Surówka do obiadu to obowiązkowy dodatek do głównego dania, który idealnie pasuje do kotletów, klopsików czy pierogów. Surówki są przygotowywane na bazie zdrowych warzyw, a dobrze skomponowana mieszanka smaków to nie tylko uczta dla podniebienia, ale też solidna dawka niezbędnych witamin i minerałów.
5
White_Fox / Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Każdy kucharz marzy o tym, aby jego dania były wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju. Kluczem do sukcesu jest przyłożenie szczególnej uwagi do tego, aby serwowana potrawa składała się z idealnie dobranych składników. Dotyczy to także - rzecz jasna - surówek do obiadu. Surówka z białej kapusty idealnie nadaje się do chińszczyzny, cukinia znakomicie pasuje do grillowanych mięs, a pieczone udka z dodatkiem surówki z kapusty pekińskiej to prawdziwy majstersztyk smakowy.
REKLAMA
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Surówka z białej kapusty do obiadu - klasyka gatunku
Surówka z białej kapusty do obiadu, jak już wspomnieliśmy wcześniej, jest znakomitym dodatkiem do dań kuchni chińskiej, alesprawdzi się także do pierogów z mięsem. Przygotujesz ją z następujących składników:
1/2 główki białej kapusty
2 średniej wielkości marchewki
1 łyżka cukru
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkujemy
Posypujemy niewielką ilością soli, a następnie odstawiamy na 5 minut
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
Warzywa umieszczamy w misce (kapustę odsączamy z soku), dodajemy sól, pieprz, olej słonecznikowy i cukier (najlepiej stopniowo, aby upewnić się co do potrzebnej ilości)
Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na kwadrans, aby smaki dobrze się ze sobą przegryzły
Surówka z czerwonej kapusty do obiadu - doskonały dodatek do pieczonej karkówki i nie tylko
Surówka z czerwonej kapusty do obiadu doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczonych i duszonych mięs (żeberka, karkówka, dziczyzna itp.). Do jej przygotowania będą potrzebne następujące składniki:
1/2 główki czerwonej kapusty
1 marchewka
1 por
1 mała cebula czerwona
1 łyżka siekanego koperku
4 łyżki wody
1 łyżka octu
3 łyżki oleju słonecznikowego
cukier do smaku
przyprawy: sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkujemy
Umieszczamy na sitku i sparzamy wrzątkiem
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce
Pora kroimy w półplasterki i sparzamy wrzątkiem
Cebulę kroimy w piórka
W szklance mieszamy ze sobą wodę, ocet i olej słonecznikowy
Dodajemy sól, pieprz i cukier i dokładnie mieszamy
Przygotowanym sosem zalewamy kapustę
Dodajemy marchewkę, pora, cebulę i posiekany drobno koperek
Surówka z cukinii do obiadu - alternatywa dla buraczków do kotletów mielonych
Surówka z cukinii do obiadu to ciekawy dodatek, którym można zastąpić np. klasyczne buraczki serwowane z kotletem mielonym. Sprawdzi się także do kotletów warzywnych oraz pieczonych ryb. Będą Ci potrzebne następujące składniki:
2 młode cukinie
1 papryka czerwona
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka posiekanego koperku
Przygotowanie:
Cukinię kroimy w bardzo cienkie plastry
Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę
Warzywa umieszczamy w misce
W szklance mieszamy ze sobą olej słonecznikowy, sok z cytryny oraz przyprawy: sól i pieprz
Polewamy warzywa, dodajemy posiekany koperek i dokładnie mieszamy
surówka z cukiniishutterstock/ apolonia
Surówka z cukinii do obiadu w wersji pikantnej
Surówka z cukinii do obiadu w wersji pikantnej to zawsze dobry pomysł. Ten dodatek świetnie komponuje się ze smakiem np. grillowanej karkówki. Przygotujesz ją z następujących składników:
2 małe cukinie młode
1 mała czerwona cebula
1 czerwona papryka
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki płynnego miodu
szczypta pieprzu cayenne, sól, pieprz czarny do smaku
posiekana natka z pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Cukinię, cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę
W szklance mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny i miód
Przygotowanym sosem polewamy warzywa
Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i pieprzem cayenne i dokładnie mieszamy
Przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki
Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu - świetny dodatek do pulpetów
Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu świetnie nadaje się m.in. do tradycyjnych kotletów schabowych lub pulpetów drobiowych. Do jej przygotowania będą potrzebne następujące składniki:
1 kapusta pekińska średniej wielkości
1 jabłko (np. antonówka lub szara reneta)
1 por
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 łyżka octu
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka posiekanego koperku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy
Pora kroimy w półplasterki, a jabłko ścieramy na tarce
Warzywa umieszczamy w misce
Dodajemy majonez, kwaśną śmietanę, ocet oraz przyprawy
Dodajemy posiekany koperek (opcjonalnie)
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
Którą surówkę lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.