Nudny żurek odchodzi do lamusa. Podaj klasyczną, wielkanocną zupę w nietypowym wydaniu, a goście padną z wrażenia Wystarczy jedynie kilka tanich produktów i odrobina czasu, by stworzyć te urocze miseczki.
Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?
Wielkanocny żurek w tym wydaniu zrobi furorę. Sekret tkwi w oryginalnych miseczkach
Nic nie może się równać z tradycyjnym przepisem na wielkanocny żurek. Kultowa zupa, kochana przez Polaków musi być jednak odpowiednio podrasowana, doprawiona i podana w odświętny sposób. Najczęstszym trikiem jest serwis w chlebie - cały proces jest jednak nieco wymagający, bo trzeba najpierw upiec niewielkie bochenki i je później starannie wyżłobić i nierzadko dodatkowo podpiec. Na szczęście z naszą alternatywą jest znacznie łatwiej i równie efektownie. Mowa tu bowiem o miseczkach z ciasta na pizzę, które dodatkowo można udekorować kolorowymi ziarnami.
Miski do żurku nie tylko się pięknie prezentują, ale i stanowią jadalny dodatek do naszej zupy. Warto podkreślić i stłumić pierwsze wątpliwości - odpowiednio przygotowane i upieczone ciast nie pęknie. Zupa w taki anturażu jest całkowicie bezpieczna - warto jednak na wszelki wypadek podać ją w głębokich talerzach lub wystawnej, świątecznej porcelanie.
Oto najciekawszy patent na podanie żurku. Poznaj przepis na urocze miseczki
Składniki:
- 400 g mąki do pizzy,
- 240 g wody,
- 15 g świeżych drożdży,
- szklanka ziaren do obtaczania np. słonecznik, dynia, siemię lniane,
- 8 g soli,
- łyżka miodu lub cukru,
- łyżka oliwy,
- jajko do smarowania,
- 2 łyżki mąki do podsypywania blatu i ciasta.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od ciasta podobnego do tego na klasyczną pizzę. Do letniej wody dodaj miód, drożdże i pół szklanki mąki.
- Składniki starannie wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie połącz miksturę z pozostałymi składnikami i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut - najlepiej robić to ręcznie, jednak robot kuchenny z odpowiednim hakiem sprawdzi się doskonale.
- Odstaw teraz ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia - tu warto położyć naczynie w ciepłym miejscu, to przyśpieszy cały proces.
- Gdy ciasto pięknie nam podrośnie, szybko je zagniatamy, po czym dzielimy na 6 części, a z każdej formujemy kulki. Tak przygotowane ciasto ponownie przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
- Z każdej sztuki uformuj teraz placek podobny jak na pizzę. Wskazówka - uważaj, by ciasto nie pękło i nie rozerwało się w czasie nakładania na miski.
- Gotowy placek ostrożnie, posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp mieszanką ziaren, a następnie nałóż na odwrócone do góry dnem metalowe miseczki lub naczynia żaroodporne, które mogą trafić do pieca z wysoką temperaturą.
- Piecz przez 10-15 minut w 220 stopniach - piekarnik powinien być ustawiony na tryb góra-dół.
- Miseczki do żurku ściągnij z foremek i gotowe - można wlewać gorąca porcje żurku z ziemniakami, kiełbaską i jakiem. Oryginalny przepis pochodzi z Instagrama @moje.sprawdzone.przepisy.