tradycyjne potrawy
-
Najsmaczniejsze przysmaki PRL-u. Ten quiz sprawi, że pocieknie ci ślinka
Przed tobą smakowity quiz kulinarny. Wspominamy bowiem najpopularniejsze i najsmaczniejsze potrawy z okresu PRL-u. Zimne nóżki, bigos, sałatka jarzynowa, flaczki... Przyznaj, że aż ślinka cieknie! Nie rozwiązuj tego quizu na głodniaka. Pobijesz...
-
To tradycyjne polskie potrawy. Quiz kulinarny podbije wasze podniebienia
Czy znasz smak tradycyjnej polskiej kuchni? Sprawdź swoją wiedzę o potrawach, które królują na polskich stołach! Quiz kulinarny tym razem sprawdzi, czy wiecie, z jakiego regionu polski pochodzą konkretne dania. Podołacie? Trzymamy kciuki!
-
Raz zrobiłam ten żurek i mąż nie daje mi spokoju. Wciąż nastawiam nowy zakwas i gotuję zupę
To wyjątkowa, lekko kwaśna zupa, która nie wymaga skomplikowanych składników ani godzin spędzonych w kuchni. Jeśli wcześniej nie była twoim popisowym daniem, najwyższa pora to zmienić. Jak zrobić żurek? Przepis jest banalny i bez problemu sobie z...
-
Obrzydliwe dania z PRL-u. Kiedyś codziennie lądowały na stole, dziś na ich widok przechodzą dreszcze
Kuchnia polska kilkadziesiąt lat temu prezentowała się nieco inaczej niż obecnie. Za czasów PRL-u jadało się potrawy, które dziś raczej nikogo już nie zachwycają. Wręcz przeciwnie, niektórych na samo wspomnienie przechodzą ciarki. O jakie dania...
-
Bez płonącej świni i rosołu. Młode pary stawiają na jedzenie z wyższej półki
Sezon weselny w pełni i na pewno wielu z was będzie towarzyszyło swoim bliskim w ich najważniejszym dniu. Podczas wesel najważniejsi są państwo młodzi - wiadomo. Ważne są także muzyka i jedzenie i to właśnie weselne menu ostatnio budzi żywe...
-
Ranking najgorzej ocenianych potraw kuchni polskiej. Nie do pomyślenia co w nim się znalazło
Kulinarny portal Taste Atlas specjalizuje się w tworzeniu rankingów dotyczących potraw na świecie i regularnie publikuje zestawienia dań z całego globu. Tym razem wzięli na tapet najgorzej oceniane polskie potrawy. O dziwo, to co często ląduje na...
-
Japończycy spróbowali polskiego jedzenia. Werdykt? To danie z ziemniaków nie ma sobie równych
W Tokio co roku organizowany jest Polski Festiwal. Wydarzenie w 2024 roku po raz kolejny cieszyło się dużym zainteresowaniem, a największą atrakcją były food trucki z tradycyjnym, polskim jedzeniem. Absolutnym faworytem był ziemniaczany rarytas,...
-
Ten szkocki przysmak potrafi budzić obrzydzenie. Niektórzy uważają go za koszmar. Wszystko przez skład
Haggis to specjał szkockiej kuchni narodowej, który budzi wiele kontrowersji. To wyjątkowe danie składa się bowiem z nietypowych składników, którymi są, bez dwóch zdań, podroby. Smak jest bardzo charakterystyczny, podobnie jak sposób podania w......
-
Kochasz polską kuchnię? Udowodnij! 12/12 w tym quizie zdobędą smakosze
Przed tobą naprawdę smakowity quiz kulinarny. Pytamy bowiem o największe przysmaki polskiej kuchni! Lepiej nie rozwiązuj tego testu na głodniaka, bo burczenie w brzuchu gwarantowane. Przekonaj się, czy wiesz wszystko na temat potraw, które kochamy...
-
Kulinarna podróż po świecie. 10/10 w tym quizie tylko dla smakoszy
Odkryj smaki świata w naszym kulinarnym quizie. Przygotuj się na podróż po najsmaczniejszych zakątkach globu i sprawdź swoją wiedzę o kuchniach z różnych regionów. Czy jesteś gotowy na kulinarne wyzwanie?
