Chleb do żurku - sprytna misa z pieczywa, która gwarantuje spektakularny efekt. Ważne jest wypiekanie

Chleb do żurku to spektakularna metoda na serwis tradycyjnej, wielkanocnej zupy. Do przygotowania misy potrzebujesz jedynie odpowiedniego rodzaju pieczywa. Całość wymaga jednak starannej pracy i wypiekania we właściwej temperaturze. Tak podane danie gwarantuje zachwyt gości!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Nie ma Wielkanocy bez żurku. Tradycyjna zupa, w owym czasie króluje na naszych stołach, warto jednak zadbać o piękne podanie, które poruszy nawet najbardziej wymagających gości. Metoda jest banalnie prosta, a znały ją już nasze prababcie. Mowa tu o misie z chleba, która nie tylko jest kwintesencją wiejskiego klimatu, ale także oryginalnym elementem, który z pewnością wzniesie nasz żurek na piedestał.

Wielkanocny żurek w chlebie to smaczna i niezawodna metoda

Święta Wielkanocne to przede wszystkim tradycja. Na stołach nie brakuje wtedy babcinych rarytasów, fikuśnych sałatek, jaj w rozmaitych postaciach, ale także wybornych wypieków. Króluje także żurek, który jest już kultowym specjałem. Forma podania i dodatki mają jednak duże znaczenie - warto zatem przygotować go w oryginalny sposób. Mowa tu o żurku w chlebie, który nie tylko cieszy oko, ale i niebiańsko smakuje. 

Przygotowanie chlebka do żurku ma umożliwić wlewanie takiej zupy do środka. Niezbędne jest zatem odpowiednie podpieczenie pieczywa. Jeśli zrobimy to niepoprawnie, chlebowe naczynie namoknie, a zupa wyleje się z jego wnętrza. Warto zatem samemu przygotować go od a do z. 

Zobacz wideo Prosty żurek w chlebie. Kwaśny jak lubisz

Przepis na chleb do żurku 

Składniki: 

  • 600 gramów mąki pszennej typ 550 lub 480,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 250 ml ciepłej wody. 

Sposób przygotowania: 

  1. Wsyp do miski mąkę, cukier, oliwę oraz rozpuszczone w wodzie drożdże. Wszystkie składniki drewnianą łyżką i wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Konsystencja powinna być jednolita, gęsta i sprężysta.
  2. Następnie przełóż ciasto do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i ostaw w ciepłe miejsce na minimum dwie godziny. W tym czasie całość ładnie wyrośnie. 
  3. Wyrośnięte ciasto chlebowe przełóż na oprószoną mąką stolnicę lub blat. Podziel na dwa równe kawałki, a  z każdego z nich uformuj kulę, a następnie zawiń brzegi do środka.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż na niej chlebki. 
  5. Chleb piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez pół godziny. 
  6. Po tym czasie pieczywo powinno ostygnąć. Na koniec przetnij górę chleba, w ten sposób uzyskasz wieczko i naczynie. 
  7. Wnętrze chleba wydrąż - ważne jednak by pozostawić odrobinę wnętrza na ściankach i podstawie. 
  8. Dodatkowo wnętrze chlebka możesz posmarować masłem. Tak przygotowany chleb jest gotowy do napełnienia świątecznym żurkiem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.