tradycyjne potrawy
-
Sałatka szwedzka to kultowy przysmak, który pasuje na grilla i do obiadu. Zrobisz ją z kilku produktów
Sałatka szwedzka to klasyczny dodatek do domowych obiadów. Jest banalna w przygotowaniu, prosta w smaku i zarazem wyśmienita. Kluczem do sukcesu są obłędnie chrupiące ogórki, a także pełna aromatów zalewa. Przysłowiową wisienką na torcie są...
-
Koniec z suchym i słabym jakościowo mięsem. Kotlety mielone według Magdy Gessler są obłędnie soczyste
Tradycyjny, polski obiad zawsze jest mile widziany na stole. Ważne jednak by kultowe danie smakowało jak u babci. Magda Gessler zdradziła sposób na perfekcyjne i soczyste kotlety mielone, którym nikt się nie oprze. Sekretem smaku jest prostota, al...
-
Hitowe danie z PRL-u wraca na salony. Chociaż wiele osób przeraża, jest prawdziwym zastrzykiem zdrowia
Dla jednych koszmar, dla innych rarytas z dawnych lat. Mowa tu oczywiście o daniu rodem z PRL-u, a dokładnie o zimnych nóżkach. Mięsna galareta królowała niegdyś na świątecznych stołach rodzinnych spotkaniach i rozmaitych imprezach. Zapomniany...
-
Chleb do żurku - sprytna misa z pieczywa, która gwarantuje spektakularny efekt. Ważne jest wypiekanie
Chleb do żurku to spektakularna metoda na serwis tradycyjnej, wielkanocnej zupy. Do przygotowania misy potrzebujesz jedynie odpowiedniego rodzaju pieczywa. Całość wymaga jednak starannej pracy i wypiekania we właściwej temperaturze. Tak podane dan...
-
Karol Okrasa ma przepis na idealne ciasto na pierogi. Będą obłędnie smaczne jeśli... zrezygnujesz z wody
Pierogi to nasze kulinarne dobro narodowe. Kluczem do sukcesu jest jednak idealne i rozpływające się w ustach ciasto, które perfekcyjnie będzie się komponować z każdym farszem. Karol Okrasa ma na to swój sprawdzony sposób - wystarczy zrezygnować z...
-
Żurek bez zakwasu? Tomasz Strzelczyk zdradza recepturę na białą zupę z dodatkiem specyficznego nabiału
Jednym z flagowych rarytasów serwowanych na Wielkanoc jest oczywiście żurek. Tomasz Strzelczyk zna jednak patent, który pozwoli przygotować białą zupę w nieco inny, ale równie smaczny sposób. Zamiast zakwasu wystarczy dodać litr nabiału, nie jest ...
-
Obcokrajowiec przetestował polskie rarytasy. Jeden produkt pokochał od pierwszego kęsa
Guy Hobeika to fanatyk dobrego smaku i potraw z najrozmaitszych zakątków świata. Jego wielki test potraw, który przeprowadza w samochodzie, oglądają tysiące fanów. Kulinarny krytyk wziął pod lupę polskie smaki. Na liście nie zabrakło gołąbków,...
-
Mistrzowskie schabowe Magdy Gessler. Zanurz mięso w tych składnikach, a wyjdzie obłędnie soczyste
Kotlety znowu wyszły niesmaczne i przypominają gumową podeszwę? Zażegnaj ten kulinarny koszmar raz na zawsze. Przepis na schabowe Magdy Gessler to prawdziwy rarytas - mięso jest soczyste, kruche i delikatne. Wszystko to za sprawką dwuskładnikowej...
-
Te kultowe dania wcale nie są tak wiekowe, jak myślisz. Tiramisu jest młodsze niż możesz podejrzewać!
Wiele tradycyjnych dań i przepisów uchodzi za wiekowe i przekazywane przez wiele pokoleń. Prawda jest jednak zaskakująca, ponieważ wiele regionalnych specjałów to tak naprawdę twór nowoczesnych czasów. Mowa tu m.in. o tiramisu, chlebku ciabatta cz...
-
Jak zrobić żurek, by smakował jak mistrzowskie danie babci? Naturalny skład i zakwas to podstawa
Przepis na mistrzowski żurek to przysłowiowa bułka z masłem. Z odpowiednim składem wielkanocna zupa będzie gotowa w mgnieniu oka. Sekret tkwi jednak w kolorowych dodatkach i szklance swojskiego produktu. Babcina receptura gotowa jest w zaledwie...
-
Pięciominutowy chłodnik Katarzyny Bosackiej. "Ochota od samego patrzenia"
-
Przepis na ten obiad dostałam od gospodyni. Jedna porcja to za mało
-
Sygnały, po których poznasz, że cierpisz na Zespół Jelita Drażliwego (IBS)MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
To najlepsze bułeczki drożdżowe z owocami na świecie. Dziadek zdradził sekret
-
Kluski leniwe z dedykacją dla leniwych. Prostszy przepis na obiad nie istnieje
- Przepis odnalazłam w zeszycie mamy. Od razu zaczęłam robić drugą porcję
- Babciny przepis na dodatek do obiadu. Albo go kochasz, albo nienawidzisz
- Zauważyłeś żółte liście na ogórkach? Kup produkt za dwa złote i po problemie
- Mizeria z cebulą i octem? Nie bój się tego połączenia smakuj, będzie palce lizać
- Jak przygotować dobrą zalewę do kiszenia ogórków? Pamiętaj o temperaturze
-
Fasolka po bretońsku daleka jest od ideału? Zagęść tym składnikiem, a będzie smaczna i treściwa
Fasolka po bretońsku przypomina rzadką breję i daleka jest od ideału? Banalnie prosty patent gwarantuje smaczny efekt, a wystarczy zadbać o proporcję lub dodać ten składnik. Zapomnij o zagęszczaniu mąką czy zasmażką, warzywny produkt to gwarancja...
-
Gołąbki, czyli mięsno-kapuściany miks bez zawijania. Alternatywę dla klasyki wystarczy tylko... zapiec
Gołąbki to jedno z flagowych dań tradycyjnej kuchni polskiej. Niestety mozolne przygotowanie często zniechęca - warto zatem nieco urozmaicić klasyczną wersję i przyszykować na obiad gołąbki bez zawijania. Dodatkowym atutem jest możliwość zapiekani...
-
Barszcz ukraiński - kolorowe danie rodem z tradycyjnej kuchni. Sekretem są te warzywa i mięsna wkładka
Barszcz ukraiński to przepis na aromatyczną i sycącą zupę, która obłędnie smakuje. Tradycyjna wersja dania opiera się na wywarze mięsnym i dużej ilości warzyw. Warto jednak trzymać się podstawowej zasady - tu rządzi prostota, jakość i smak!
-
Przepis na zupę chrzanową. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego barszczu czy żurku - idealna na święta
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowywania i poszukiwania idealnych receptur. Przepis na zupę chrzanową to nie tylko ciekawa alternatywa dla białego barszczu czy żurku, ale i smaczna propozycja, która...
-
Przepis na pierogi - domowa receptura na obiadową klasykę. Kluczowe jest ciasto i soczysty farsz
Pierogi to nasze dobro narodowe, które wyśmienicie smakuje w niemal każdej wersji - zarówno na słodko, jak i na słono. Kluczem do sukcesu jest jednak idealne ciasto, które powinno być cienki, sprężyste i jędrne. Farsz to sprawa drugorzędna, ale...
-
Przepis na gołąbki bez mięsa. Tradycyjne danie w nowej odsłonie - farsz z kaszy i warzyw to obłęd
Gołąbki to klasyka polskiej kuchni, z którą na próżno konkurować. Flagowe danie doczekało się jednak wielu wersji - jedną z nich jest ta bez mięsa. Kapuściane zawijasy z soczystym farszem z kaszy i warzyw, podane z aromatycznym sosem rozpieszczą...
-
Te lokalne rarytasy mogą zaskoczyć niejedno podniebienie. Na liście czernina, żętyca czy grusconka
Regionalne skarby kulinarne to oczywiście powód do dumy jednak i dla niektórych spore wyzwanie kulinarne. Niektóre z wyjątkowych potraw czy produktów, potrafią przypaść do gustu tylko lokalnym smakoszom. Jak zatem jest z czerniną, żętycą czy łódzk...
-
Co można jeść w Środę Popielcową? Te produkty nie powinny znajdować się w jadłospisie
W tym roku 22 lutego przypada Środa Popielcowa, czyli ważne święto dla wszystkich katolików. Zgodnie z naukami kościoła tego dnia przypada ścisły post. Jak zatem zaplanować domowe menu i jakie dania najlepiej podać? Wyjaśniamy także, kto może być...