-
Pomagają obniżyć cholesterol. Włosi je kochają, Polacy omijają
-
Przepis na ciasteczka, przez które miękną serca. Tylko kilka składników
-
Co na obiad? Galicyjskie kluski zasmakują każdemu. Zrobisz je raz-dwa
-
Faszeruję, owijam, zapiekam. Bagietka zamienia się w istne dzieło sztuki
-
Puszyste ruchanki lepsze od racuchów. Regionalny przysmak prosto z Kaszub
- To quiz wiedzy prawda/fałsz o polskiej kuchni. Kto powalczy o komplet?
- Jest lepsza od gyrosu. Po spróbowaniu trudno będzie wrócić do klasyki
- Zupa, która zrobi furorę na stole. Zniknęło szybciej, niż się obejrzałam
- Widzisz takie opakowanie? Lepiej od razu je wyrzuć. Może skończyć się bólem brzucha
- Jaka mąka na faworki wygrywa? Mama zakazała mi kupować innej
-
Pierogi, bigos i kluski - czyli quiz o polskiej kuchni. Uwaga na 6. pytanie
Dasz radę zdobyć komplet punktów?
-
Zjesz 3,5 kg na raz i wygrywasz. Nowe wyzwanie kulinarne na mapie Polski. "Dasz radę?"
Restauratorzy cały czas szukają nowych form promocji swoich lokali. Wyzwania są szczególne popularne w krajach anglojęzycznych, lecz nie tylko. Polscy restauratorzy również zaskakują coraz to ciekawszymi pomysłami. Piekielnie ostra pizza, burger...
-
Nie było w nim ani grama kapusty. Nie mogłam uwierzyć, gdy zobaczyłam przepis na staropolski bigos
Mówi się, że to tradycyjna polska potrawa, ale czy dzisiejszy bigos przypomina ten sprzed lat? Okazuje się, że nie do końca. Mało kto wie, że dawniej bigos przygotowywany był bez kapusty.
-
To tradycyjne polskie potrawy. Obcokrajowcy, słysząc, z czego są zrobione, mają odruch wymiotny
Polska kuchnia słynie z wielu smakowitych potraw. Nie da się jednak ukryć, że nasze kulinaria skrywają również ciemną stronę. Niektóre z tradycyjnych potraw budzą niemałe kontrowersje - mają swoich zwolenników, ale i przeciwników nie brakuje.
-
Przepis na hiszpański deser z pazurem. Wyśmienicie chrupiące słodkości, które świetnie smakują z dodatkiem czekolady
Zamiast po raz kolejny piec babcine klasyki, postaw na hiszpański deser z pazurem. Churros to klasyka nad klasyki, która zaserwowana z czekoladą podbije serce i podniebienie każdego. Ciasto i jest banalnie proste w przygotowaniu - wysatrczy kilka...
-
Klasyczna jarzynowa przy tej wersji nie ma szans. Zmień ten szczegół, a nudna klasyka wyjdzie obłędnie
Bez sałatki jarzynowej święta nie mają racji bytu. Klasyczny przepis warto jednak nieco zmodyfikować - wówczas mdły smak nie będzie nam straszny. Wystarczy zmienić dotychczasowe nawyki i inaczej przygotować warzywa. Mały drobiazg całkowicie odmien...
-
Przepis na śląskie makówki to element obowiązkowy wigilijnego stołu. Z tymi dodatkami wyjdą idealne
Wigilijny stół to przede wszystkim rodzinne grono i tradycyjne smakołyki. A jak tradycja to i śląskie makówki, czyli wytworne danie, które zrobisz jedynie z kilku składników. Chociaż receptura jest wyjątkowo prosta, warto poświęcić jej trochę czas...
-
Keks zwany też cwibakiem to świąteczny hit od Ani Starmach. Zrobisz go last minute i "zawsze doskonale smakuje"
Wielkie odliczanie do świąt już ruszyło. Zamiast więc kombinować z fikuśnymi przepisami postaw na klasykę autorstwa Ani Starmach. Keks zwany też cwibakiem będzie smakował rewelacyjnie - ważny jest jednak procentowy dodatek, który nada masie...
-
Chrupiący karp w złotej panierce. Posyp rybę tymi przyprawami, a już nigdy nie będzie mdła i nudna
Karp wcale nie musi podjeżdżać mułem i nudą. Wigilijny rarytas wystarczy odpowiednio przygotować, a zachwyci podniebienia najbardziej wymagających. Wystarczy zacząć od sprytnej metody, a później postawić na chrupiącą, złocistą panierkę ze szczyptą...
