utrzyj na puch i mieszając, dodawaj po łyżce budyniu.
  • Dolej sok lub malinową nalewkę. Zmiksuj.
  • Wyłóż około 1/3 kremu na pierwszym blacie biszkoptu.
  • Na kremie ułóż sernik.
  • Później kolejną 1/3 warstwy kremu.
  • Następnie drugi blat biszkoptu i na niego resztę kremu.
  • Wstaw do lodówki.
  • Przygotuj galaretki i owoce.
  • Truskawki umyj, pozbądź się szypułek i pokrój.
  • Zrób galaretkę. Gdy zacznie tężeć, dodaj truskawki, wymieszaj i przelej na krem.
  • Włóż do lodówki.
  • Po stężeniu galaretki polej ciasto polewą i opcjonalnie posyp wiórkami.

Zobacz też: Jajka wielkanocne - proste i tanie kulinarne inspiracje na faszerowane jajka

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.