Jajka nadziewane pieczarkami - tylko kilka składników, ale efekt jest znakomity
Jajka nadziewane pieczarkami to kulinarny majstersztyk. Jeżeli szukasz nieco innego nadzienia, to nie mogłeś trafić lepiej. Przepis warto wzbogacić o garść świeżych ziół. Będzie pysznie, zdrowo i kolorowo. Jeżeli nie przepadasz za białą cebulą, możesz postawić na czerwoną - jest delikatniejsza w smaku. Ponadto sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej atrakcyjne pod względem wizualnym.
Faszerowane jajka pieczarkami jajka - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 6 jaj
- sól, pieprz
- połówka cebuli
- 300 g pieczarek
- majonez
- szczypior
- natka pietruszki
- olej
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i przekrój na pół.
- Wyciągnij żółtka. Rozgnieć je widelcem.
- Pieczarki pokrój.
- Cebulę pokrój.
- Podsmaż cebulę i pieczarki na patelni. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do miski i ostudź.
- Dołóż żółtka i posiekaną natkę (zostaw trochę do dekoracji) i majonez. Wymieszaj.
- Białka wypełnij farszem. W razie konieczności ugnieć farsz.
- Jajka posyp posiekaną natką.
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt
Jajka faszerowane pieczarkami, szczypiorkiem i papryką czerwoną
Jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem z dodatkiem papryki to pełnia smaku i koloru na talerzu! Wielkanoc to czas, w którym raczymy się jajkami wykonanymi na wiele sposobów. To dobry moment, aby poszukać inspiracji i stworzyć coś nietuzinkowego. Przejdźmy do receptury.
Składniki:
- 5-6 jajek
- około 200-250 g pieczarek
- połówka cebuli
- sól, pieprz
- szczypior
- majonez
- olej lub masło klarowane do smażenia
- czerwona papryka
Wykonanie:
- Ugotuj jajka na twardo. Następnie ostudź je, obierz i przekrój na pół.
- Wyciągnij ostrożnie żółtka. Odłóż je do miski i rozgnieć widelcem.
- Teraz przygotuj pieczarki. Pokrój je i smaż na patelni. Dodaj pokrojoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem.
- Paprykę umyj, osusz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Szczypior umyj, osusz i posiekaj na drobno.
- Usmażone pieczarki z cebulą połącz ze szczypiorkiem, majonezem i papryką i dodaj do żółtek. Całość dopraw i wymieszaj.
- Farszem napełnij białka. Na wierzchu ułóż majonez. Opcjonalnie posyp szczypiorkiem.
- Tak przygotowane jajka przełóż do lodówki. Wyjmij chwilę przed podaniem.
Faszerowane jajka warto przygotować nieco wcześniej, o ile podajemy je na zimno. Wówczas będą one o wiele smaczniejsze. Smaki i aromaty będą miały czas na to, aby się przegryźć. Co wpłynie bardzo korzystnie na poprawę walorów smakowych.
Zobacz też: Ten sos robimy tylko na Wielkanoc, a szkoda, bo jest ultra wyrazisty i ma ciekawą konsystencję