Żurek wielkanocny Ani Starmach - przepis na tradycyjną zupę. Zachowaj kolejność kroków, a będzie pyszna

Żurek wielkanocny Ani Starmach to przepis na zupę, która obowiązkowo powinna pojawić się na każdym stole. Bo z czym kojarzą się święta Wielkanocne? Z pieczeniem mazurków, przygotowywaniem święconki, a może z jajkami, które są w końcu symbolem tych świąt? Na pewno większość z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez zupy - żurku na białej kiełbasie i z chlebem. Jak ją zrobić, żeby była najsmaczniejsza?

Ania Starmach to kucharka, która zdobyła rozpoznawalność po tym, jak została jurorką programów MasterChef i MasterChef Junior. Ostatnio przygotowała przepis na tradycyjną zupę wielkanocną w nieco odświeżonej formie. Jaki jest wielkanocny żurek Ani Starmach? Przepyszny! Dlatego też dzielimy się jej przepisem.

Zobacz wideo Wielkanocny żurek

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Żurek wielkanocny Ani Starmach, czyli przepis na tradycyjną zupę w nowoczesnej odsłonie

Składniki, których potrzebujemy na esencjonalny wywar:

  • 2 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1 por,
  • 1,5 l wody,
  • pół selera selera.

Dodatkowo

  • 4 białe kiełbasy,
  • 4 suszone grzyby,
  • 5 ziemniaków,
  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • łyżeczka majeranku,
  • 4 małe okrągłe chleby,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 szklanki zakwasu na żurek.

Żurek wielkanocny Ani Starmach - jak go przygotować?

Przede wszystkim należy zacząć od warzyw. Musimy je umyć, obrać, wrzucić do garnka z wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy warzywa będą już miękkie, wyjmujemy je z wody i wrzucamy pokrojone grzyby, ziemniaki, białą kiełbasę oraz przyprawy (majeranek, sól i pieprz). Całość gotujemy przez około pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy już tylko kiełbasę, dodajemy zakwas, chrzan i doprawiamy do smaku.

Staropolski żur z przepisu Ani Starmach jest już gotowy. Pozostała jeszcze kwestia podania. Oczywiście może być na talerzu - jednak polecamy zaopatrzyć się w małe, okrągłe chlebki, które wcześniej trzeba wydrążyć. Chlebki napełnij żurkiem, podawaj z jajkiem na twardo i kawałkami kiełbasy.

Żur staropolski - kiedyś go nienawidzili, a dziś kochają

Żur staropolski to specjalność kuchni polskiej, kiedyś znienawidzony - dziś znów powraca do łask. Zazwyczaj przygotowuje się go na święta Wielkanocne, ale oczywiście można go gotować także w innym czasie. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby na stałe zagościł w waszej kuchni, tym bardziej, że wykonuje się go naprawdę błyskawicznie.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.