-
Włosi mówią "basta" podrabianym pizzom. Placek z kangurem czy kobrą lub zebrą to dopiero początek
Wiele osób płacze nad "kultową" hawajską serwowaną z ananasem. To jednak dopiero początek włoskiego koszmaru. Jak się okazuje, w niektórych krajach placki serwuje się z mięsem zebry, kangurem czy nawet kobrą. Włosi mówią "basta" i błagają o...
-
Niegdyś zawsze stał na stole z okazji świąt. Dziś ten kapuściany rarytas jest nieco zapomniany
Jednym ze smaczniejszych dań, które niegdyś królowało na świątecznych stołach, był oczywiście obłędny bigos. Kapuściany specjał królował w latach 60., a bez nieco rodzinne spotkania, wigilia czy imieniny zwyczajnie by się nie odbyły. Poznaj przepi...
-
Klasyczne krokiety to już przeszłość. Ten cukierniczy zamiennik odmieni smak wigilijnej potrawy
Wigilijne krokiety już nigdy nie sprawią ci problemu. Zamiast robić je według klasycznego przepisu z naleśnikami w roli głównej, sięgnij po ciekawą i równie smaczną alternatywę. Zamiennik króluje w kuchni raczej w słodkiej formie, ale z dodatkiem...
-
Zagnieć ziemniaki z tym kremowym składnikiem. Dzięki temu kluski śląskie wyjdą pierwsza klasa
Klusek śląskich chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Te idealnie sprężyste, ziemniaczane kuleczki to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Warto je jednak nieco podrasować, dzięki czemu będą jeszcze smaczniejsze. Wystarczy sięgnąć po łyżkę kremoweg...
-
Przepis na rozpływającą się w ustach kapustę zasmażaną. Dodaj mięsną wkładkę, a będzie jak u babci
Nic nie podkreśli tradycyjnego, polskiego obiad tak jak solidna porcja zasmażanej kapusty. Swojski klasyk warto jednak odpowiednio przygotować - nie obejdzie się bez mięsnej wkładki i kilku przypraw. Tę recepturę stosują najlepsze kucharki i...
-
Karp pieczony w piekarniku, czyli najlepsza ryba na święta. Z dodatkiem cytrusów wypadnie mistrzowsko
Święta zbliżają się wielkimi krokami, jednak, zamiast czekać z przygotowaniami na ostatni moment, niektóre przepisy warto wypróbować wcześniej. Tegoroczną alternatywą dla nudnej ryby będzie pieczony karp prosto z piekarnika. Rarytas z dodatkiem...
-
Dla jednych rarytas, dla innych koszmar z dzieciństwa. Ta tradycyjna zupa potrafi być pyszna, o ile dodasz te przyprawy
Flaki to potrawa, która już samą nazwą wzbudza wiele kontrowersji. To tradycyjne danie doceniane jest nie tylko w Polsce, ale także na terenie Czech, Austrii, czy Niemiec. Co sprawia, że smak flaków jest tak wyborny? Chodzi nie tylko o mięso, ale...
-
Nie zwlekaj i zacznij świąteczne przygotowania. Piernik staropolski już czeka, by leżakować do wigilii
Zapomnij o przygotowaniach na ostatni moment i... zacznij świąteczny sezon! Przepis na staropolski piernik gwarantuje piękny początek zimowej aury. Lepiej zrobić go ze sporym wyprzedzeniem - wówczas wyjdzie niebiańsko smaczny, delikatny i pełen...
-
Z tymi dodatkami niektórzy twierdzą, że to nie ta zupa. Tymczasem w całej Polsce ma masę miłośników
Rosół z ziemniakami? Dla jednych to norma, dla innych profanacja. Tradycyjna zupa podawana najczęściej do niedzielnego obiadu lub na uroczystościach rodzinnych jest lubiana przez większość Polaków, jednak element dodatków potrafi podzielić rodziny...
-
Lepsze kluski śląskie zjesz jedynie u babci z Raciborza. Przepis to złote proporcje i swojskie dodatki
Marzysz o idealnie sprężystych, miękkich i niemalże rozpływających się w ustach kluskach śląskich? Pora na zmianę nawyków i zastosowanie babcinych rad. Nie obejdzie się bez złotych proporcji, swojskiego składu no i obłędnej formy podania - o tej...
