Podawane jako oddzielne danie, teraz znalazły miejsce w żurku. To one dodają prawdziwego charakteru

Świąteczna zupa, jaką jest żurek musi pojawić się w wielkanocnym menu. Zazwyczaj podawana w bochenku chleba, lub bezpośrednio na talerzu co roku znajduje swoich smakoszy. Aby podkręcić smak potrawy, warto dodać do niej nietypowy składnik. Zazwyczaj jest oddzielnym daniem, ale z zupą smakuje równie rewelacyjnie.

Wielkanoc bez żurku, to tak jak Boże Narodzenie bez barszczu czerwonego lub krokietów. Pozbycie się z menu tego dania, byłoby okropnym posunięciem. Na szczęście mało kto decyduje się na tak radykalne zmiany podczas świąt. Jednak mimo że jest to kultowa zupa, niektórym sposób jej podawania może się przez lata znudzić. Aby w tym roku odświeżyć trochę tradycyjną potrawę, proponujemy dodać do niej trochę fantazji. Może się ona pojawić jako jajeczne klopsy, które zatopią się w kwaśnym i charakterystycznym smaku wywaru. Dzięki takiej formie podania, zupa ta zdobędzie nowe życie i wzbudzi lekką kontrowersję przy wielkanocnym śniadaniu.

Zobacz wideo Pierś z kaczki z puree selerowo-chrzanowym i żurawiną

Przepis na klopsiki jajeczne do żurku

Składniki

  • 11 jajek,
  • pęczek świeżego szczypiorku,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. 10 jajek umieść w większym garnuszku i zalej zimną wodą. Delikatnie posól i gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie odcedź je z wrzątku i ponownie umieść w kąpieli wodnej, która jest chłodna. Odstaw na kilka minut.
  2. Po tym czasie jajka obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio do miseczki.
  3. Szczypiorek opłucz i drobno posiekaj, dodaj do jajek. Wsyp również 2 łyżki bułki tartej i wbij jedno surowe jajko. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  4. Z powstałej masy formuj niewielkie kuleczki na kształt pulpetów. Każdą z nich obtocz w bułce tartej i układaj na tacce. Całość włóż do lodówki na około 15 minut.
  5. Po tym czasie gotowe pulpety smaż z każdej strony, przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Powinny się zarumienić na złoty kolor.
  6. Podawaj je wraz z żurkiem i innymi dodatkami.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.