Surówka do obiadu jak z restauracji. 5 wersji specjalnie dobranych do polskiego podniebienia

Surówka do obiadu to obowiązkowy dodatek do głównego dania, który idealnie pasuje do kotletów, klopsików czy pierogów. Surówki są przygotowywane na bazie zdrowych warzyw, a dobrze skomponowana mieszanka smaków to nie tylko uczta dla podniebienia, ale też solidna dawka niezbędnych witamin i minerałów.

Każdy kucharz marzy o tym, aby jego dania były wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju. Kluczem do sukcesu jest przyłożenie szczególnej uwagi do tego, aby serwowana potrawa składała się z idealnie dobranych składników. Dotyczy to także - rzecz jasna - surówek do obiadu. Surówka z białej kapusty idealnie nadaje się do chińszczyzny, cukinia znakomicie pasuje do grillowanych mięs, a pieczone udka z dodatkiem surówki z kapusty pekińskiej to prawdziwy majstersztyk smakowy.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Surówka z białej kapusty do obiadu - klasyka gatunku 

Surówka z białej kapusty do obiadu, jak już wspomnieliśmy wcześniej, jest znakomitym dodatkiem do dań kuchni chińskiej, ale sprawdzi się także do pierogów z mięsem. Przygotujesz ją z następujących składników:

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oleju słonecznikowego 

Przygotowanie:

  • Kapustę drobno szatkujemy
  • Posypujemy niewielką ilością soli, a następnie odstawiamy na 5 minut
  • Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • Warzywa umieszczamy w misce (kapustę odsączamy z soku), dodajemy sól, pieprz, olej słonecznikowy i cukier (najlepiej stopniowo, aby upewnić się co do potrzebnej ilości)
  • Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na kwadrans, aby smaki dobrze się ze sobą przegryzły

Surówka z czerwonej kapusty do obiadu - doskonały dodatek do pieczonej karkówki i nie tylko 

Surówka z czerwonej kapusty do obiadu doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczonych i duszonych mięs (żeberka, karkówka, dziczyzna itp.). Do jej przygotowania będą potrzebne następujące składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • cukier do smaku
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Kapustę drobno szatkujemy 
  • Umieszczamy na sitku i sparzamy wrzątkiem
  • Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce
  • Pora kroimy w półplasterki i sparzamy wrzątkiem
  • Cebulę kroimy w piórka
  • W szklance mieszamy ze sobą wodę, ocet i olej słonecznikowy
  • Dodajemy sól, pieprz i cukier i dokładnie mieszamy
  • Przygotowanym sosem zalewamy kapustę
  • Dodajemy marchewkę, pora, cebulę i posiekany drobno koperek
  • Dokładnie mieszamy

Zobacz też: Możesz pomylić z pietruszką. Ma dużo wit. C, a jej smak współgra z pomidorami, marchewką i selerem

Surówka z cukinii do obiadu - alternatywa dla buraczków do kotletów mielonych 

Surówka z cukinii do obiadu to ciekawy dodatek, którym można zastąpić np. klasyczne buraczki serwowane z kotletem mielonym. Sprawdzi się także do kotletów warzywnych oraz pieczonych ryb. Będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 2 młode cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku 

Przygotowanie:

  • Cukinię kroimy w bardzo cienkie plastry
  • Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę
  • Warzywa umieszczamy w misce
  • W szklance mieszamy ze sobą olej słonecznikowy, sok z cytryny oraz przyprawy: sól i pieprz
  • Polewamy warzywa, dodajemy posiekany koperek i dokładnie mieszamy 
surówka z cukinii
surówka z cukinii shutterstock/ apolonia

Surówka z cukinii do obiadu w wersji pikantnej 

Surówka z cukinii do obiadu w wersji pikantnej to zawsze dobry pomysł. Ten dodatek świetnie komponuje się ze smakiem np. grillowanej karkówki. Przygotujesz ją z następujących składników:

  • 2 małe cukinie młode
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki płynnego miodu
  • szczypta pieprzu cayenne, sól, pieprz czarny do smaku
  • posiekana natka z pietruszki do dekoracji 

Przygotowanie:

  • Cukinię, cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę
  • W szklance mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny i miód
  • Przygotowanym sosem polewamy warzywa
  • Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i pieprzem cayenne i dokładnie mieszamy
  • Przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki 

Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu - świetny dodatek do pulpetów 

Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu świetnie nadaje się m.in. do tradycyjnych kotletów schabowych lub pulpetów drobiowych. Do jej przygotowania będą potrzebne następujące składniki:

  • 1 kapusta pekińska średniej wielkości
  • 1 jabłko (np. antonówka lub szara reneta)
  • 1 por
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej
  • 1 łyżka octu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku (opcjonalnie) 

Przygotowanie:

  • Kapustę szatkujemy
  • Pora kroimy w półplasterki, a jabłko ścieramy na tarce
  • Warzywa umieszczamy w misce
  • Dodajemy majonez, kwaśną śmietanę, ocet oraz przyprawy
  • Dodajemy posiekany koperek (opcjonalnie)
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy

Którą surówkę lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: