Jajka faszerowane pieczarkami z nietypowym składnikiem smakują najlepiej podczas świątecznego wypoczynku

Jajka faszerowane pieczarkami to must have na wielkanocnym stole. Takie przystawki okażą się niezastąpione podczas świątecznego wypoczynku. Sprawdź, jak zrobić najlepsze grzybowe nadzienie do jajek.

Jajka nadziewane pieczarkami - tylko kilka składników, ale efekt jest znakomity

Jajka nadziewane pieczarkami to kulinarny majstersztyk. Jeżeli szukasz nieco innego nadzienia, to nie mogłeś trafić lepiej. Przepis warto wzbogacić o garść świeżych ziół. Będzie pysznie, zdrowo i kolorowo. Jeżeli nie przepadasz za białą cebulą, możesz postawić na czerwoną - jest delikatniejsza w smaku.  Ponadto sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej atrakcyjne pod względem wizualnym.

Faszerowane jajka pieczarkami jajka - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 6 jaj
  • sól, pieprz
  • połówka cebuli
  • 300 g pieczarek
  • majonez
  • szczypior
  • natka pietruszki
  • olej

Wykonanie:

  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i przekrój na pół.
  • Wyciągnij żółtka. Rozgnieć je widelcem.
  • Pieczarki pokrój.
  • Cebulę pokrój.
  • Podsmaż cebulę i pieczarki na patelni. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do miski i ostudź.
  • Dołóż żółtka i posiekaną natkę (zostaw trochę do dekoracji) i majonez. Wymieszaj.
  • Białka wypełnij farszem. W razie konieczności ugnieć farsz.
  • Jajka posyp posiekaną natką.
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt

Jajka faszerowane pieczarkami, szczypiorkiem i papryką czerwoną

Jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem z dodatkiem papryki to pełnia smaku i koloru na talerzu! Wielkanoc to czas, w którym raczymy się jajkami wykonanymi na wiele sposobów. To dobry moment, aby poszukać inspiracji i stworzyć coś nietuzinkowego. Przejdźmy do receptury.

Składniki:

  • 5-6 jajek
  • około 200-250 g pieczarek
  • połówka cebuli
  • sól, pieprz
  • szczypior
  • majonez
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • czerwona papryka

Wykonanie:

  • Ugotuj jajka na twardo. Następnie ostudź je, obierz i przekrój na pół.
  • Wyciągnij ostrożnie żółtka. Odłóż je do miski i rozgnieć widelcem.
  • Teraz przygotuj pieczarki. Pokrój je i smaż na patelni. Dodaj pokrojoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem.
  • Paprykę umyj, osusz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  • Szczypior umyj, osusz i posiekaj na drobno.
  • Usmażone pieczarki z cebulą połącz ze szczypiorkiem, majonezem i papryką i dodaj do żółtek. Całość dopraw i wymieszaj. 
  • Farszem napełnij białka. Na wierzchu ułóż majonez. Opcjonalnie posyp szczypiorkiem.
  • Tak przygotowane jajka przełóż do lodówki. Wyjmij chwilę przed podaniem.

Faszerowane jajka warto przygotować nieco wcześniej, o ile podajemy je na zimno. Wówczas będą one o wiele smaczniejsze. Smaki i aromaty będą miały czas na to, aby się przegryźć. Co wpłynie bardzo korzystnie na poprawę walorów smakowych. 

Zobacz też: Ten sos robimy tylko na Wielkanoc, a szkoda, bo jest ultra wyrazisty i ma ciekawą konsystencję

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.