-
Niegdyś często gościła na stołach. Dziś ta smaczna zupa szokuje już samą nazwą i składem
Ta zupa jeszcze całkiem niedawno była częstym smakołykiem na stołach. Dziś na aromatyczny kąsek decyduje się coraz mniej osób, a wszystko przez nieco szokująca nazwę i nietypowy skład. Mowa tu o zupie ogonowej, która była przysmakiem w okresie PRL-u.
-
Dopasujesz potrawę do kuchni, z której pochodzi? Tu przyda się wiedza i smak
Sprawdź, jak dobrze znasz światową kuchnię!
-
Takiego sernika krakowskiego nie robi nawet babcia! Sekret opiera się na proporcjach i nabiale
Fikuśne receptury z karmelem, orzeszkami czy galaretkami to jedno, jednak korona należy do klasyki. Mowa tu o serniku krakowskim, którego przepis jest w wielu domach przekazywany z pokolenia na pokolenie. To właśnie czyni go wyjątkowym, podobnie j...
-
Dobry, bo śląski? Też, ale kluczem do smaku tego rosołu jest jeden składnik. Daje dużo aromatu i kolor
Rosół to flagowa potrawa kuchni polskiej, jednak ten z przepisu rodem ze śląska nie ma ze sobą równych. Wszystko dzięki składnikom, które nadają kultowej zupę obłędnych aromatów, pięknego koloru, klarowności i smaku, którego nie da się zapomnieć!...
-
Kulinarne wycieczki po Polsce. Tych dziewięciu potraw spróbujesz w najróżniejszych regionach kraju
Kuchnia polska jest niewątpliwie wyśmienita. Możemy poszczycić się takimi daniami jak pierogi nadziewane różnymi farszami, czy zawijane w młodą kapustę gołąbki w pomidorowym sosie. Od morza, aż do gór może rozsmakowywać się w najróżniejszych...
-
Sałatka szwedzka to kultowy przysmak, który pasuje na grilla i do obiadu. Zrobisz ją z kilku produktów
Sałatka szwedzka to klasyczny dodatek do domowych obiadów. Jest banalna w przygotowaniu, prosta w smaku i zarazem wyśmienita. Kluczem do sukcesu są obłędnie chrupiące ogórki, a także pełna aromatów zalewa. Przysłowiową wisienką na torcie są...
-
Koniec z suchym i słabym jakościowo mięsem. Kotlety mielone według Magdy Gessler są obłędnie soczyste
Tradycyjny, polski obiad zawsze jest mile widziany na stole. Ważne jednak by kultowe danie smakowało jak u babci. Magda Gessler zdradziła sposób na perfekcyjne i soczyste kotlety mielone, którym nikt się nie oprze. Sekretem smaku jest prostota, al...
-
Hitowe danie z PRL-u wraca na salony. Chociaż wiele osób przeraża, jest prawdziwym zastrzykiem zdrowia
Dla jednych koszmar, dla innych rarytas z dawnych lat. Mowa tu oczywiście o daniu rodem z PRL-u, a dokładnie o zimnych nóżkach. Mięsna galareta królowała niegdyś na świątecznych stołach rodzinnych spotkaniach i rozmaitych imprezach. Zapomniany...
-
Chleb do żurku - sprytna misa z pieczywa, która gwarantuje spektakularny efekt. Ważne jest wypiekanie
Chleb do żurku to spektakularna metoda na serwis tradycyjnej, wielkanocnej zupy. Do przygotowania misy potrzebujesz jedynie odpowiedniego rodzaju pieczywa. Całość wymaga jednak starannej pracy i wypiekania we właściwej temperaturze. Tak podane dan...
-
Karol Okrasa ma przepis na idealne ciasto na pierogi. Będą obłędnie smaczne jeśli... zrezygnujesz z wody
Pierogi to nasze kulinarne dobro narodowe. Kluczem do sukcesu jest jednak idealne i rozpływające się w ustach ciasto, które perfekcyjnie będzie się komponować z każdym farszem. Karol Okrasa ma na to swój sprawdzony sposób - wystarczy zrezygnować z...
-
Żurek bez zakwasu? Tomasz Strzelczyk zdradza recepturę na białą zupę z dodatkiem specyficznego nabiału
Jednym z flagowych rarytasów serwowanych na Wielkanoc jest oczywiście żurek. Tomasz Strzelczyk zna jednak patent, który pozwoli przygotować białą zupę w nieco inny, ale równie smaczny sposób. Zamiast zakwasu wystarczy dodać litr nabiału, nie jest ...