• Link został skopiowany

Która śmietana ubije się na sztywno 30 czy 36%? Dlaczego domowa bita śmietana nie wychodzi?

Jak zrobić bitą śmietanę o idealnej konsystencji w kilku prostych krokach? Choć na półkach sklepowych bez problemu znajdziemy gotowca, to jednak warto spróbować zrobić ją samemu, ponieważ daje nam to pewność, że nasz produkt jest świeży i powstał na bazie sprawdzonych składników.
Jak zrobić idealną bitą śmietanę?
Alen thien /Shutterstock

Bita śmietana domowej roboty nie ma sobie równych. Choć mogłoby się wydawać, że samodzielne jej przygotowanie to trudna i skomplikowana procedura, to nic bardziej mylnego. Bitą śmietanę przygotowuje się bardzo szybko, opierając się jedynie na dwóch (ewentualnie trzech) składnikach, które bez problemu dostaniemy w każdym sklepie spożywczym

Zobacz wideo Eton Mess - idealne połączenie

Jak ubić śmietanę 30 lub 36 proc. i którą wybrać? Ten wybór jest najważniejszy

Wielu pasjonatów gotowania wciąż ma z tym problem. Jak ubić śmietanę 30 lub 36 proc.? Która z nich lepiej się do tego nadaje? Generalnie do ubijania potrzebujemy śmietany o zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 30 proc. Jeżeli jednak mamy wybór, to dobrze postawić na śmietankę 36 proc., ponieważ ubija się ona szybciej oraz łatwiej trzyma sztywną konsystencję. 

Do ubijania możemy wybrać śmietankę pasteryzowaną tradycyjnie lub metodą UHT. Należy jednak pamiętać o pewnej bardzo istotnej kwestii. Aby śmietanka dobrze się ubiła, musi być odpowiednio schłodzona. 

Śmietana kremówka - dlaczego domowa bita śmietana nie wychodzi?

Jak powszechnie wiadomo, śmietana kremówka to podstawowy składnik samodzielnie przygotowanej bitej śmietany. Oprócz niej będziemy potrzebować także cukru pudru. I to jest właśnie pierwsza ważna wskazówka - śmietankę należy ubijać z cukrem pudrem, a nie ze zwykłym cukrem lub jego zamiennikiem.

Niektórzy do bitej śmietany dodają także zakupiony w sklepie specjalny proszek, który pozwala na uzyskanie i utrzymanie odpowiedniej konsystencji naszego kremu. Jego użycie nie jest niezbędne, jednak zalecane zwłaszcza w upalne dni, kiedy możemy mieć problem z ubiciem kremówki.

Wróćmy raz jeszcze do temperatury. Ważna jest nie tylko temperatura śmietanki, ale także naczynia, w którym śmietanka będzie ubijana. Zarówno misa robota, jak i końcówka od miksera muszą być również schłodzone i - co bardzo ważne - suche. Nawet odrobina wilgoci może odbić się negatywnie na jakości bitej śmietany oraz spowodować jej zwarzenie. 

Zobacz też: To ulubione ciasto Amerykanów. Polacy nie znają, a za oceanem każdy się nim zajada

Bita śmietana - przepis krok po kroku i cenne rady

Nawet najlepszemu kucharzowi choć raz nie wyszła bita śmietana. Przepis krok po kroku jest bardzo pomocny podczas jej przygotowywania. Oto i on:

  • Krok 1. Przygotowujemy składniki. Będą nam potrzebne:
    500 ml śmietanki 36 proc.;
    2 łyżki cukru pudru;
    1 opakowanie proszku do ubijania śmietany (opcjonalnie).
  • Krok 2. Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę, a następnie dodajemy cukier puder (jeśli używamy specjalnego proszku do ubijania śmietany, to łączymy go z cukrem pudrem i razem wrzucamy do miski).
  • Krok 3. Składniki miksujemy na wysokich obrotach przez 2-3 minuty, obserwując konsystencję naszej bitej śmietany. Bita śmietana powinna być idealnie sztywna i gęsta. Zbyt długie ubijanie może spowodować zwarzenie, dlatego należy na to uważać.  

Do czego można wykorzystać domową bitą śmietanę? Pomysłów jest bardzo dużo. Idealnie komponuje się z domową szarlotką oraz innymi słodkimi wyrobami. Możemy udekorować nią muffinki, naleśniki lub słodkie placuszki. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do deserów z galaretką i owocami. Możemy zaserwować ją także z gorącą czekoladą lub gałką ulubionych lodów. 

Robisz samodzielnie bitą śmietanę czy kupujesz gotową w sklepie? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: