Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Nie ma Wielkanocy bez żurku. Tradycyjna zupa, w owym czasie króluje na naszych stołach, warto jednak zadbać o piękne podanie, które poruszy nawet najbardziej wymagających gości. Metoda jest banalnie prosta, a znały ją już nasze prababcie. Mowa tu o misie z chleba, która nie tylko jest kwintesencją wiejskiego klimatu, ale także oryginalnym elementem, który z pewnością wzniesie nasz żurek na piedestał.
Wielkanocny żurek w chlebie to smaczna i niezawodna metoda
Święta Wielkanocne to przede wszystkim tradycja. Na stołach nie brakuje wtedy babcinych rarytasów, fikuśnych sałatek, jaj w rozmaitych postaciach, ale także wybornych wypieków. Króluje także żurek, który jest już kultowym specjałem. Forma podania i dodatki mają jednak duże znaczenie - warto zatem przygotować go w oryginalny sposób. Mowa tu o żurku w chlebie, który nie tylko cieszy oko, ale i niebiańsko smakuje.
Przygotowanie chlebka do żurku ma umożliwić wlewanie takiej zupy do środka. Niezbędne jest zatem odpowiednie podpieczenie pieczywa. Jeśli zrobimy to niepoprawnie, chlebowe naczynie namoknie, a zupa wyleje się z jego wnętrza. Warto zatem samemu przygotować go od a do z.
Zobacz wideo Prosty żurek w chlebie. Kwaśny jak lubisz
Przepis na chleb do żurku
Składniki:
- 600 gramów mąki pszennej typ 550 lub 480,
- 15 g świeżych drożdży,
- łyżeczka cukru,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oliwy,
- 250 ml ciepłej wody.
Sposób przygotowania:
- Wsyp do miski mąkę, cukier, oliwę oraz rozpuszczone w wodzie drożdże. Wszystkie składniki drewnianą łyżką i wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Konsystencja powinna być jednolita, gęsta i sprężysta.
- Następnie przełóż ciasto do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i ostaw w ciepłe miejsce na minimum dwie godziny. W tym czasie całość ładnie wyrośnie.
- Wyrośnięte ciasto chlebowe przełóż na oprószoną mąką stolnicę lub blat. Podziel na dwa równe kawałki, a z każdego z nich uformuj kulę, a następnie zawiń brzegi do środka.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż na niej chlebki.
- Chleb piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez pół godziny.
- Po tym czasie pieczywo powinno ostygnąć. Na koniec przetnij górę chleba, w ten sposób uzyskasz wieczko i naczynie.
- Wnętrze chleba wydrąż - ważne jednak by pozostawić odrobinę wnętrza na ściankach i podstawie.
- Dodatkowo wnętrze chlebka możesz posmarować masłem. Tak przygotowany chleb jest gotowy do napełnienia świątecznym żurkiem.