Barszcz czerwony

- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Burak - 1,5 kgSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCukier - do smakuMajeranek suszony - 1 łyżeczkaCytryna - sok z 1 sztukiMasło - 1 łyżkaCzosnek w proszku - 2-4 starte ząbki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Buraki szorujemy, obieramy, po czym ścieramy na grubej tarce. Możemy też użyć malaksera. Do startych buraków dodajemy czosnek i przekładamy do garnka. Całość zalewamy zimną wodą, tak żeby buraki były przykryte. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do powolnego wystudzenia. Wywar odcedzamy, zachowując płyn. Buraki z czosnkiem ponownie zalewamy zimną wodą, tak żeby je przykryła i znów zagotowujemy. Tak jak poprzednio wywar powoli studzimy i odcedzamy. Łączymy oba buraczane wywary i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Całość podgrzewamy, ale już nie zagotowujemy.
Od tej chwili barszczu nie można już całkowicie zagotować, bo zacznie zmieniać kolor na ciemniejszy. Próbujemy! Gdy smak barszczu będzie mocny i nasycony, przecedzamy go przez drobne sito lub gazę. Nie zostawiamy go z przyprawami, bo ich smak będzie zbyt intensywny. Przed podaniem zupy sprawdzamy nasycenie słodyczą i kwasem, doprawiamy cukrem, octem winnym, sokiem z cytryny. Dodatkowo dodajemy masło lub oliwę i podgrzewamy. Barszcz wigilijny tradycyjnie podajemy z uszkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory