Barszcz czerwony

Agnieszka Kręglicka/ Magazyn Kuchnia 09.12.2019 11:04
(brak ocen)
OCEŃ
Barszcz czerwony
Barszcz czerwony
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Buraki szorujemy, obieramy, po czym ścieramy na grubej tarce. Możemy też użyć malaksera. Do startych buraków dodajemy czosnek i przekładamy do garnka. Całość zalewamy zimną wodą, tak żeby buraki były przykryte. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do powolnego wystudzenia. Wywar odcedzamy, zachowując płyn. Buraki z czosnkiem ponownie zalewamy zimną wodą, tak żeby je przykryła i znów zagotowujemy. Tak jak poprzednio wywar powoli studzimy i odcedzamy. Łączymy oba buraczane wywary i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Całość podgrzewamy, ale już nie zagotowujemy.

Od tej chwili barszczu nie można już całkowicie zagotować, bo zacznie zmieniać kolor na ciemniejszy. Próbujemy! Gdy smak barszczu będzie mocny i nasycony, przecedzamy go przez drobne sito lub gazę. Nie zostawiamy go z przyprawami, bo ich smak będzie zbyt intensywny. Przed podaniem zupy sprawdzamy nasycenie słodyczą i kwasem, doprawiamy cukrem, octem winnym, sokiem z cytryny. Dodatkowo dodajemy masło lub oliwę i podgrzewamy. Barszcz wigilijny tradycyjnie podajemy z uszkami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.