Wielkanocny żurek nie musi pływać tylko w chlebie. Te miseczki przyciągają uwagę i są... jadalne

Chcesz zrobić wrażenie na wielkanocnych gościach? Zamiast po raz kolejny serwować żurek w chlebie, postaw na apetyczne i spektakularne miseczki z piękną dekoracją w postaci różnorodnych nasion. Tak podana zupa zostanie zapamiętana na długo, a nawet teściowa odważy się na szczerą pochwałę.

Nudny żurek odchodzi do lamusa. Podaj klasyczną, wielkanocną zupę w nietypowym wydaniu, a goście padną z wrażenia Wystarczy jedynie kilka tanich produktów i odrobina czasu, by stworzyć te urocze miseczki. 

Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?

Wielkanocny żurek w tym wydaniu zrobi furorę. Sekret tkwi w oryginalnych miseczkach 

Nic nie może się równać z tradycyjnym przepisem na wielkanocny żurek. Kultowa zupa, kochana przez Polaków musi być jednak odpowiednio podrasowana, doprawiona i podana w odświętny sposób. Najczęstszym trikiem jest serwis w chlebie - cały proces jest jednak nieco wymagający, bo trzeba najpierw upiec niewielkie bochenki i je później starannie wyżłobić i nierzadko dodatkowo podpiec. Na szczęście z naszą alternatywą jest znacznie łatwiej i równie efektownie. Mowa tu bowiem o miseczkach z ciasta na pizzę, które dodatkowo można udekorować kolorowymi ziarnami. 

Miski do żurku nie tylko się pięknie prezentują, ale i stanowią jadalny dodatek do naszej zupy. Warto podkreślić i stłumić pierwsze wątpliwości - odpowiednio przygotowane i upieczone ciast nie pęknie. Zupa w taki anturażu jest całkowicie bezpieczna - warto jednak na wszelki wypadek podać ją w głębokich talerzach lub wystawnej, świątecznej porcelanie.

Oto najciekawszy patent na podanie żurku. Poznaj przepis na urocze miseczki

Składniki:

  • 400 g mąki do pizzy,
  • 240 g wody,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • szklanka ziaren do obtaczania np. słonecznik, dynia, siemię lniane,
  • 8 g soli,
  • łyżka miodu lub cukru,
  • łyżka oliwy,
  • jajko do smarowania,
  • 2 łyżki mąki do podsypywania blatu i ciasta. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od ciasta podobnego do tego na klasyczną pizzę. Do letniej wody dodaj miód, drożdże i pół szklanki mąki. 
  2. Składniki starannie wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie połącz miksturę z pozostałymi składnikami i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut - najlepiej robić to ręcznie, jednak robot kuchenny z odpowiednim hakiem sprawdzi się doskonale.
  3. Odstaw teraz ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia -  tu warto położyć naczynie w ciepłym miejscu, to przyśpieszy cały proces. 
  4. Gdy ciasto pięknie nam podrośnie, szybko je zagniatamy, po czym dzielimy na 6 części, a z każdej formujemy kulki. Tak przygotowane ciasto ponownie przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. 
  5. Z każdej sztuki uformuj teraz placek podobny jak na pizzę. Wskazówka - uważaj, by ciasto nie pękło i nie rozerwało się w czasie nakładania na miski. 
  6. Gotowy placek ostrożnie, posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp mieszanką ziaren, a następnie nałóż na odwrócone do góry dnem metalowe miseczki lub naczynia żaroodporne, które mogą trafić do pieca z wysoką temperaturą. 
  7. Piecz przez 10-15 minut w 220 stopniach - piekarnik powinien być ustawiony na tryb góra-dół. 
  8. Miseczki do żurku ściągnij z foremek i gotowe - można wlewać gorąca porcje żurku z ziemniakami, kiełbaską i jakiem. Oryginalny przepis pochodzi z Instagrama @moje.sprawdzone.przepisy
Więcej o: