Przygotowanie kapuśniaku z kiszonej kapusty jest nieco czasochłonne, ale warto podkreślić, że smak tej zupy rekompensuje każdą poświęconą na gotowanie minutę. Warto wspomnieć, że potrawa ma sporo prozdrowotnych właściwości. Dzięki dużej zawartości witaminy C i bakterii probiotycznych wzmacnia układ odpornościowy i obniża ryzyko złapania przeziębienia. Kapuśniak na bazie kiszonki warto więc przygotować właśnie teraz.
Zobacz wideo Słoik ze zdrowiem - domowa kapusta kiszona
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na kapuśniak. Z tych składników ugotujesz smaczną zupę
Kapuśniak najlepiej smakuje ugotowany na wywarze z wieprzowiny. Jego smak doskonale podkreśli także dodanie wędzonki.
Składniki:
- 500 żeberek wieprzowych
- 100 g wędzonego surowego boczku
- 400 g kiszonej kapusty
- 600 g ziemniaków
- 2 litry zimnej wody
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- natka pietruszki
- przyprawy: ok. 1 i 1/2 łyżeczki soli, ok. 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu, 1 listek laurowy, 1 ziarno ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka suszonego majeranku;
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju;
- 1 łyżka mąki.
Kapuśniak z kiszonej kapusty: przygotowanie krok po kroku
- Żeberka opłukujemy wodą i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy sól i gotujemy. Wywar należy następnie zszumować, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować przez ok. 40 minut.
- Obieramy marchewkę, pietruszkę oraz seler. Cebulę myjemy, ale nie obieramy jej. Warzywa wkładamy do zupy, dodajemy kolejno listek laurowy, ziele angielskie, a następnie ponownie przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy wywar na umiarkowanym ogniu przez około pół godziny.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy, gotujemy, przykrywamy i tym razem gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.
- Dodajemy przepłukaną na sitku i posiekaną kiszoną kapustę oraz kminek i majeranek. Zupę gotujemy przez 20 minut. Z garnka wyciągamy cebulę.
- Wsypujemy świeżo zmielony czarny pieprz. Jeśli zupa nie jest dość słona, warto ją jeszcze dosolić.
- Boczek kroimy na plasterki, a następnie na paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego lub oleju, dodajemy boczek. Smażymy z obu stron, aż nieco się zarumieni.
- Boczek przekładamy do garnka z zupą, a na wytopionym z niego tłuszczu smażymy mąkę, pilnując, by się nie przypaliła. Następnie stopniowo wlewamy wywar, wciąż energicznie mieszając. Tak przygotowaną zacierkę wlewamy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze przez chwilę.
- Marchewkę wyjmujemy z wywaru. Po przestudzeniu, można zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach i włożyć z powrotem do zupy.
Tak przygotowany kapuśniak jest gotowy do podania. Wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.