Zagnieć ziemniaki z tym kremowym składnikiem. Dzięki temu kluski śląskie wyjdą pierwsza klasa

Klusek śląskich chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Te idealnie sprężyste, ziemniaczane kuleczki to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Warto je jednak nieco podrasować, dzięki czemu będą jeszcze smaczniejsze. Wystarczy sięgnąć po łyżkę kremowego produktu - gwarantujemy, że to sprawi, że będą pulchne i sprężyste jak nigdy.

Kuchnia śląska tradycją i domowymi specjałami stoi. Szczególnie wyjątkowym daniem i jednocześnie klasyką, z którą na próżno konkurować, są oczywiście kluski śląskie. Ziemniaczany specjał z dziurką trzeba jednak poprawnie przygotować - nie obejdzie się bez kilku podstawowych składników, ale i małej niespodzianki. 

Zobacz wideo Leniwe kluski z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką

Kluski śląskie z kremowym dodatkiem smakują o niebo lepiej 

Nie ma to jak domowy obiad w regionalnym wydaniu. Biorąc pod lupę Śląsk wybór jest prosty - kluski śląskie, rolada i modra kapusta. Ziemniaczany specjał warto jednak nieco podrasować, a idealnie sprawdzi się tu łyżka kremowego dodatku. Ten niepozorny szczegół sprawi, że kluseczki z dziurką zachwycą podniebienie nie jednego smakosza i będą dosłownie rozpływać się w ustach. 

Same ziemniaki to nie wszystko. Do klusek trzeba przygotować także jajko, skrobię ziemniaczaną i odrobinę soli. Nasza receptura to także łyżka kremowego masła. Ten trik nada daniu oszałamiającego smaku i efektu wow, którego może pozazdrościć niejedna kucharka. Na koniec wystarczy podać kluchy z ulubionymi dodatkami jak sos czy aromatyczne mięso i gotowe! Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zagnieć ziemniaki z masłem - kluski śląskie wyjdą pierwsza klasa 

Składniki: 

  • 1 kg obranych ziemniaków,
  • mąka ziemniaczana,
  • łyżka miękkiego masła,
  • jajko,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ziemniaków. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  2. Miękkie ziemniaki, odcedź, ostudź i ubij na gładką masę lub przeciśnij przez specjalną praskę. Dodaj teraz masło i ponownie wszystko ugnieć, do połączenia składników. 
  3. Gotowe ziemniaki przełóż do miski lub garnka, w którym się gotowały, podziel uklepany na dnie okrąg na cztery części. Jedną czwartą ziemniaków przełóż na pozostałą część, a w puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Ten trik sprawi, ze proporcje będą idealne. 
  4. Na koniec dodaj jajko, sól i wszystko energicznie zagnieć do powstania gładkiej, jednolitej masy. 
  5. Wyrobione ciasto uformuj w wałek. Odcinaj równe porcje i formuj niewielkie kluseczki śląskie. Gdy będą gotowe, przejdź do robienia na wierzchu dziurki opuszkiem palca. 
  6. Gotowe kluseczki gotuj w osolonym wrzątku - od wypłynięcia na powierzchnię około czterech minut. 
  7. Kluski śląskie serwuj z ulubionymi dodatkami - polecamy wersję tradycyjną z sosem i roladą, a także towarzystwo grzybów czy masła oraz cebuli. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA