Kuchnia śląska tradycją i domowymi specjałami stoi. Szczególnie wyjątkowym daniem i jednocześnie klasyką, z którą na próżno konkurować, są oczywiście kluski śląskie. Ziemniaczany specjał z dziurką trzeba jednak poprawnie przygotować - nie obejdzie się bez kilku podstawowych składników, ale i małej niespodzianki.
Zobacz wideo Leniwe kluski z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką
Kluski śląskie z kremowym dodatkiem smakują o niebo lepiej
Nie ma to jak domowy obiad w regionalnym wydaniu. Biorąc pod lupę Śląsk wybór jest prosty - kluski śląskie, rolada i modra kapusta. Ziemniaczany specjał warto jednak nieco podrasować, a idealnie sprawdzi się tu łyżka kremowego dodatku. Ten niepozorny szczegół sprawi, że kluseczki z dziurką zachwycą podniebienie nie jednego smakosza i będą dosłownie rozpływać się w ustach.
Same ziemniaki to nie wszystko. Do klusek trzeba przygotować także jajko, skrobię ziemniaczaną i odrobinę soli. Nasza receptura to także łyżka kremowego masła. Ten trik nada daniu oszałamiającego smaku i efektu wow, którego może pozazdrościć niejedna kucharka. Na koniec wystarczy podać kluchy z ulubionymi dodatkami jak sos czy aromatyczne mięso i gotowe! Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zagnieć ziemniaki z masłem - kluski śląskie wyjdą pierwsza klasa
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków,
- mąka ziemniaczana,
- łyżka miękkiego masła,
- jajko,
- łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ziemniaków. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
- Miękkie ziemniaki, odcedź, ostudź i ubij na gładką masę lub przeciśnij przez specjalną praskę. Dodaj teraz masło i ponownie wszystko ugnieć, do połączenia składników.
- Gotowe ziemniaki przełóż do miski lub garnka, w którym się gotowały, podziel uklepany na dnie okrąg na cztery części. Jedną czwartą ziemniaków przełóż na pozostałą część, a w puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Ten trik sprawi, ze proporcje będą idealne.
- Na koniec dodaj jajko, sól i wszystko energicznie zagnieć do powstania gładkiej, jednolitej masy.
- Wyrobione ciasto uformuj w wałek. Odcinaj równe porcje i formuj niewielkie kluseczki śląskie. Gdy będą gotowe, przejdź do robienia na wierzchu dziurki opuszkiem palca.
- Gotowe kluseczki gotuj w osolonym wrzątku - od wypłynięcia na powierzchnię około czterech minut.
- Kluski śląskie serwuj z ulubionymi dodatkami - polecamy wersję tradycyjną z sosem i roladą, a także towarzystwo grzybów czy masła oraz cebuli.