-
100-letni przepis na pączki. Receptura z dawnych lat nadal zachwyca perfekcyjnym smakiem i nadzieniem
Smak jak za dawnych lat, czyli 100-letni przepis na pączki. Tradycyjna receptura nadal smakuje wyśmienicie - sekretem jest kultowe, owocowe nadzienie, puszyste ciasto i klasyczna dekoracja z lukru lub cukru pudru. Wiekowa receptura nie tylko wypad...
-
Przepis na pizzę, która smakuje jak z włoskiej restauracji. Sukces zapewni tradycyjne ciasto i dodatki
Kuchnia włoska to kulinarna klasyka, z którą na próżno konkurować. Stosując jednak tradycyjne zasady prosto ze słonecznej Italii, możemy uzyskać finezyjny i wręcz perfekcyjny efekt we własnej kuchni! Sukces zapewnia specjalna mąka i najlepszej...
-
Gołąbki - przepis na obiadową klasykę w ekspresowej wersji. Sekretem jest sos na domowym bulionie
Jednym z tradycyjnych dań kuchni polskiej są oczywiście gołąbki. Klasyk gości na naszych stołach na co dzień i od święta, jednak kluczem do sukcesu jest kilka ważnych elementów. Mowa tu o soczystym farszu mięsno-ryżowym zawiniętym w miękkie liście...
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Jest dużo lepsza metoda - mniej pracy, a wyjdą równie smaczne
Placki z ziemniaków to jedno z popularniejszych i lubianych dań, które często gości na stołach w porze obiadowej. Jedyną przeszkodą w przygotowaniu jest mozolne i czasochłonne ścieranie warzyw. Warto zatem zastąpić je ugotowanymi bulwami. Efekt je...
-
Churros - przepis na hiszpański deser idealny na poczęstunek dla gości. Z dodatkiem czekolady to obłęd
Flagowym deserem, który wywodzi się ze słonecznej Hiszpanii są churrosy. Tradycyjny wypiek przypomina podłużne pasy, a po przekroju ma charakterystyczny kształt gwiazdy. Kluczowe w przygotowaniu jest ciasto, zachowanie klasycznej formy i słodkie...
-
Przedwojenne ciasto na pierogi - tradycyjna receptura z dawnych lat. W składzie próżno szukać jajka
Pierogi to nasze dobro narodowe i tradycja, która sięga do naszych korzeni. Przedwojenny przepis na ciasto na pierogi to prostota i swojski skład. Przygotowanie ich w dawnym stylu jest bardzo proste, ważny jest jednak jeden szczegół - chodzi o...
-
Ciasto drożdżowe - przepis na domowy placek z kruszonką. Z tym dodatkiem smakuje jak u babci
Ciasto drożdżowe to tradycyjny wypiek, który często pojawia się w domowym jadłospisie. Prosty, smaczny i lekki placek świetnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości czy słodkość do porannej kawy. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem -...
-
Lany chrust, czyli faworki w oryginalnej formie bez wałkowania. Smak podkreśli odrobina tego trunku
Świętowanie tłustego czwartku bez tradycyjnych słodkości to dla wielu abstrakcja. Ciekawą alternatywą dla domowych faworków jest lany chrust. Przepis jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu - przyda się jednak rękaw cukierniczy i dodatek...
-
Mielone - przepis na tradycyjny obiad w oryginalnym wydaniu. Do mięsa dodaj zieleninę lub warzywa
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, którą ciężko zastąpić. Mięsny rarytas jest uwielbiany przez Polaków, szczególnie w tradycyjnym wydaniu. Warto jednak nieco urozmaicić domowe menu i dodać do mięsa świeżych ziół lub warzyw. Dzięki temu...
-
Zapomniany rarytas wraca do łask. Nasze prababcie przyrządzały tę zupę codziennie
Wśród domowych rarytasów nie może zabraknąć tradycyjnych przepisów i swojskich smaków. Jednym z nieco zapomnianych, ale i jednocześnie bardzo smacznych jest zalewajka. Zupa przygotowana z ziemniaków, kiełbasy i zakwasu żytniego to powrót do korzen...
-
Pierożki z farszem jajecznym - przepis liczący to lat wraca do łask. Swojski rarytas to prawdziwy hit
Nie od dziś wiadomo, że tradycyjna kuchnia jest prawdziwym wyznacznikiem smaku. Swojskie smaki, proste potrawy i babcine receptury to prawdziwe rarytasy, które często doceniamy po latach. Pierożki z farszem jajecznym są na to idealnym przykładem -...
