Kluski śląskie - przepis, bez którego nie wyobrażamy sobie obiadu. Jak je gotować, by były gładkie?

Bez klusek śląskich wielu z nas nie wyobraża sobie tradycyjnego obiadu, bez względu na to, czy pochodzimy ze Śląska, czy też nie. Charakterystyczne wgłębienie to nie tylko znak rozpoznawczy, który odróżnia je np. od kopytek, ale również służy temu, aby zbierał się w nich sos, z którym często są serwowane. Wgłębienie to ma także dodatkową funkcję - dzięki niemu kluski dobrze się ugotują w osolonej wodzie.

Kluski śląskie, zgodnie ze swoją nazwą, pochodzą z obszarów dzisiejszego województwa śląskiego i dolnośląskiego. Pierwotny przepis na tę popularną potrawę uwzględniał jedynie mąkę i ziemniaki. W późniejszym czasie, dla lepszej konsystencji ciasta, wprowadzono sól i jajka. W niektórych domach - z różnych powodów - rezygnuje się z jaj, jednakże w większości przepisów uwzględnia się ich obecność. Jajka dobrze sklejają ciasto, a ponadto zapobiegają rzednięciu ciasta.

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Kluski śląskie - składniki potrzebne na 3 porcje (ok. 30 sztuk)

  • ok. 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • mąka ziemniaczana lub skrobia ziemniaczana,
  • jajko,
  • sól.
Zobacz wideo Kluski śląskie - cóż, że ze Śląska? Dużo!

Przygotowanie klusek śląskich - kilka prostych kroków

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i od razu dokładnie rozgnieć praską lub zmiel w maszynce. Dokładnie ostudź i zostaw do odparowania.
  2. Ziemniaki wyłóż na talerz i uklep. Wykrój 1/4 część ziemniaków i odłóż. W wolne miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości, ile zajęła wykrojona część ziemniaków.
  3. Dodaj jajko oraz odłożone ziemniaki, całość posól i połącz składniki w gładkie ciasto. W razie potrzeby można podsypać dodatkową mąkę ziemniaczaną. Następnie przystąp do uformowania kuli.
  4. Następnie odrywaj od niej po kawałku ciasta wielkości większego orzecha włoskiego i uformuj w dłoniach kulę. Końcem drewnianej łyżki lub palcem zrób małe wgłębienie w środku. Gotowe kluseczki odkładaj na bok.
  5. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj pierwszą porcję (czyli połowę) klusek. Po tym, jak woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień pod garnkiem do minimum i włóż kluski. Trzymaj je w gorącej wodzie na minimalnym ogniu przez ok. 10-12 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Należy uważać na to, aby woda się nie gotowała. Jest to istotne, ponieważ dzięki temu kluski będą miały gładką, a nie poszarpaną powierzchnię.
  6. Kluski najlepiej wyciągnąć z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Następnie należy powtórzyć wszystkie czynności od nowa z drugą porcją.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.