-
Ekspresowe faworki, które przygotujesz z kilku składników. Przepis idealny na tłusty czwartek
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a co za tym idzie, wielu z nas poszukuje przepisów na idealne, domowe słodycze. Na piedestale z pewnością znajdują się tradycyjne faworki, zwane także słodkim chrustem. Dzięki babcinej metodzie wyjdą...
-
Kapuśniak - przepis na tradycyjną i sycącą zupę. Kluczowy jest wywar na wędzonych żeberkach i boczku
Wśród domowych obiadów kapuśniak zasługuje na wyjątkowe miejsce. Rozgrzewająca, sycąca i pełna witamin zupa to must have na chłodne, zimowe dni. Do przygotowania tradycyjnej wersji niezbędne okażą się wędzone żeberka, boczek i domowa kapusta kiszona.
-
Galaretka wieprzowa w słoiku. Swojski rarytas, którego nie może zabraknąć na sylwestrowym stole
Wśród domowych rarytasów można wymienić wiele smacznych kąsków i tradycyjnych potraw. Domowa galareta wieprzowa to uwielbiana przez Polaków przekąska, która często gości na stołach podczas rodzinnych potkań i świąt. Swojski przysmak w słoiku to mu...
-
Śląskie potrawy wigilijne? Poznajcie moczkę i panczkraut. Jak zrobić te tradycyjne dania? Oto przepisy
Śląskie potrawy wigilijne są przykładem trwającej od wieków tradycji, która utrzymuje się po dziś dzień. Wielu z nas nie zna dań, które serwują lokalni mieszkańcy, dlatego, aby móc spróbować nietypowej kuchni warto przyrządzić moczkę lub panczkrau...
-
Sałatka jarzynowa to synonim świąt. Wśród kulinarnych patriotów toczy się jednak spór o składniki
Chociaż sałatkę jarzynową zna niemal każdy kulinarny patriota, tak przepis w niemal każdym domu nieco się różni. Pomijając spór majonezowy, na liście składników można wymienić kilka innych kontrowersyjnych dodatków takich jak odpowiedni rodzaj...
-
Co zrobić, jeśli pierogi się rozklejają? Te sprawdzone metody pozwolą uniknąć świątecznej katastrofy
Prawdziwym rarytasem i elementem obowiązkowym na wigilijnym stole są klasyczne pierogi z kapustą i grzybami. Kluczem tradycyjnej potrawy jest perfekcyjne ciasto i hojnie nałożony farsz. Co jednak zrobić, gdy pierogi się rozklejają? Znamy prosty...
-
Barszcz czerwony według przepisu Roberta Makłowicza. Smak idealny uzyskamy, dzięki dwóm wywarom
Barszcz czerwony to prawdziwa klasyka gatunku, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Robert Makłowicz zdradził przepis na perfekcyjną zupę pełną smaków i aromatów. Kluczowe są dwa treściwe wywary i dodatek leśnych rarytasów.
-
Ryba w galarecie - przepis na świąteczne danie. Wyjdzie jak u babci dzięki jednemu bazowemu składnikowi
Ryba w galarecie to świąteczny must have, którego nie może zabraknąć w wigilijnym menu. Najczęściej podaje się karpia, jednak to nie jedyny gatunek, który świetnie smakuje. Kluczem do tradycyjnego przygotowania potrawy jest babcina receptura, domo...
-
Gadżety, które usprawnią wigilijne gotowanie. Dzięki nim lepienie pierogów i uszek to bułka z masłem
Świąteczne przygotowania to zlepek wiele elementów, które powinny być gotowe w odpowiednim czasie. Poza elegancką zastawą, prezentami czy tradycyjnymi wypiekami nie może zabraknąć także wigilijnych potraw. Jak się okazuje lepienie pierogów czy usz...
-
Zupa rybna - przepis na rozgrzewający i aromatyczny bulion. Sprawdzi się idealnie na wigilijnym stole
Zimne dni mocno wpływają na domowe menu - wówczas królują rozgrzewające potrawy, buliony i dania jednogarnkowe. Ciekawą i jednocześnie elegancką propozycją jest zupa rybna z dodatkiem pomidorów i delikatnej kremówki. Niepowtarzalny smak gwarantują...
-
Makówki - przepis na śląski rarytas. Świąteczne danie bazuje na masie makowej, orzechach i bakaliach
Makówki śląskie to przepis na tradycyjny rarytas wigilijny. To proste i tanie danie bazuje na odpowiednio przygotowanej masie makowej, bakaliach i orzechach. Chociaż receptura jest wyjątkowo prosta, warto poświęcić jej trochę czasu, a przed podani...